Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte cuketovou hořčici? Zkuste i další zajímavé omáčky z populární letní zeleniny!
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Vydařila se vám letošní úroda cuket a vy stále přemýšlíte, jak je zpracovat? Pokud jste již vyzkoušeli cuketové zelí, placičky i sladké koláče, zpracujte je do skleniček. Cukety jsou ideální k přípravě různých druhů pikantních omáček, čatní, relishů či čalamád.


Univerzální zelenina

Cuketa je přímo dokonalá zelenina, obsahuje velmi málo kalorií, zato hodně minerálů a vitaminů, proto je vhodná i při redukčních dietách. Hlavní předností cukety je její univerzálnost. Využijete ji do slaných i sladkých jídel, různých omáček na těstoviny a zeleninových směsí. Můžete ji vařit, smažit, péct, zapékat, grilovat, zavařovat jako okurky, mladé cukety se dají jíst i syrové. Díky své jemné nasládlé chuti se hodí i k jiným druhům zeleniny, především k rajčatům, ale i k mrkvi, paprikám nebo k lilku. Předností cukety také je, že na sebe váže různé chutě. Nejchutnější jsou malé plody, pokud vám ale cuketa přeroste, bývá už těžké vymyslet, co s ní. Jestli vás už nebaví cuketový perník nebo polévky, zkuste ji naložit do aromatického kyselého nálevu či do oleje nebo udělat omáčku či neobvyklou hořčici. V lednici vám v této formě vydrží cuketa ještě několik dní i týdnů po ukončení sezony. A pokud skleničky s pochoutkou ještě zavaříte, můžete ji mít uloženou klidně až do zimy.

Cuketa s hořčicí

Relish je specialitou britské kuchyně. Pod tímto cizím názvem, do češtiny přepisovaným jako reliš, se skrývá omáčka či čalamáda ze zeleniny nebo nakládaná zelenina podávaná nejčastěji k masu, klobáskám, na burgery nebo k sýrům. Relish bývá často nakyslý, pikantní, vylepšuje chuť jídla a dodává mu další rozměr. Takovým relišem je i netradiční cuketová hořčicová omáčka. Pokud byste ji chtěli trochu vylepšit, přidejte do ní navíc na kostičky nakrájenou červenou papriku a hořčičná semínka. Pro delší skladování sterilujte sklenice s relišem ve vroucí vodě. Mělo by stačit 20 minut při 85°C. Když reliš rovnou uložíte do lednice, spotřebujte jej do jednoho měsíce. Cuketová hořčice se hodí hlavně k vepřovému masu nebo k různým druhům klobásek.

Nasládlé čatní

Podobné jako reliš je i čatní. Jde o typickou omáčku indické kuchyně, vyniká proto aromatickým exotickým kořením. Do čatní se často přidává i ovoce, bývá proto nasládlé, důležitou ingrediencí čatní je i cibule. Na přípravu cuketového čatní si připravte: 500 ml jablečného octa nebo bílého vinného octa, 400 g hnědého cukru, 1 polévkovou lžíci koření pěti vůní, 2 lžíce žlutého hořčičného semínka, 1 tyčinku skořice, 4 cibule nakrájené na kousky, 1 kg cuket nakrájených na kostičky, 1 kg rajčat nakrájených na kousky, 4 jablka oloupaná a nakrájená na kostičky a 300 g sultánek. Do velké pánve nalijte ocet, 300 ml vody, přidejte cukr a koření. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, poté přidejte ostatní přísady se lžičkou soli. Přiveďte k varu a vařte odkryté 2 a 1/2 hodiny, dokud nálev neztmavne a nezhoustne. Sklenice důkladně umyjte v horké mýdlové vodě a pak je vysterilujte. Ještě horké čatní nalijte do čistých suchých sklenic a uzavřete. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Naložená v oleji

Pro uchování na delší dobu můžete cuketu naložit i do sladkokyselého nálevu nebo do oleje. Uchování zeleniny do oleje je oblíbené už od dávných dob. Pomocí koření pak vytvoříte dokonalou delikatesu a navíc vám zbyde i kořeněný olej pro další použití. V oleji je vynikající i grilovaná cuketa. Jak na to? Připravte si 450 g cuket, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 2 stroužky česneku, 200 ml  olivového oleje, šťávu ze 2 citronů a 1 lžíci čerstvých tymiánových lístků. Cukety nakrájejte podélně na dlouhé tenké proužky a vložte je do mísy se 3 lžícemi olivového oleje. Promíchejte je v oleji, aby se obalily a dochuťte je solí a pepřem. Rozehřejte pánev a opékejte cuketové pásky přibližně 2 minuty z každé strany. Můžete je i opéct přímo na grilu. V misce si připravte citronovou šťávu a hotové cuketové proužky do ní vhoďte. Odložte je stranou, aby vychladly. Česnek nakrájejte nadrobno a spolu s cuketovými proužky a tymiánovými lístky ho vložte do vysterilované sklenice. Sklenici doplňte olivovým olejem. Sklenicí poklepejte o desku stolu, aby se odstranily bubliny.  Ujistěte se, že jsou cukety zcela pokryté olejem a sklenici zavřete. Skladujte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více