Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvky na zimu můžete usušit i zamrazit. Poradíme, jak to udělat na jedničku!
Zdroj: Unsplash, Joanna Kosinska

Mít v létě pusu modrou od borůvek je skoro povinnost. Pokud všechny hned nespořádáte nebo nezpracujete do dezertů a moučníků, můžete si přebytky zavařit, usušit nebo zamrazit. A získáte tak dokonce více vitaminů a minerálních látek! Prozradíme vám, jak červenomodré bobule zpracovat co nejlépe.


Hlavně opatrně 

Milovali jste trhání borůvek už v dětství? Tehdy jste určitě sbírali jen do pusy, v dospělosti se vám možná už spíš podaří naplnit bandasku či kyblík. Trhat kuličku po kuličce ale zabere poměrně dost času, chcete-li získat větší množství, práci vám usnadní hřeben na borůvky. Pokud si při představě česání borůvek hřebenem představíte jen borůvkovými nájezdníky zničené borůvčí, můžeme vás uklidnit, že i touto technikou se dají borůvky natrhat šetrně. Jen je potřeba dodržet správný postup. Hřeben hlavně nenasazujte hned u země, spíše jím jen jemně přejíždějte nahoře po keříku, aby se spolu s borůvkami otrhalo co nejméně lístků. Tento způsob je sice pomalejší, ale aspoň pak nestrávíte spoustu času vybíráním listů z borůvek. Navíc natrháte jen zralé borůvky, ty zelené zůstanou na keříku. Klasické sbírání rukou má ovšem také stále své kouzlo a přínos. Vyberete si tak nejhezčí plody, nijak je nepomačkáte a navíc se vám mezi modré kuličky omylem nedostanou listy, brouci nebo jiná „lesní havět“. Při sběru si ale vždy dejte pozor na záměnu s vlochyní bahenní neboli borůvkou bažinnou, jejíž plody jsou nejedlé. Poznáte ji podle toho, že nebarví a její lístky mají šedou barvu. Jak již napovídá její lidový název blinkavka, po její konzumaci vám moc dobře nebude.

Odstraňte nečistoty

Před jídlem a dalším zpracováním je třeba borůvky opláchnout vodou. Nejprve je namočte do studené vody, aby se z nich vyplavily nečistoty, poté je propláchněte v sítku. Na borůvkách se totiž mohou držet parazité od lesních zvířat, např. od lišek, kteří dokážou způsobit  zdravotní problémy. Pokud nestihnete borůvky hned zpracovat, rozložte je v tenké vrstvě třeba na kuchyňskou papírovou utěrku na plech, aby se nepomačkaly a nevytekla z nich šťáva. Takto uložené vám vydrží v lednici 2 až 3 dny. Po delší době už ale borůvky začnou hořknout a můžou  zplesnivět. Jestliže se vám nechce péct další koláč a borůvkových knedlíků jste přecpaní k prasknutí, uskladněte si borůvky na později.

Šup s nimi do mrazáku

Nejjednodušší možností, jak si uchovat borůvky na zimní období je jejich zmražení. Stejně jako u jiného bobulovitého ovoce, je nejlepší, když je takzvaně zmrazíte dvakrát. Nejdříve si borůvky nasypejte na nějaký tácek nebo mělkou misku a předmrazte je. Pokud chcete, můžete je předem smíchat i s trochou cukru. Jakmile se borůvky poprvé zamrazí a ztuhnou, přendejte je do mikrotenových nebo speciálních mrazicích sáčků. Díky tomu se ovoce neslepí a můžete si později odsypat množství, které právě potřebujete. A pokud se obáváte, že borůvky ztratí mrazením cené živiny, tak nemusíte. Byť je čerstvé ovoce samozřejmě nejlepší, v zimě je naopak vhodnou volbou sáhnout po zásobách z mrazáku. Nejen u borůvek.

Ovoce, které u nás v chladných měsících v roce zrovna nemá sezonu, se v zemích svého původu sklízí nezralé, aby vydrželo dlouhou cestu. Zatímco když plody natrháte v době jejich plné zralosti, mají v sobě nejvíc vitaminů a většinu z nich si uchovají i při zmrazení. Podle webu Healthline.com dochází během skladování v chladicích boxech ke ztrátě živin už po třech dnech a úroveň vitaminů a jiných tělu prospěšných látek je pak nižší, než u plodů, zmrazených hned po sklizni. Nejčastěji přitom k tomu dochází u měkkého ovoce. Mražené produkty jsou tedy z nutričního hlediska podobné čerstvým. Takže žádné strachy, ani s mraženými borůvkami se o nic neošidíte, při kuchyňské úpravě je lze používat skoro stejně jako čerstvé. Dejte mražené borůvky třeba na kynutý koláč, do knedlíků, nebo z nich udělejte jednoduchou zmrzlinu. Jak na to? Stačí borůvky jen rozmixovat, případně dosladit cukrem a zjemnit smetanou. 

V sušené formě

Další možností uskladnění borůvek je jejich usušení. K tomu můžete využít troubu, sušičku na ovoce a nebo i jen sluníčko. Pokud použijete poslední možnost, nedávejte je na prudké polední slunce, nechte je spíš někde v polostínu. Poté je dosušte na suchém a teplém místě. V troubě sušte borůvky při teplotě do 50 °C a během sušení je občas prohrábněte. Dobře usušené borůvky musí být tvrdé a po zmáčknutí z nich nesmí vytékat žádná tekutina. Uchovávejte je v dobře uzavřené nádobě na suchém místě.

A jak je to tady s různými živinami? Podle portálu Bbcgoodfood.com obsahuje sušené ovoce na hmotnost sice více sacharidů, než čerstvé, ale zase má více vlákniny. A možná vás překvapí, že sušené ovoce má díky absenci vody ve srovnání s čerstvými druhy obvykle vyšší obsah většiny vitaminů a minerálních látek na 100 g. A jak sušené borůvky využít? Uvařte z nich třeba vynikající čaj. Stačí 1-2 lžíce sušených plodů povařit asi 10 minut v horké vodě, přecedit a podávat. Pokud je smícháte s ovesnými vločkami a oříšky, připravíte si zdravé domácí müsli. Můžete je taky zobat samotné, společně s oříšky získáte zdravou svačinku. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Svobodova Hana

27. 4. 2022 16:54

Moje zkušenost se zamrazování borůvek je, že když se prosypou cukrem, nikdy úplně nezmrznou. Nezkazí se a vydrží klidně i rok, ale pustí i dost šťávy. Je lépe je zamrazit bez cukru. Naopak jahody prosypané cukrem zrznou a udrží si jak barvu, tak i vůni a chuť skoro jak čerstvé.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat