Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Zkuste to v americkém stylu a ochutnejte burgery z grilu
Zdroj: Toprecepty, Niklas Rhöse

Češi milují grilování a na rozpálenou mřížku nejčastěji hážou naložené maso nebo klobásky. V USA, odkud k nám tahle kratochvíle přišla, je to ale jinak. Tam zbožňují hot dogy a hlavně hamburgery, které nesmí chybět na žádné grilovačce. Chcete taky ochutnat dokonalý burger? Poradíme, jak ho připravit.


Steak z Hamburku

Co je to vlastně hamburger? Podle Food: The Essential A-Z Guide se jedná o grilované plecky mletého, nejčastěji hovězího masa, vložené do rozříznuté bulky nebo housky a doplněné omáčkami a zeleninovou oblohou, někdy roztaveným sýrem, což pak z hamburgeru dělá cheeseburger. Tahle dobrota typická pro americkou kuchyni je praktická při konzumaci a snadná na výrobu. I proto je zřejmě v USA tak populární, možná vás ale překvapí, že původ jídla neleží za oceánem.

Na počátku všeho totiž stál takzvaný hamburský steak, což je v podstatě karbanátek; opečená placka z mletého masa typická pro německou kuchyni, která ji ale nazývá frikadelle. Jak uvádí Oxford English Dictionary, hamburský steak se v 19. století dostal do Ameriky s německými přistěhovalci a rychle se tam stal velmi oblíbeným. Koho přesně napadlo, že se frikadelle bude dávat do housky a doplňovat dalšími surovinami, to se přesně neví. Termín hamburger sendwich se ovšem v amerických mediích poprvé objevil, když o něm 5. července 1896 psal deník Chicago Daily Tribune.

Maso v hlavní roli

Jak udělat dobrý burger na grilu? Asi nepřekvapí, že všechno záleží na druhu, kvalitě a přípravě masa, ze kterého budete karbanátky dělat. Pokud podceníte něco v této fázi, už to pak jen těžko napravíte. Hamburgery můžete udělat jen čistě hovězí, nebo smíchat hovězí s vepřovým (například v poměru 70:30), ale my doporučujeme volit čistou variantu z jednoho masa. Zároveň radíme použít hovězí přední, a to ideálně tučnější kus. Tuk rovná se chuť a ačkoliv burger z libového masa bude dobrý, ten z tučného bude prostě lepší. Kupované mleté ze supermarketu vám moc dobře neposlouží, určitě si ho namelte až sami doma. Další věc je ochucení. Někdo do masa přidává jen čerstvě namletou sůl a pepř, někdo dokonce solí a pepří až při grilování. Mletou směs na burgery ale můžete dochutit dalšími přísadami. Pak by neměla chybět Worcesterová omáčka, kvalitní, ideálně dijonská hořčice a utřený česnek. Přidat můžete nadrobno nasekou jarní či bílou cibuli, případně čerstvou pažitku a také vejce. Vše stačí přidat do mísy k masu a dobře zapracovat. Zda dochucovat, nebo jen solit a pepřit, to necháme čistě na vás. Obecně jsme toho názoru, že chuť kvalitního masa je škoda přebíjet dalšími věcmi; obzvlášť, když se burgery v bulkách doplňují zeleninou, omáčkami, slaninou a sýrem.

Hotovou směs každopádně nechte chvilku odležet v lednici, a pak buď rukama, nebo speciální formou na burgery tvarujte jednotlivé placky. Co se týče tloušťky, tenčí burgery jsou rychle hotové, budou tedy hodně propečené a radíme připravovat je nikoliv přímo na mřížce grilu, ale na litinovém tálu. U silnějších burgerů lépe ovlivníte stupeň propečení, takže je opět na vás, co je pro vás lepší volba. Jak dlouho pak burgery na grilu dělat? Pokud chystáte macky, tak je grilujte v přímém žáru, a to 3 až 5 minut z každé strany. Náš tip! Aby burger zůstal šťavnatý, můžete doprostřed masa vložit trochu másla. Při přípravě burgerů nezapomeňte opéct také bulky! Pečivo rozřízněte a řezem položte na gril cca na minutu. 

Všeho s mírou

Pokud chcete udělat cheeseburger, nezapomeňte plátek sýra položit na poslední minutu grilování přímo na maso, aby se hezky roztekl. Hotový karbanátek položte na bulku, kterou můžete pomazat kečupem, hořčicí nebo tatarkou. Mezi bulku a maso dejte list ledového salátu. Burger se dá taky doplnit opečenou slaninou. Pokud jde o nás, máme raději burgery jen s menší oblohou, protože milujeme chuť toho šťavnatého masa. V restauracích, které se specializují právě na burgery, se ale často setkáváme s obrovskými kousky, do kterých se skoro nedá zakousnout a kde kromě masa najdeme ještě například plátky plísňových sýrů, restované houby, parmezánové chipsy a další lahůdky. Určitě to můžete také zkusit, ale to už chce trochu si s tím vyhrát. Skvělé jsou kombinace nivy a karamelizované cibulky, kozího sýra a brusinkového sosu nebo třeba guacamole a chilli.

Sdílet článek

Přečtěte si