Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek
Zdroj: Unplash, Lottie Griffiths

Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali nějaké dezerty z nich připravené. Křupavé karamelové sušenky Lotus zkrátka patří mezi oblíbené. Ale víte, jak dlouho existují a proč dnes nesou název Lotus Biscoff?


Před sto lety

Společnost Lotus podle oficiálních stránek karamelové dobroty založili v roce 1932 v belgickém městečku Lembeke bratři Jan, Emiel a Henri Booneovi. Ze začátku vyráběli sušenky k snídani a také kořeněné speculoos sušenky na Mikuláše. V rodinné firmě si všichni pomáhali a společně vymýšleli, jak svým sušenkám vdechnout originalitu. Zásadními byly tři vlastnosti: specifická chuť, originální tvar a fantastická křupavost. Tak vznikly sušenky Lotus, jež se stávaly stále více a více oblíbenými a bratři Booneovi je dokonce rozváželi od domu k domu v ikonickém červeném autě ladícím s obalem sušenek. V 50. letech 19. století začal pekař Jan Boone balit karamelizované sušenky po jedné a vzápětí poté je kavárny a restaurace začaly podávat ke kávě. Tahle kombinace se záhy stala velkým hitem. Pokud už jste ji ochutnali, tak víte proč. Káva a karamelizované sušenky se totiž skvěle doplňují. Asi i proto se původní název Lotus, jenž měl symbolizovat dokonalost a čistotu, podobnou stejnojmenné květině, proměnil na Lotus Biscoff, jež vznikl spojením slov „biscuit“ a „coffee“, tedy sušenka a káva.

Krém i zmrzlina

Chuť sušenek se stala po celém světě natolik populární, že firma v průběhu let zařadila do svého sortimentu také další produkty v „lotusovém stylu“. Jsou jimi kromě kulatých sušenek plněných krémem také třeba sušenková pomazánka nebo zmrzliny s touto příchutí. Existuje i čokoláda s Lotus sušenkami a letošními dvěma novinkami jsou podle portálu Hunterandbligh.com.au donut a kobliha s příchutí Lotus Biscoff. Při jejich výrobě spojili síly americký řetězec prodejen s kobliham, Krispy Kreme a právě „sušenková společnost“ Lotus Bakeries. Novinky jsou pojmenovány jako Lotus Biscoff Ring a Lotus Biscoff Cheesecake. Lotusový prstýnek, neboli Lotus Biscoff Ring, je donut potřený pomazánkou ze sušenek a doplněný krémem. Kobliha s názvem Lotus Biscoff Cheesecake je namočená v lotosové pomazánce, naplněná tvarohovou polevou a zakončená sušenkovou drobenkou a čokoládovou ganache. U nás zatím tyhle lahůdky nekoupíte, ale můžete si doma vyrobit vlastní!

Co s nimi v kuchyni

Karamelové sušenky jsou vynikajícím základem pro jednoduchý nepečený cheesecake, ale využít je můžete také při přípravě drobenky na koláče nebo do dobroty s názvem crumble. Výtečné je i spojení banánu a sušenek v nepečeném řezu a samozřejmě sušenky ladí také jako doplněk ve zmrzlinových pohárech. Zkrátka; nečekejte, až vám někdo prodá koblihu, ale zapojte sušenky do čarování v kuchyni už teď!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si