Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Někdo to rád ostré! Pálivá jídla mohou pomoci zhubnout a prodloužit život
Zdroj: Unplash, L'odyssée Belle

Milujete chilli papričky nebo obecně pálivá jídla? Super! Tak to si na našem webu budete číst ještě hodně dlouho, možná do sta let! Z některých studií totiž vyplývá, že ohnivé pokrmy mohou mírnit některé choroby a prodlužovat život.


Chilli pro zdraví

Za pálivostí chilli papriček stojí kapsaicin, který vědci začali zkoumat již před sto lety a postupně zjistili, že má mnoho překvapivých zdravotních účinků. U lidí, kteří jedí červené chilli papričky, byla podle zdravotnického portálu Pennmedicine.org prokázána nižší hladina LDL cholesterolu, kterému se někdy říká „zlý“ cholesterol, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Konzumace pálivých jídel tak může, spolu s dalšími opatřeními, snížit výskyt srdečních potíží i mrtvice. Jak trable se srdcem, tak riziko infarktu či cévní mozkové příhody jdou zároveň ruku v ruce s obezitou. A i na tu chilli „zabírá“. Jak uvádí web Vesmír.cz, pálivé pokrmy snižují chuť k jídlu a zrychlují metabolismus, takže díky tomu spálíte v klidu i při cvičení více kalorií a hubnutí půjde snáz. A to pořád není všechno.

Kapsaicin zlepšuje střevní mikroflóru, posiluje žaludeční sliznici a pomáhá vylučovat v mozku endorfiny a zlepšovat tak naši náladu. Podle předběžného výzkumu to vypadá, že lidé konzumující pálivá jídla pravidelně, ale ne přehnaně, mají o 25 % nižší riziko úmrtí z jakékoli příčiny ve srovnání s těmi, kteří „ohnivé pokrmy“ jedí jen zřídka. Tato čísla se sice musejí ještě potvrdit, ale zní to i tak nadějně. Studii na více než půl milionu lidí provedl doktor Bo Xu, kardiolog z Cleveland Clinic's Heart, Vascular & Thoracic Institute ve státě Ohio.

Nespalte se moc

Samozřejmě i tady platí všeho s mírou. Někteří lidé jsou na kapsaicin citliví a všem obecně vadí, pokud konzumují vysoké dávky kapsaicinu po dlouhou dobu. Pak tenhle přírodní zázrak může i škodit. Při běžné pravidelné konzumaci ale prospívá. Proto zkuste zařadit pálivá jídla do svého jídelníčku. Ale pozor! Nestačí cokoliv prostě jen posypat chilli. Abyste byli zdraví, musíte také zdravě jíst. Pálivý junk food nebo fast food tedy nic neřeší. To si raději uvařte doma poctivou a trochu či více pálivou dobrotu. Vyzkoušejte například originální tuniský kuskus, do kterého se přidává pálivá pasta harissa, nebo si uvařte oblíbené texaské jídlo chilli con carne. Případně zkuste švestkovou chilli omáčku.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více