Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levné večeře na 7 dní v týdnu: Zkuste těstovinové lívanečky, buřtguláš nebo mozeček z brokolice!
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Máte po prázdninách tak trochu průvan v peněžence, ale uvařit pro rodinu musíte? S našimi tipy nakrmíte sebe i své blízké chutně i výživně a ještě přitom moc neutratíte! Stačí jen dobře plánovat a využít základní a sezonní suroviny.


Tři jídla z jednoho kuřete

Kupujete kuřecí díly na polévku, stehna na pečení a prsíčka na minutky? Vsaďte raději na celé kuře. Když si maso naporcujete doma sami, vyjde vás to levněji a ještě zvládnete z jednoho kuřete připravit 3-4 jídla. Ze skeletu uvaříte výbornou polévku, do které lze použít na vyvaření různé odřezky a slupky ze zeleniny, jež byste jinak vyhodili. Kuřecí stehna můžete upéct a kuřecí prsa si odložte na minutkovou úpravu. Ty části masa, které nebudete jíst hned, zamrazte na další použití. Máte-li větší rodinu, kupte více kuřat v akci a naporcujte a zamrazte vše, co potřebujete. Stejně tak si v mrazáku můžete uchovávat čisté odřezky a slupky z kořenové zeleniny.
Náš tip na polévku: Skelet i s částmi kůže opečte v troubě dozlatova. Pak jej vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte koření a sůl a odřezky a slupky ze zeleniny. Uvařte vývar, který můžete doplnit kapáním z vejce a mouky.

Univerzální těstoviny

Stačí balíček penne nebo špaget, kuřecí prsa (třeba právě ta odložená v mrazničce) a sýr a večeře je na světě! V bezmasé verzi můžete uvařené těstoviny smíchat s cuketou a cherry rajčátky, podušenými na cibulce, případně podle chuti přidejte i sýr. Na sladko pak těstoviny smíchejte s podušeným sezonním ovocem, které bude zrovna k dostání, ať jsou to švestky, meruňky nebo jablka. Pro větší výživnost lze přidat tvaroh a pro pestrost zase chlebovou drobenku.
Náš tip: Udělejte si těstovinové lívanečky: Smíchejte 100 g vařených vychladlých těstovin, 6 vajec, 180 ml mléka, 50 g hladké mouky, 150 g salámu nebo šunky nakrájené na kostičky, sůl, pepř a lžičku kypřicího prášku. V pánvi na rozehřátém oleji smažte lívanečky z obou stran dozlatova. Podávejte s kyselou okurkou, případně posypte strouhaným sýrem.

Omáčky s knedlíkem

Omáčky sice nepatří mezi nejdietnější jídla, ale všichni je milujeme a dají se uvařit velice levně a podle sezóny. Teď rostou houby, takže se nabízí udělat klasickou houbovku. Zároveň je stále ještě sezona rajčat a tak ani rajská omáčka není k zahození. Vhodnou přílohou k omáčkám jsou knedlíky, ale není řečeno, že musejí být vždy kynuté a z pšeničné mouky. Zkuste třeba knedlíky pohankové nebo mrkvové bez mouky.
Náš tip: Zkuste uvařit lahodnou a zdravou cuketovou omáčku. Na cibulce poduste nahrubo nastrouhanou velkou cuketu s jedním nahrubo nastrouhaným bramborem. Podlijte vodou nebo vývarem, případně zahustěte smetanou. Nakonec omáčku rozmixujte a přeceďte.

Buřtguláš a spol.

Guláš je hospodská klasika, ale masová jídla nepatří zrovna mezi ta nejlevnější. Nahraďte maso kvalitní uzeninou a pochutnáte si taky. Zkuste podle našeho video receptu uvařit bramborový guláš s uzeninou, majoránkou, česnekem a paprikou. Anebo si připravte poctivý kotel fazolového guláše, do kterého můžete přidat řepu, mrkev, petržel či jinou zeleninu podle chuti.
Náš tip: Chcete-li si večeři zpestřit, vyzkoušejte třeba tofu guláš. Postupujte stejně jako při přípravě klasického guláše, jen maso nahraďte tofu a místo pšeničné mouky použijte zdravější fazolovou nebo hrachovou. Nezapomeňte taky na dostatek cibule a papriky, ty dodají guláši ten správný říz!

Zeleninové dobroty

Není snad jednodušší jídlo, než podusit na cibuli rajčata a papriky a připravit si skvělé maďarské lečo. A nejlepší je to právě teď, kdy sezóna paprik a rajčat vrcholí a je jich všude dost a taky mají teď nejlepší chuť. Lečo můžete samozřejmě vylepšit vajíčkem nebo klobáskou. A pokud vám tohle jídlo nejede? Udělejte si třeba smažený lilek nebo patison, plněnou cibuli, případně dušené fazolky.
Náš tip: Skvělou a zdravou večeří je mozeček z brokolice. Jak na to? Brokolici uvařte do poloměkka. Pak ji rozdrobte na malé růžičky a poduste je na cibulce. Zalijte vejci a míchejte, až se utvoří „mozeček“. Před podáváním pokrm posypte petrželkou nebo pažitkou.

Sladké pokrmy

Krupicová kaše, jahelník, rýžový nákyp s ovocem nebo dukátové buchtičky, to jsou retro lahůdky, které si zaslouží, abyste je občas zařadili do svého repertoáru. Máte-li chuť na něco jiného, zkuste třeba sladké mrkvové lívance nebo jahelnou kaši. Případě udělejte švestkové bramborové knedlíky. Nestojí moc, ale lahoda je to veliká!
Náš tip: Ochutnejte netradiční jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí! Recept nám prozradila Šárka Adámková z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Jak na něj? Na dvě porce potřebujete 500 g nahrubo nastrouhaných jablek a 130 g hrubé mouky. Vše smíchejte a dejte do lednice asi na hodinku odležet. Mouka začne pracovat a s jablky se spojí, ale i tak nečekejte žádné hutné těsto. Dejte si do kastrůlku vařit vodu a z těsta tvarujte knedlíčky, které obalujte v hrubé mouce a vkládejte do vroucí vody. Vařte asi 5 minut. Vyndejte děrovanou naběračkou a můžete podávat. Hotové knedlíčky můžete jen posypat cukrem a skořicí, nebo je obalit v lehce opražené strouhance a pak posypat cukrem, případně je lze podávat s nějakou ovocnou omáčkou.

Čerstvé saláty

Pro někoho trochu „hladová večeře“, pro jiného perfektní zdroj vitaminů, vlákniny a případně i bílkovin. Kdy jindy si dopřát salát, než právě teď v létě, kdy je čerstvé zeleniny i veškerého „lupení“ dostatek? Stačí očistit a nakrájet libovolnou zeleninu, přidat trochu olivového oleje, octa a soli a doplnit kostičkami sýra nebo natvrdo uvařenými vajíčky a parádní večeře je raz dva hotová. Máte-li větší hlad, přidejte taky opečený chléb. Zálivka do něj pěkně vsákne, ale přitom ho nerozmočí.
Náš tip: Legendární je salát pazanella, původně určený jako jídlo pro chudé dělníky. Zkuste jej podle našeho receptu!

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Lubomchladek Lubomchladek

15. 6. 2023 01:12

:-K

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více