Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme z omezených zásob: Jak na žloutkové řezy bez žloutků a koláče bez cukru?
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Když má člověk nějaká zdravotní omezení nebo se z jiných důvodů rozhodne ze svého jídelníčku určité suroviny vynechat, zpravidla největší potíže to způsobí při pečení. Mouka, cukr, vejce i mléko jsou naprosto základními složkami většiny moučníků. Naštěstí se dají celkem dobře nahradit, což se může hodit i v případě, že vám něco z toho nečekaně dojde, třeba na chalupě.Jak si s takovou situací poradit?


Bez cukru  

Jakkoliv jsou moučníky sladké a je to jejich podstata, dá se sladká chuť zajistit i jinými surovinami než cukrem. Kromě umělých sladidel je to například sušené ovoce, ale stejně tak sladí i ovoce čerstvé, případně některé druhy zeleniny či některé mouky, jež jsou přirozeně nasládlé. Ostatně, i slavný mrkvový dort se začal péct proto, že byl nedostatek cukru a touhle sladkou zeleninou se cukr při pečení nahrazoval. Podobně se o sladkost postará třeba dýně; zkuste si s námi upéct dýňový koláč s tvarohem. Nepoznáte, že mu něco chybí.   

Bez vajec  

Vajíčka slouží v moučníku jako docela dobré pojivo, ale také jako zdroj tuku, vláčnosti a chuti. Ale co když zrovna došla? Dá se to zvládnout. Vejce v těstě nahradí olej, nastrouhaná jablka, arašídové máslo, banán, lněná semínka nebo strouhané brambory či cuketa. Pomáhá i cizrnová mouka, tofu nebo již dobře známá směs Hraška. Z cizrnové vody (aquafaba) lze udělat docela slušnou náhradu bílkového sněhu a upéct tak vegetariánské pusinky. Přibližně 25 až 30 ml cizrnové vody nahradí jeden vaječný bílek. Použít můžete i obyčejný pudinkový prášek. Jedna lžička pudinkového prášku a jedna lžička oleje postačí jako náhrada za jedno vejce. A tak můžete s pudinkem dokonce upéct i žloutkové řezy zcela bez žloutků.

Bez lepku

Bezlepkové potraviny i pečení zažívají boom. Částečně je to tím, že někteří lidé lepek kvůli celiakii opravdu nemohou, a částečně tím, že se pro bezlepkovou dietu dobrovolně rozhodli. Každopádně, poptávka po pečivu a moučnících tohoto typu stoupá. Nahradit mouku při pečení není zas takový problém. Existují mouky ořechové, ze semínek anebo z různých druhů ovoce, které jsou přirozeně bezlepkové, případně jsou na trhu samozřejmě i speciální pšeničné mouky, respektive pečící směsi bez lepku. Jednou z dobrých možností je mouka pohanková, která je nejen přirozeně bezlepková, ale také mimořádně zdravá. Zkuste si podle našeho receptu upéct třeba pohankové muffiny s vlašskými ořechy anebo luxusní pohankový biskupský chlebíček. Pokud vám nevyhovuje pohanková chuť, otestujte mandlový piškot se skořicí.

Bez mléka

Zrovna mléko nahradíte docela lehce. Stačí použít rostlinné alternativy anebo jednoduše nahradit v receptu tekutinu vodou či minerálkou. Ochutnejte třeba vynikající jáhlový makovec, který je nejen bez mléka, ale také bez lepku a bez vajec! Poznáte, že upéct dobrou buchtu lze, i když v ní bude něco tradičního scházet.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více