Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře na paprice: původní jídlo maďarských pastevců jsme si zamilovali i u nás. Víte, jak se správně dělá?
Zdroj: Šárka Adámková

Kuře na paprice patří mezi naše oblíbená jídla. Přestože má mnoho lidí tento pokrm spojený s českou kuchyní, ve skutečnosti recept pochází z Uherské říše, tedy dnešního Maďarska. Pojďte s námi nahlédnout do historie a zjistěte, jak se kuře na paprice, neboli kuřecí paprikáš, připravuje podle originálního receptu.


Selský guláš z kotlíku

Jak uvádí portál Hungarytoday.hu, kuře na paprice, neboli paprikás csirke, čili kuřecí paprikáš, je již dvě století maďarským národním jídlem a dokonce se považuje za „čestné hungarikum“, protože má všechno, co charakterizuje maďarskou kuchyni: maďarskou papriku, rajčata, cibuli, pepř, kuřecí maso a zakysanou smetanu. Mnozí dokonce tvrdí, že tento lahodný pokrm ani nelze dostatečně vychválit, protože kuřecí paprikáš je skutečnou esencí maďarské kuchyně. Přitom, jako i mnoho jiných jídel, vzniklo i tohle docela obyčejným způsobem. Původně si totiž pastevci z Velké nížiny vařili ve velkém kotli na otevřeném ohni kuřecí guláš. Ten se časem rozšířil po celém Uhersku a později se začal doplňovat kysanou smetanou, což z relativně všedního pokrmu udělalo teprve skutečnou delikatesu.

Tradičně se kuřecí paprikáš, jež u nás známe pod názvem kuře na paprice, připravuje v Maďarsku z kuřecích dílů, které se dusí na cibuli a mleté maďarské paprice spolu s nadrobno nakrájenou čerstvou paprikou a nadrobno nakrájenými rajčaty. Chuť zeleniny a kuřecího masa dá jídlu správný šmrnc, stejně jako nakonec zakysaná smetana. A právě v těchto ingrediencích je rozdíl oproti české verzi. U nás připravujeme kuře na paprice pouze s cibulí a mletou sladkou paprikou a omáčku pak nejčastěji zahušťujeme smetanou s moukou. To ale ještě stále není odlišnostem konec. Zatímco tady servírujeme hotové jídlo s vařenými těstovinami nebo s knedlíkem, v Maďarsku se kuřecí paprikáš podává obvykle s malými nočky, podobnými haluškám, a porcí kysané smetany, která zdobí omáčku.

Kuře podle Maďarů

Chcete-li vyzkoušet originální maďarskou verzi, připravte si následující suroviny: sádlo na smažení, 2 cibule, 5 kuřecích dílů (stehna, křídla, prsa…), 1 vrchovatou lžíci mleté sladké papriky, 2 světlé zeleninové papriky, zbavené semínek a nakrájené nadrobno, 2 rajčata, zbavená semínek a nakrájená taky nadrobno, sůl, pepř, 1 kelímek zakysané smetany (plus na dozdobení) a 2 lžíce hladké mouky. Postup je jednoduchý: Na sádle osmažte cibuli dosklovita, pak ji zasypte mletou paprikou, přidejte kuřecí kousky a společně vše opečte. Přidejte nadrobno nakrájené papriky a rajčata, osolte, opepřete a podlijte vodu. Duste pod pokličkou, dokud maso nezměkne. Jakmile je maso měkké, vyndejte je z hrnce. Pak rozmíchejte mouku v zakysané smetaně a přidejte k ní trochu omáčky nebo vody, řádně rozmíchejte a vše vlijte do hrnce. Znovu promíchejte a provařte asi 10 minut. Pak omáčku propasírujte do jiného hrnce a vložte do ní maso. Přílohové nočky udělejte podle našeho receptu, jen místo mléka použijte vodu. Při podávání jídlo dozdobte kopečkem kysané smetany. 

Někdo to rád lehké

Pokud netrváte na originalitě receptu, nebo se snažíte odlehčit jídelníček, udělejte kuře na cibuli a mleté paprice a přidejte grilované papriky, případně papriky naložené v oleji. Hotovou omáčku nakonec musíte rozmixovat ponorným mixérem nebo propasírovat přes síto. Nebude ale už potřeba zahušťovat moukou, o to se postará právě opečená paprika. Jako přílohu v této odlehčené verzi můžete zvolit bulgur nebo kuskus.

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Palika Palika

2. 9. 2022 21:54

Toto je kuře na smetaně. Moje prarodiče a rodiče pocházeli od Komárna a Dunajské Stredy, čili maďaři. Kuře na paprice od babiček bylo bez smetany. Něco jako guláš, ale řídší. Ten se jedl s tarhoňou nebo noky. Kuře na smetaně se jedlo jen s noky.

Přidat komentář

Přečtěte si