Levné večeře na 7 dní v týdnu: Zkuste těstovinové lívanečky, buřtguláš nebo mozeček z brokolice!
27. 8. 2021 Vaření
Máte po prázdninách tak trochu průvan v peněžence, ale uvařit pro rodinu musíte? S našimi tipy nakrmíte sebe i své blízké chutně i výživně a ještě přitom moc neutratíte! Stačí jen dobře plánovat a využít základní a sezonní suroviny.
Tři jídla z jednoho kuřete
Kupujete kuřecí díly na polévku, stehna na pečení a prsíčka na minutky? Vsaďte raději na celé kuře. Když si maso naporcujete doma sami, vyjde vás to levněji a ještě zvládnete z jednoho kuřete připravit 3-4 jídla. Ze skeletu uvaříte výbornou polévku, do které lze použít na vyvaření různé odřezky a slupky ze zeleniny, jež byste jinak vyhodili. Kuřecí stehna můžete upéct a kuřecí prsa si odložte na minutkovou úpravu. Ty části masa, které nebudete jíst hned, zamrazte na další použití. Máte-li větší rodinu, kupte více kuřat v akci a naporcujte a zamrazte vše, co potřebujete. Stejně tak si v mrazáku můžete uchovávat čisté odřezky a slupky z kořenové zeleniny.
Náš tip na polévku: Skelet i s částmi kůže opečte v troubě dozlatova. Pak jej vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte koření a sůl a odřezky a slupky ze zeleniny. Uvařte vývar, který můžete doplnit kapáním z vejce a mouky.
Mohlo by vás zajímat
Univerzální těstoviny
Stačí balíček penne nebo špaget, kuřecí prsa (třeba právě ta odložená v mrazničce) a sýr a večeře je na světě! V bezmasé verzi můžete uvařené těstoviny smíchat s cuketou a cherry rajčátky, podušenými na cibulce, případně podle chuti přidejte i sýr. Na sladko pak těstoviny smíchejte s podušeným sezonním ovocem, které bude zrovna k dostání, ať jsou to švestky, meruňky nebo jablka. Pro větší výživnost lze přidat tvaroh a pro pestrost zase chlebovou drobenku.
Náš tip: Udělejte si těstovinové lívanečky: Smíchejte 100 g vařených vychladlých těstovin, 6 vajec, 180 ml mléka, 50 g hladké mouky, 150 g salámu nebo šunky nakrájené na kostičky, sůl, pepř a lžičku kypřicího prášku. V pánvi na rozehřátém oleji smažte lívanečky z obou stran dozlatova. Podávejte s kyselou okurkou, případně posypte strouhaným sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Omáčky s knedlíkem
Omáčky sice nepatří mezi nejdietnější jídla, ale všichni je milujeme a dají se uvařit velice levně a podle sezóny. Teď rostou houby, takže se nabízí udělat klasickou houbovku. Zároveň je stále ještě sezona rajčat a tak ani rajská omáčka není k zahození. Vhodnou přílohou k omáčkám jsou knedlíky, ale není řečeno, že musejí být vždy kynuté a z pšeničné mouky. Zkuste třeba knedlíky pohankové nebo mrkvové bez mouky.
Náš tip: Zkuste uvařit lahodnou a zdravou cuketovou omáčku. Na cibulce poduste nahrubo nastrouhanou velkou cuketu s jedním nahrubo nastrouhaným bramborem. Podlijte vodou nebo vývarem, případně zahustěte smetanou. Nakonec omáčku rozmixujte a přeceďte.
Mohlo by vás zajímat
Buřtguláš a spol.
Guláš je hospodská klasika, ale masová jídla nepatří zrovna mezi ta nejlevnější. Nahraďte maso kvalitní uzeninou a pochutnáte si taky. Zkuste podle našeho video receptu uvařit bramborový guláš s uzeninou, majoránkou, česnekem a paprikou. Anebo si připravte poctivý kotel fazolového guláše, do kterého můžete přidat řepu, mrkev, petržel či jinou zeleninu podle chuti.
Náš tip: Chcete-li si večeři zpestřit, vyzkoušejte třeba tofu guláš. Postupujte stejně jako při přípravě klasického guláše, jen maso nahraďte tofu a místo pšeničné mouky použijte zdravější fazolovou nebo hrachovou. Nezapomeňte taky na dostatek cibule a papriky, ty dodají guláši ten správný říz!
Mohlo by vás zajímat
Zeleninové dobroty
Není snad jednodušší jídlo, než podusit na cibuli rajčata a papriky a připravit si skvělé maďarské lečo. A nejlepší je to právě teď, kdy sezóna paprik a rajčat vrcholí a je jich všude dost a taky mají teď nejlepší chuť. Lečo můžete samozřejmě vylepšit vajíčkem nebo klobáskou. A pokud vám tohle jídlo nejede? Udělejte si třeba smažený lilek nebo patison, plněnou cibuli, případně dušené fazolky.
Náš tip: Skvělou a zdravou večeří je mozeček z brokolice. Jak na to? Brokolici uvařte do poloměkka. Pak ji rozdrobte na malé růžičky a poduste je na cibulce. Zalijte vejci a míchejte, až se utvoří „mozeček“. Před podáváním pokrm posypte petrželkou nebo pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Sladké pokrmy
Krupicová kaše, jahelník, rýžový nákyp s ovocem nebo dukátové buchtičky, to jsou retro lahůdky, které si zaslouží, abyste je občas zařadili do svého repertoáru. Máte-li chuť na něco jiného, zkuste třeba sladké mrkvové lívance nebo jahelnou kaši. Případě udělejte švestkové bramborové knedlíky. Nestojí moc, ale lahoda je to veliká!
Náš tip: Ochutnejte netradiční jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí! Recept nám prozradila Šárka Adámková z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Jak na něj? Na dvě porce potřebujete 500 g nahrubo nastrouhaných jablek a 130 g hrubé mouky. Vše smíchejte a dejte do lednice asi na hodinku odležet. Mouka začne pracovat a s jablky se spojí, ale i tak nečekejte žádné hutné těsto. Dejte si do kastrůlku vařit vodu a z těsta tvarujte knedlíčky, které obalujte v hrubé mouce a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou a můžete podávat. Hotové knedlíčky můžete jen posypat cukrem a skořicí, nebo je obalit v lehce opražené strouhance a pak posypat cukrem, případně je lze podávat s nějakou ovocnou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé saláty
Pro někoho trochu „hladová večeře“, pro jiného perfektní zdroj vitaminů, vlákniny a případně i bílkovin. Kdy jindy si dopřát salát, než právě teď v létě, kdy je čerstvé zeleniny i veškerého „lupení“ dostatek? Stačí očistit a nakrájet libovolnou zeleninu, přidat trochu olivového oleje, octa a soli a doplnit kostičkami sýra nebo natvrdo uvařenými vajíčky a parádní večeře je raz dva hotová. Máte-li větší hlad, přidejte taky opečený chléb. Zálivka do něj pěkně vsákne, ale přitom ho nerozmočí.
Náš tip: Legendární je salát pazanella, původně určený jako jídlo pro chudé dělníky. Zkuste jej podle našeho receptu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké knedlíky patří do české kuchyně. Jaká je jejich základní příprava
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Toskánský salát panzanella byl původně jídlem pro chudé dělníky. Dnes se považuje za lahůdku!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 10 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 11 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 12 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 15 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 16 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Komentáře
15. 6. 2023 01:12