Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové špagety jsou lahůdka! Naučte se dělat osvěžující zeleninové nudle
Zdroj: Toprecepty, Susa

Léto patří čerstvému ovoci a zelenině a byla by věčná škoda nevyužít obojího všemi možnými způsoby. Ať už chcete zhubnout, máte v rodině bezlepkáře nebo prostě jen toužíte zkusit něco nového, ochutnejte zeleninové nudle. Je to osvěžující oběd, který vás v horkém počasí nasytí, ale nebude vám po něm těžko.


Těstoviny bez těsta

Těstoviny jsou při vaření vděčná surovina. Uvařit je je poměrně jednoduché a pokud se jedná o kvalitní druh, často stačí doplnit je na talíři pouze máslem a strouhaným sýrem. Samozřejmě ale třeba i různé rajčatové omáčky k těstovinám jsou velmi snadné, těstoviny skvěle chutnají také s pestem... Možností je mnoho! Snad i proto, že uvařit k obědu těstoviny nevyžaduje dlouhé stání u plotny, je tohle jídlo tak oblíbené v rozpálené Itálii. Těstoviny jsou zkrátka výborným obědem, když slunce žhne. Někdo je ale ze zdravotních důvodů jíst nemůže, jiný nechce, třeba kvůli dietě, a dalšího po nich bývá těžko. Pokud se chcete dobře najíst, a zároveň neriskovat rozbouřený žaludek, vyzkoušejte těstoviny zeleninové. Vhodnější je možná označení zeleninové nudle. Protože v nich nejsou vejce, obsahují minimum kalorií i cholesterolu, zato ale maximum vitamínů, minerálů a dalších látek, kterými oplývá druh zeleniny, z něhož jsou nudle vyrobené. K tomu jsou výborné, díky obsahu vlákniny nasytí a pocitově klasické těstoviny v jídle velmi dobře nahradí.

Z čeho je dělat?

Jaká zelenina se na výrobu nudlí hodí? Naprosto nejlepší je cuketa, ale není jediná. Nudle se dobře vyrábějí také z pastináku, dýně (vydlabané, bez semínek), využít se dá stonek brokolice, mrkev, tuřín, na kratší nudličky je vhodná červená řepa, větší batáty nebo bílé brambory. Jde to rovněž ze salátových okurek, avšak nudle z nich doporučujeme používat syrové, třeba jako ozvláštnění salátů. Náš tip! Nudle můžete dělat i z ovoce, například z papáji nebo z hrušek. Takové se skvěle hodí jako svěží dezert. Pozor! Používejte zeleninu, která není příliš přezralá a měkká, nudle musí držet tvar. Určitě také používejte zeleninu zbavenou měkkých částí, tedy těch, kde bývají semena.

Jak nudle vyrábět? Například z cukety nebo mrkve to zvládnete širokou škrabkou. Stačí zeleninu očistit, uříznout konce a škrabkou pomalu a opatrně tvořit širší plátky. Pokud byste chtěli více klasický tvar tenkých špaget, existují speciální škrabky přímo určené pro výrobu zeleninových nudlí, a také spirálovače, ve kterých se dají měnit nástavce což vám umožní dělat různé druhy (ne)těstovin. Základní spirálovač stojí kolem 400 korun, takže se nejedná o nijak nákladnou investici, která se ovšem královsky vyplatí.

S čím je jíst?

Jakmile jsou nudle vyrobené, u vlhčích druhů zeleniny, například u cukety či okurek, je vhodné nudle vysušit kuchyňským ubrouskem. Nudle můžete jíst syrové, jen osolené, opepřené a zakápnuté olivovým olejem. Stejně tak se ale dají vařit. V tom případě je vařte ve vroucí vodě jednu, maximálně dvě minuty, aby se nerozvařily. Náš tip! Šikovné je dělat zeleninové nudle na páře. Vařené těstoviny doporučujeme podávat s rajčatovou omáčkou, s parmezánem a pestem nebo s guacamole. Pro větší barevnost na talíři radíme kombinovat různé druhy zeleniny, třeba cuketu a mrkev nebo pastiňák a červenou řepu. Myslete na to, že v každém jídle by měl být vyvážený obsah živin. To znamená, že k zeleninovým nudlím by měly přijít nějaké bílkoviny, třeba maso či vejce, a také trochu tuku; zkuste k nim tedy vyrobit kešu nebo arašídovou omáčku.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více