Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí
Zdroj: Unplash, Michele Blackwell

Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád jste přejedení, máme pro vás dobré zprávy.  Nejen ve světě, ale už i na českém trhu jsou k dostání čokolády s velmi extravagantními příchutěmi. A některé jsou doslova divné.


Mák, citron a pepř

Že zmrzlina nemusí být jen klasická vanilková, ale jsou i mnohem netradičnější druhy, to už víte. Ochutnat, a to i u nás v Česku, můžete třeba klobásovou, hořčicovou nebo koprovkovou. Podobně pestrá, místy až bizarní, je nabídka všech možných druhů čokolád. Na bílé tabulce ochucené citronem a mákem už dnes asi není nic moc zvláštního, stejně tak na mnoha různých druzích čokolád s ovocem nebo s bylinkami; kdo by neznal třeba čokoládu s mátou, již asi nejvíc proslavila značka After Eight? Relativně běžné nebo alespoň ne neznámé jsou i čokolády s chilli nebo se solí. Pořádně ostrá je též kombinace červeného Kampotského pepře s lahodnou bílou, mléčnou nebo tmavou čokoládou, kterou vyrábí moravská rodinná firma Herfůrek. Ale to je pořád ještě docela přijatelné. Pojďme dál.

Chléb a víno

Ne, nebudeme vás lákat do kostela ke slavení eucharistie; naopak, trochu s nadsázkou se vydáme spíš na cestu hříchu, který můžete ochutnat. Letošní novinkou mezi řemeslnými čokoládami Ajala je totiž vínová. Voní po višních a kromě svěžích tónů letního ovoce v ní najdete i lehký nádech alkoholu. Dalším pokušením je verze čokolády s chlebem, která obsahuje kousíčky vyhlášeného chleba 66 z pražské restaurace Eska a 70% hořkou čokoládu z kakaových bobů z Tanzanie. A pokud snídáte něco jiného, než chleba, třeba lívance se slaninou a javorovým sirupem, tak vězte, že i s takovou kombinací chutí se čokoláda vyrábí, byť ji tedy neseženete u nás, ale ve Velké Británii. V Japonsku si, podle webu Twistedfood.co.uk, pro změnu pochutnávají na čokoládě sushi; letošní limitovaná edice má příchuť tuňáka, vejce a mořského ježka. O něco blíž, konkrétně v rakouské čokoládovně Zotter, je k mání tabulka čokolády naplněná ganache ze sladkých brambor s vodkou. Ostatně, firma Zotter byla v minulosti označena za „nejkreativnější čokoládovnu na světě“. To bylo asi ještě předtím, než se do výroby čokolády pustila Štěpánka Trenz.

Divné čokolády

Tohle není náš výmysl; sama výrobkyně čokolád, Štěpánka Trenz, je skutečně takto pojmenovala: Štěpánčiny divné čokolády. Jak je uvádí ve své nabídce portál Čokobanka.cz, tyhle čokolády nejsou doporučeny pro slabší povahy. Štěpánčiny čokolády mají totiž velmi neotřelé názvy i vzhled. Mezi publikovatelnými zmiňme alespoň druhy jako jsou čokoláda cibulová, kari a slané arašídy nebo játrovka. Na ty ostatní se snad raději podívejte sami. A budete-li mít dost odvahy, zkuste je i ochutnat.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více