Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Mateřídouška vyléčí kašel, pohladí na duši a pomůže i na bolavé klouby
Zdroj: Hans, Pixabay

Mateřídouška vyniká nejen svými drobnými fialovými kvítky, ale i omamnou vůní a léčivými schopnostmi. I samotný velikán české literatury Karel Jaromír Erben opěvoval tuto nenápadnou květinku v úvodní básni svého vrcholného díla Kytice. My si jí ceníme i pro její využití v kuchyni.


Druh tymiánu

Možná vás to překvapí, ale mateřídouška je vlastně tymián. Patří tedy do rodu rostlin z čeledi hluchavkovitých známým pod názvem tymián. Tam se řadí i tymián obecný neboli také mateřídouška obecná, který má v kuchyni neochvějnou pozici. Vedle něj existují ještě mateřídouška vejčitá, mateřídouška alpinská, mateřídouška ozdobná, které voní i na svazích Jeseníků a Krkonoš. V teplejších oblastech u nás rostou mateřídouška olysalá, mateřídouška časná, mateřídouška panonská a mateřídouška úzkolistá. Tymián obecný a mateřídouška se však od sebe odlišují. Tymián obecný se vyskytuje jako vyšší 30-40 centimetrů vysoké keříky, mateřídouška je mnohem nižší, spíše plazivá rostlinka. Tymián také kvete již před létem, většinou už v květnu a v červnu, mateřídouška až v červenci. Jde o bylinku nenáročnou na pěstování. Sbírají se všechny druhy mateřídoušky, a to za teplého a slunečného počasí, nejlepší je ji stříhat nůžkami. Suší se buď zavěšená ve svazcích nebo rozložená na sítech. Usušenou ji skladujte v dobře uzavřených nádobách a chraňte před sluncem a vlhkem.

Léčivé schopnosti

Bylinka je známá i pod dalšími poetickými názvy jako douška mateří nebo mateřinka. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, např. vonné silice a flavonoidy (známé pro své antioxidační působení). Množství silic se liší druh od druhu, léčivé schopnosti mají ale všechny. Lépe jsou na tom bylinky z teplejších oblastí, neboť obsahují více silic. Čaj z mateřídoušky je vyhlášeným lékem na kašel. Ulevuje při zahlenění a ucpaném nose a vůbec při virózách. Má rovněž dezinfekční schopnosti, takže jej můžete kloktat, když vás bolí v krku nebo máte problémy s dásněmi. Stejně tak je mateřídouška využitelná během žaludečních a střevních potíží. Užívat se dá i zevně. Obklady přikládejte na zanícené a nehojící se rány. Oceníte je i při bolestech kloubů a revmatu. Na mateřídoušku a její schopnosti si vzpomeňte také po sportu, až vás budou bolet svaly, neboť je prokrvuje. V knize Domácí recepty proti nemocem od Franzisky von Au se mateřídouška doporučuje i jako lék proti nervozitě. Jen pozor, mateřídouška je poměrně silná bylinka, takže by se neměla užívat ve větších dávkách a dlouhodobě.

Připravte si domácí tinkturu nebo sirup

Nejjednodušší je uvařit z čerstvé či usušené rostlinky čaj. Nálev uděláte tak, že lžičku (nebo dvě) mateřídoušky spaříte horkou vodou. Nechte louhovat 10 minut a přeceďte. Třikrát denně vypijte šálek čaje. Nálev z mateřídoušky pomáhá i po psychické stránce, navozuje pocit klid a pohody, je vhodný i při nespavosti. „Nálev má krásnou zlatavou barvu a příjemně voní. Dávkujte ho ale s rozumem a s ohledem na svůj aktuální zdravotní stav i potřeby vašeho těla. Tím, že své tělo vnímáte, mu nejvíce prospějete,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová, autorka webu Provoněný den. Na vnější použití je vhodný i mateřídouškový olej. Ovadlou nať mateřídoušky ponořte do kvalitního slunečnicového oleje. Nechte odležet dva až čtyři týdny a uchovávejte v tmavých lahvičkách někde v temnu. Potírejte jím bolavé svaly a klouby. Nemáte-li čas a chuť popíjet na kašel čaj, přijdou vám vhod předem připravené kapičky. Tinktura se vyrábí ponořením bylinky do alkoholu (použijte 2-3 hrsti na půllitr alkoholu), v němž se maceruje 2-4 týdny na světlém místě, pak se přecedí. Kapky se užívají 1-3 denně, vždy 10-30 kapek. Můžete si je dávat přímo na lžičce nebo je nakapat do vody. I tinkturu lze používat zevně. Děti spíš ocení při virózách a bolestech v krku slaďoučký sirup s medem. Kvetoucí nať zalijte vodou, nechte vylouhovat a sceďte. Na množství nálevu přidejte dvojnásobné množství medu. Promíchejte a zahřejte, aby se med spojil s odvarem. Nechte vychladit a přelijte do láhví. Sirup můžete přidávat do vody, ale neměli byste ho popíjet jako limonádu, tedy velmi často.

Spojte ji s čokoládou

Tymián obecný se běžně přidává jako koření do mnoha jídel. Dochucovat ovšem můžete i samotnou mateřídouškou. Navíc, když ji dáte do pokrmu, zajistíte si lepší trávení. Její vůně se báječně snoubí s čokoládou. Zkuste třeba tuto čokoládovou mateřídouškovou pěnu. Potřebujete 100 g nasekané 70% hořké čokolády (70 % kakaové sušiny), 60 ml plnotučného mléka, několik snítek čerstvé mateřídoušky, 1 lžíci moučkového cukru, 100 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk nebo cukr, 1 velké vejce. Mléko a tymián dejte do hrnce a mírně zahřejte. Sundejte z ohně a nechte vychladnout. Čokoládu rozpusťte v žáruvzdorné míse nad hrncem s vroucí vodou a občas promíchejte. Do smetany přidejte cukr a vanilku a vyšlehejte ji. Vejce rozklepněte a oddělte bílek od žloutku. Žloutek přidejte do šlehačky a bílek ušlehejte dotuha. Do směsi smetany a vajec přidejte vychlazené mléko a promíchejte. Rozpuštěnou čokoládu přilijte do krému a poté opatrně vmíchejte sníh z bílků. Vložte do lednice nebo mrazáku, aby krém ztuhl. Při podávání ozdobte snítkou mateřídoušky.

Sdílet článek

Přečtěte si