Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinné střiky už nejsou v módě, teď se pije prosecco. Víte, odkud má tohle italské víno svůj název?
Zdroj: unplash, Alasdair Elmes

Šumivá a perlivá vína si dávno nespojujeme se silvestrovským či narozeninovým přípitkem. Jen stěží byste našli lepší osvěžující letní drink než jsou právě „bublinky.“ Slavné italské prosecco patří v poslední době k nejoblíbenějším. Výborné je samotné i v koktejlu.


Pozdrav ze severu Itálie

Vín s bublinkami seženete dnes v obchodech spoustu a často je někteří mylně označují za prosecco. Tímto názvem se však smí podle serveru Vinomapa.cz označovat jen italské víno pocházející z devíti provincií v regionech Veneto a Friuli-Venezia Giulia na severu Itálie, stejně jako je pravé šampaňské pouze víno z oblasti Champagne. Dějiny prosecca sahají do 16. století, kdy se v oblasti kolem města Terst v severní Itálii vyrábělo výborné víno Ribolla. Aby se odlišilo od jiných vín z regionu, dostalo název prosecco, podle vesnice Prosecco ležící kousek od Terstu, jak je i uvedeno v knize Culinaria Itálie. V roce 1754 už  bylo toto víno oslavováno v básni Aureliana Acantiho Il Roccolo Ditirambo, jež je chvalozpěvem na italská vína z této oblasti a představuje výjimečné dílo v oblasti historie vinařství. Až do šedesátých let minulého století bylo prosecco běžné šumivé a většinou sladké víno, od té doby se začala zlepšovat technologie výroby, takže dnes jsou některá prosecca již opravdu luxusní.

Více nebo méně bublinek?

Možná vás překvapí, že prosecco není značka vína, ale název vinné odrůdy, jež byla později přejmenována na Glera. V současnosti se tak jako prosecco označuje druh vína již zmiňovaného původu právě z odrůdy Glera (přičemž 15 % vína může být tvořeno jinými odrůdami – Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio nebo Pinot Noir). I když se odrůda Glera pěstuje i v jiných zemích a vyrábí se z ní víno, nesmí být označováno jako prosecco. Pokud v obchodě váháte, které prosecco vybrat a zda zvolit korkový vystřelovací uzávěr či šroubovací, vězte, že se prosecco rozděluje na perlivé (prosecco frizzante) a šumivé (prosecco spumante). Poznáte je snadno - podle serveru Znalecvin.cz má perlivé prosecco šroubovací uzávěr, neboť je v láhvi nižší tlak, šumivé má kvůli vyššímu tlaku klasickou sektovou hřibovitou zátku s drátěnou pojistkou. Frizzante má také méně bublinek, které z vína rychle vyprchají. Existuje dokonce varianta nešumivá – tedy tiché víno tranquilo, toho se vyrábí ale jen velmi málo a většinou se ani nevyváží z Itálie do zahraničí.

Prosecco se na rozdíl od šampaňského, jak najdete i v knize Světový atlas vína od Hugh Johnsona, nevyrábí metodou kvašení v láhvi, ale zraje ve velkých nerezových tancích (cca 30 dní). Tato metoda se jmenuje Charmat – Martinotti a je levnější, což se odráží i v ceně vína. I tak se ale jednotlivá prosecca liší svou kvalitou. Pravé prosecco poznáte podle ochranné známky DOC, která zaručuje, že víno pochází z již zmiňované oblasti. Chcete-li kvalitnější prosecco, podívejte se po označení DOCG. To mohou mít pouze prosecca ze dvou menších oblastí zahrnujících kopcovitou krajinu vinic v okolí měst Conegliano a Valdobbiadene (ta je dokonce zapsána i na seznamu UNESCO) a u města Asolo. I v případě vín se značkou DOCG probíhá sekundární kvašení v tancích, trvá ale déle, až 9 měsíců. Tato metoda se jmenuje Charmat Lungo. U těchto vín je možné i zrání v láhvi jako u champagne, ale bývají pak dražší (až 500 Kč).  Prosecco se většinou nearchivuje, pokud byste si ale nějakou láhev chtěli uchovat delší dobu, doporučuje se k tomuto účelu, jak píší na webu Jindrovovinarstvi.cz, prosecca ve větších lahvích (1,5 l). Taková vína totiž pomaleji oxidují, a tak lépe zrají. 

Nápoj pro letní dny

Italská perlivá a šumivý specialita je ideálním letním nápojem. Prosecco nevyniká nijak výraznou chutí, jde spíše o svěží víno s ovocnou chutí, v níž převažují jablka, hrušky, broskve a meruňky. Prosecco je většinou sušší víno (v závislosti na zbytkovém cukru). Nejsladší je prosecco Dry, dále Extra Dry, které patří k nejoblíbenějším, postupně je vytlačováno proseccem Brut s nejnižším podílem zbytkového cukru. Patří k lehčím vínům, obsahuje totiž jen 10,5 až 11,5% alkoholu. Možná i proto je oblíbenou ingrediencí do letních drinků. Hlavně sušší prosecco však doporučujeme vychutnat si samotné, ledově vychlazené na teplotu 5 až 7 °C, případně dozdobené plátkem pomeranče. Tak na zdraví!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

josefina1 josefina1

3. 4. 2022 21:10

Miluji spojení rukoly a italské prosecca, řekla bych nejlepší kombinace :) Prosecco nakupujeme tady www.alkohouse.cz/italske-prosecco

Přidat komentář

Přečtěte si