Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Třezalka pomůže proti nespavosti i úzkostem. Jak poznat ten správný druh?
Zdroj: Kateřina Horáková

Den sv. Jana už sice dávno byl, to ale vůbec neznamená, že nemůžete vyrazit na bylinu, která podle lidových pověr obsahuje krev tohoto světce. Třezalka se totiž sbírá po celý červenec, a dokonce i v srpnu. Rostlinka se žlutými kvítky má úžasné vlastnosti, které ocení hlavně ti, kdo žijí ve stresu a mají problémy s nespavostí nebo úzkostmi.


Záchrana pro nerváky

Krevník nebo svatojánská bylina; tak se také lidově přezdívá třezalce tečkované, kterou jste při toulkách přírodou jistě již mnohokrát viděli. Možná jste ale netušili, jak propěšná je pro lidský organismus. Podle článku botanika Christophera Hobbse je rostlina známá už od antiky a od konce 19. století je v léčitelství využívána po celém světě tak, jak to známe dodnes. Jak je uvedeno v knize Botanical medicine: From Bench to Bedside, hlavní význam třezalky spočívá v jejím využití při léčbě deprese a úzkostí. Že květina funguje jako perfektní přírodní antidepresivum prokázalo více než 50 klinických studií. Podle magazínu Moje medicína třezalka tečkovaná obsahuje třísloviny, glykosidy, silice a provitamín A a vitamín C. Působí blahodárně proti nespavosti, stresu, žaludečním neurózám, je také antibakteriální, léčí ekzémy, otoky a hemeroidy.

Na co si dát pozor? Jak je účinnost třezalky silná, tak může být v určitých situacích nebo v kombinaci s jistými léky také nebezpečná. Její blahodárné působení si budete muset nechat ujít v případě, že užíváte léky na ředění krve (warfarin) a na krevní tlak, antiastmatika, hormonální antikoncepci nebo antidepresiva, případně chemoterapeutika při léčbě rakoviny. Jak uvádí Ministerstvo zemědělství ČR na svých stránkách, několik vědeckých výzkumů zjistilo, že dlouhodobé užívání třezalky může snížit účinnost všech těchto léčiv. 

V souvislosti s užíváním třezalky se také často mluví o fotosenzitivitě. Kvůli obsahu barviva hypericinu může lidem s bledou a citlivou pletí třezalka způsobit nepříjemnosti v kombinaci se slunečním zářením - na kůži se jim mohou objevit fleky. Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Journal of Alternative and Complementary Medicine se ale tento vedlejší účinek objevuje zřídka, slabě a většinou během pár dní odezní, navíc se vyskytuje při požití až padesátinásobného množství hypericinu, než se vyskytuje v běžné terapeutické dávce třezalky. Přesto se doporučuje provozovat třezalkovou kůru spíše na podzim a v zimě.

Jak poznat tu správnou?

Třezalky v Česku rostou poměrně hojně, a to zejména v sadech, na loukách, pasekách, stráních, najdejeme je i na okrajích lesů. Pouze třezalka tečkovaná ale obsahuje dostatek látek, aby měla kýžené léčivé účinky. Přesto je velmi snadné splést si ji s třezalkou skvrnitou, jsou od sebe téměř k nerozeznání. Ale jen téměř! Jak tedy poznat, že trháte správnou květinu?

Na první pohled má třezalka skvrnitá větší, širší, vejcovité listy, zatímco třezalka tečkovaná má listy malé a poměrně úzké. Pokud jeden lístek utrhnete a podíváte se na něj proti slunci, u třezalky tečkované dobře uvidíte jen hlavní žilky, vedlejší budou sotva znatelné nebo úplně neviditelné. K tomu bude lístek poset drobnými červenými tečkami. Onu červenou způsobuje právě hypericin, lidově nazývaný krev. sv Jana. Třezelka tečkovaná mívá i spodek lodyhy zabarvený do červena a právě lodyha je nejspolehlivějším ukazatelem, zda jste utrhli správnou rostlinku. Třezelka tečkovaná má lodyhu oblou a na dvou stranách zploštělou, tedy elipsovitou. Třezalka skvrnitá má lodyhu čtyřhranou, tedy spíše čtvercového tvaru. A ještě jeden tahák - když mezi prsty zmáčknete nerozvitý květ třezalky tečkované, vyteče z něj červenofialová šťáva.

Kdy sbírat a jak ji zpracovat

Třezalka tečkováaná se sbírá v červenci a srpnu - v obodbí, kdy kvete. Květiny byste měli řezat asi 10 cm od země, a to dopoledne a za suchého, slunečného počasí. Třezalka se suší v kyticích po pěti až šesti květinách, a to v průvanu a ve stínu. Sluníčko jí nedělá dobře. Pokud chcete bylinku sušit uměle, pak maximálně při teplotě 35°C. Z byliny můžeme využít kompletně celou nať. Ta se dá nasekat a uložit pro přípravu čaje (1 lžíci zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut louhovat). Květy je možné zalít 40% alkoholem, dát na 3 týdny do chladu odstát, přecedit a vyrobit tak léčivou tinkturu, kterou je možno přidat do vody nebo po lžičkách dávkovat i samotnou. Další variantou je třezalkový olej, kdy se čerstvé květy naloží do extra panenského olivového oleje a nechají pár týdnů louhovat, pak se přecedí. Hotový olej se používá zevně na mazání štípanců, popálenin a drobných zranění.

Sdílet článek

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat