Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražský koláč: Je opravdu z Prahy? A jak to, že ho tak milovala herečka Brigitte Bardot?
Zdroj: Toprecepty, Rebeka

Vypadá trochu jako naplněná houska, uvnitř sladkého kynutého těsta pražského koláče se ale ukrývá lahodný pudinkový krém. Když k tomu připočteme křupavou drobenku na povrchu této sladké briošky, pochopíme, proč je tento koláč nejen u nás tak dlouho oblíbený.


Recept od polské babičky

I když pražský koláč z Prahy vůbec nepochází, přece jen jde o regionální záležitost, v ostatních koutech naši vlasti jej vlastně nikdo pořádně nezná. To, jak se do Prahy dostal, sice není jasné, jisté je ale to, že ho, jak uvádí článek v Lemonde.fr, v 50. letech minulého století poprvé upekl polský cukrář Alexandre Micka. Ten měl recept od své polské babičky, ale to, zda se k ní třeba nedostal z nějaké pražské domácnosti nikdo neví. Údajně se ale podobný recept vyskytoval již ve staročeských kuchařkách. Protože to ale není nijak doloženo, zásluhy na jeho vytvoření má stále Alexandre Micka.

Oblíbený koláč Brigitte Bardot

Podle webu Latartetropezienne.fr se polský cukrář po válce přestěhoval do francouzského přímořského letoviska Saint-Tropez. V té době bylo městečko oblíbené mezi umělci a spisovateli a v tomto prostředí se cukráři velmi zalíbilo. V roce 1955 tam tedy otevřel cukrárnu s pekárnou a upekl koláč, který dodnes nese název tarte tropézienne a je jakýmsi symbolem Saint-Tropez. Jeho receptura je tajná a koláč je dokonce chráněn ochranou známkou. Pokud by vás zajímalo, jak se koláč dostal k Brigitte Bardot, není to již tak těžké vzhledem k jeho původu ve Francii, uhodnout. V té době se totiž na Francouzské riviéře natáčel film Rogera Vadima …a Bůh stvořil ženu s Brigitte Bardot v hlavní roli a cukrář Micka dodával filmařům občerstvení. Když slavná herečka koláč poprvé ochutnala, tak ji nadchnul, že sama vymyslela jeho název La tarte de Saint-Tropez, který pak Micka trochu upravil.

S pudinkem nebo krémem?

U nás byl nejvíc populární v 70. a 80. letech, pak se na něj trochu zapomnělo, nyní jej opět v některých cukrárnách nabízejí, a to dokonce v mnohem lahodnější podobě, která se víc blíží francouzskému originálu. Původně se totiž pražský koláč pekl z těsta, do něhož se přidávala majonéza, plnil se obyčejným pudinkovým krémem a navrchu jej zdobila skořicová drobenka. Tím se výrazně odlišoval od francouzského originálu, který je o dost luxusnější. V originále se totiž peče brioška z máslového kynutého těsta, do něhož se přidává aroma pomerančových květů, někdy i rum, a sype se bílými cukrovými krystalky. Tento tarte tropézienne se plní nikoli pudinkem, ale máslovým žloutkovým krémem.

Přísně tajná receptura

Když v roce 1985 předával Alexandre Micke vedení pekárny Albertu Dufrênovi, dal mu recept napsaný  na kartonové krabičce na pečivo. Ta je od té doby uložena v malé kovové krabičce, která je uschována v trezoru. Recept v současnosti znají pouze tři lidé a krémová náplň koláče se dodnes vyrábí v nejpřísnějším utajení.  I když je původní recept tajný, existuje spousta podobných, které se originálu hodně blíží. A pokud byste tu chtěli ochutnat tu pravou francouzskou verzi, zajeďte si do Saint-Tropez. Dnes si jej můžete dát přímo ve městě rovnou ve čtyřech pobočkách pekařství La Tarte Tropézienne, kde ho nabízejí hned v několika velikostech. Navíc tu mají i další verze, třeba s jahodami a malinami nebo s krémem malinovým, citronovým, ořechovým či kakaovým. V případě, že originál nevyžadujete, pusťte se do pražského koláče. Když použijete kvalitní suroviny a dáte si s ním práci, bude určitě stejně dobrý jako slavný zázrak ze Saint-Tropez.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Capri12

23. 8. 2021 14:43

Velmi zajímavý članek o super dobrém koláči. Občas ho peču, je trochu náročnější. Dávám do něj cukrářský žloutkový krém a šlehačku.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat