Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné knedlíky netradičně: naplňte je čokoládou, obalte v kokosu nebo přelijte vanilkovou omáčkou!
Zdroj: Pixabay, RitaE

Lesy jsou plné borůvek a malin, po zahradě se vám válejí spadané meruňky, keře jsou obsypané rybízem a na stromech pomalu dozrávají švestky. Nechce se vám ovoce zavařovat nebo z něj péct koláče? Zpracujte je do knedlíků! Pokud vás už nebaví klasika, trochu si je vylepšete.


Ať máte modré pusy

Borůvkové knedlíky jsou zkrátka letní klasika, a ty z kynutého těsta nejvíc. Nejlepší jsou ty obří, krásně nadýchané, sladké po borůvkách, posypané hromadou moučkového cukru a nakonec zalité máslem. Jen stěží najdete někoho, kdo by jim odolal. Připravte si je třeba jako tradiční rakouskou a bavorskou specialitu Germknödel. Tradičně se tento "macek" plní kořeněnými švestkovými povidly, sype mletým mákem a cukrem a podává se utopený v lahodné vanilkové omáčce. Stejně tak dobrý je i s povidly borůvkovými. Ty připravíte tak, že přebrané borůvky nasypete do hrnce a budete je vařit tak dlouho, dokud nepustí šťávu a trochu se nerozvaří. Poté je nechte vystydnout a nejlépe v chladu odležet do druhého dne. Do rozvařených borůvek pak nasypejte cukr a vařte je na mírném ohni, dokud nezhoustnou. Přesně touto náplní můžete plnit klasické kynuté borůvkové knedlíkyPodávejte je posypané moučkovým cukrem smíchaným s mákem a polité vanilkovou omáčkou. Tu připravíte povařením směsi 250 ml smetany ke šlehání s 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkovým luskem a 70 g cukru krupice. Jakmile se cukr rozpustí, směs stáhněte z plotny, za stálého míchání přidejte 4 žloutky, vraťte na oheň, zmírněte žár a omáčku povařte do zhoustnutí. 

Vaření v hrnečku

Připadá vám příprava ovocných knedlíků příliš náročná a dosud jste si na ně netroufli? Máme pro vás řešení. Možná jste už slyšeli o houskových knedlících vařených v hrnečku. Stejným způsobem můžete udělat i knedlíky s ovocem. Díky umístění těsta do hrnečku budete mít jistotu, že se vám knedlík nerozvaří a nerozpadne. Pak už je stačí jen uvařit v hrnci vyloženém utěrkou. A nebo si to zjednodušte ještě víc a vezměte si na pomoc mikrovlnnou troubu. Knedlíky budou krásně nadýchané, skoro jako byste je dělali z kynutého těsta. Vzhledem k tomu, že se ovoce vmíchává rovnu do těsta, použijte jakékoliv drobné ovoce, třeba rybíz. V hrnku uděláte i tvarohové ovocné knedlíky, výborné jsou s borůvkami.

Knedlík s překvapením

Máte na zahradě stromy obsypané meruňkami a už nevíte, co s nimi? Do knedlíků jsou meruňky ideální.  Dobře si rozumí s kynutým i tvarohovým těstem a bramborovým těstem. Troufnete-li si na náročnější kulinární počin, udělejte meruňkové knedlíky z odpalovaného těsta. Při přípravě meruňkových knedlíků se vždy nejprve z meruněk vyndávají pecky. Není ale škoda, nechat prostor po pecce prázdný? Připravte rodině nebo hostům malé překvapení a místo pecky vložte do meruňky čtvereček čokolády. Ten se při vaření krásně rozteče a obohatí sladkost o další chuťový rozměr. S meruňkami dokonale ladí rovněž marcipán. Kousek marcipánu dodá zajímavější chuť i švestkovým knedlíkům. Místo pecky se také přímo nabízí celá mandlička.

Když je obalíte

Ovocné knedlíky jsou báječné samy o sobě. Nic ale není tak dobré, aby se to nedalo ještě trochu vylepšit. Většinou je sypeme osmaženou strouhankou či tvarohem. Zajímavého efektu dosáhnete, když knedlíky do posypky obalíte, vypadají pak trochu jako malý bonbonek. K tomu účelu se hodí nejen strouhanka, ale třeba i mák smíchaný s cukrem, nasekané a s cukrem opražené oříšky či dýňová semínka, strouhaný perník nebo kokos. K obalení přímo vybízejí knedlíky smažené.

Ponořené do omáčky

Oblíbené jsou i knedlíky s ovocným přelivem z jakéhokoliv rozvařeného ovoce. Jejich předností je to, že nejsou tak náročné na přípravu a zvládne je opravdu každý. Většinou se tak dělají tvarohové knedlíky. Zkuste třeba knedlíky s borůvkovou smetanovou omáčkou, s meruňkovým rozvarem nebo knedlíky s rybízovým přelivem.  V případě, že se snažíte držet si štíhlou linii, určitě vás osloví netradiční knedlíky z rýže, vloček a kokosu přelité rozvarem z lesních plodů.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si