Znáte cuketovou hořčici? Zkuste i další zajímavé omáčky z populární letní zeleniny!
15. 8. 2021 Vaření
Vydařila se vám letošní úroda cuket a vy stále přemýšlíte, jak je zpracovat? Pokud jste již vyzkoušeli cuketové zelí, placičky i sladké koláče, zpracujte je do skleniček. Cukety jsou ideální k přípravě různých druhů pikantních omáček, čatní, relishů či čalamád.
Univerzální zelenina
Cuketa je přímo dokonalá zelenina, obsahuje velmi málo kalorií, zato hodně minerálů a vitaminů, proto je vhodná i při redukčních dietách. Hlavní předností cukety je její univerzálnost. Využijete ji do slaných i sladkých jídel, různých omáček na těstoviny a zeleninových směsí. Můžete ji vařit, smažit, péct, zapékat, grilovat, zavařovat jako okurky, mladé cukety se dají jíst i syrové. Díky své jemné nasládlé chuti se hodí i k jiným druhům zeleniny, především k rajčatům, ale i k mrkvi, paprikám nebo k lilku. Předností cukety také je, že na sebe váže různé chutě. Nejchutnější jsou malé plody, pokud vám ale cuketa přeroste, bývá už těžké vymyslet, co s ní. Jestli vás už nebaví cuketový perník nebo polévky, zkuste ji naložit do aromatického kyselého nálevu či do oleje nebo udělat omáčku či neobvyklou hořčici. V lednici vám v této formě vydrží cuketa ještě několik dní i týdnů po ukončení sezony. A pokud skleničky s pochoutkou ještě zavaříte, můžete ji mít uloženou klidně až do zimy.
Mohlo by vás zajímat
Cuketa s hořčicí
Relish je specialitou britské kuchyně. Pod tímto cizím názvem, do češtiny přepisovaným jako reliš, se skrývá omáčka či čalamáda ze zeleniny nebo nakládaná zelenina podávaná nejčastěji k masu, klobáskám, na burgery nebo k sýrům. Relish bývá často nakyslý, pikantní, vylepšuje chuť jídla a dodává mu další rozměr. Takovým relišem je i netradiční cuketová hořčicová omáčka. Pokud byste ji chtěli trochu vylepšit, přidejte do ní navíc na kostičky nakrájenou červenou papriku a hořčičná semínka. Pro delší skladování sterilujte sklenice s relišem ve vroucí vodě. Mělo by stačit 20 minut při 85°C. Když reliš rovnou uložíte do lednice, spotřebujte jej do jednoho měsíce. Cuketová hořčice se hodí hlavně k vepřovému masu nebo k různým druhům klobásek.
Mohlo by vás zajímat
Nasládlé čatní
Podobné jako reliš je i čatní. Jde o typickou omáčku indické kuchyně, vyniká proto aromatickým exotickým kořením. Do čatní se často přidává i ovoce, bývá proto nasládlé, důležitou ingrediencí čatní je i cibule. Na přípravu cuketového čatní si připravte: 500 ml jablečného octa nebo bílého vinného octa, 400 g hnědého cukru, 1 polévkovou lžíci koření pěti vůní, 2 lžíce žlutého hořčičného semínka, 1 tyčinku skořice, 4 cibule nakrájené na kousky, 1 kg cuket nakrájených na kostičky, 1 kg rajčat nakrájených na kousky, 4 jablka oloupaná a nakrájená na kostičky a 300 g sultánek. Do velké pánve nalijte ocet, 300 ml vody, přidejte cukr a koření. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, poté přidejte ostatní přísady se lžičkou soli. Přiveďte k varu a vařte odkryté 2 a 1/2 hodiny, dokud nálev neztmavne a nezhoustne. Sklenice důkladně umyjte v horké mýdlové vodě a pak je vysterilujte. Ještě horké čatní nalijte do čistých suchých sklenic a uzavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Naložená v oleji
Pro uchování na delší dobu můžete cuketu naložit i do sladkokyselého nálevu nebo do oleje. Uchování zeleniny do oleje je oblíbené už od dávných dob. Pomocí koření pak vytvoříte dokonalou delikatesu a navíc vám zbyde i kořeněný olej pro další použití. V oleji je vynikající i grilovaná cuketa. Jak na to? Připravte si 450 g cuket, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 200 ml olivového oleje, šťávu ze 2 citronů a 1 lžíci čerstvých tymiánových lístků. Cukety nakrájejte podélně na dlouhé tenké proužky a vložte je do mísy se 3 lžícemi olivového oleje. Promíchejte je v oleji, aby se obalily a dochuťte je solí a pepřem. Rozehřejte pánev a opékejte cuketové pásky přibližně 2 minuty z každé strany. Můžete je i opéct přímo na grilu. V misce si připravte citronovou šťávu a hotové cuketové proužky do ní vhoďte. Odložte je stranou, aby vychladly. Česnek nakrájejte nadrobno a spolu s cuketovými proužky a tymiánovými lístky ho vložte do vysterilované sklenice. Sklenici doplňte olivovým olejem. Sklenicí poklepejte o desku stolu, aby se odstranily bubliny. Ujistěte se, že jsou cukety zcela pokryté olejem a sklenici zavřete. Skladujte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Jak zpracovat cukety. Jsou vhodné k masu i nasladko
Cuketa v troubě i na pánvi: Nejlepší teplé recepty ze zdravé letní zeleniny
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16