Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slzy v kuchyni? Už nikdy! Zjistěte, jak nakrájet cibuli bez pláče
Zdroj: Unsplash, Promodhya Abeysekara, Unsplasch licence

Určitě už se vám to stalo. Krájíte cibuli a najednou - štiplavý pocit v očích a nezastavitelné potoky slz, ačkoliv se nic smutného nepřihodilo. Protože cibule dodává jídlu šmak a řada receptů se bez ní neobejde, naučte se, jak ji nasekat, aniž by vás rozplakala.


Proč nás cibule nutí k slzám?

Je základem guláše, hodí se pod pačené maso, ale třeba i do míchaných vajíček nebo studených salátů. Cibule dodává jídlům vůni, šmak i barvu a často je základem receptu. Nahrazovat ji v kuchyni je tedy nesnadné, i když nejednoho kuchaře už to určitě napadlo. Při krájení cibule totiž i ti největší chlapáci roní slzy. Čím to vlastně je, že nás cibule tak pálí a dráždí až k pláči?

Doktor a výživový poradce Duane Mellor z univerizty v britském městě Coventry v roce 2017 zveřejnil výsledek studie, v jejímž rámci zkoumal právě toto. Může za to látka zvaná propanthial s-oxid, kterou obsahuje šťáva v cibulích. V zelenině látka slouží k tomu, aby v přírodě odrazovala škůdce. Je to látka těkavá, což znamená, že když cibuli rozkrojíme, začne se ze šťávy ihned odpařovat, a tak nám jde rovnou do očí, které dráždí až k slzám. Podle Mellora některé sladší druhy cibule obsahují méně propanthial s-oxidu, proto nejsou tak agresivní - a proto u sekání cibule nepláčeme vždycky.

Voda je kamarád

Abyste ale měli jistotu pokaždé, existuje několik triků, které můžete využít. Určitě se neztratí hodně ostrý nůž, se kterým bude dílo rychleji hotové. Nůž před krájením namočte do studené vody a ideálně pod proudem omyjte i cibuli (nebo cibule) zbavenou vrchní slupky. Je to babská rada, která se ale osvědčila. Další takovou je dát cibuli před krájením na 10 až 15 minut do mrazáku a nechat ji tam trochu ztuhnout. Zmrazení redukuje počet dráždivých enzymů a na chuť cibule nemá vliv.

Hospodyně také radí zapálit si vedle kuchyňského prkénka, na kterém cibuli krájíte, svíčku. Teplo z plamene dráždivé výpary ve zduchu spálí, než se dostanou k vašim očím. Stejnou bariéru prý umí vytvořit žvýkání žvýkačky. To vás totiž nutí dýchat nosem, takže výpary nasajete, což vás sice také trochu pošimrá, ale až k slzám by vás to dohnat nemělo. V létě můžete zkusit stolní mini větrák. Stačí ho nastavit tak, aby vše, co ze zelniny stoupá, odvál směrem za vás. A šéfkuchař Jack Scalfani, který má na YouTube pořad o vaření, v jednom ze svých videí radí před krájením z cibule vyříznout kořen. To by podle Scalfaniho mělo zabránit nejen slzení, ale také tomu, že vás z cibule bude pálit žáha, což se může stát, když ji konzumujete syrovou. Mimochodem, podobný trik s vyříznutím vnitřku platí i u česneku, který žáhu rovněž rád dráždí.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více