Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 tipů na svačiny pro školáky: Připravte dětem třeba wrap s kuřecím masem nebo cuketovou buchtu!
Zdroj: unplash, Kuanish Reymbaev

Zítra začne nový školní rok. Po tom, co měly děti tak trochu jiné „prázdniny“ celý rok minulý, může být letošní zářijový start náročnější. Proto víc než kdy jindy záleží i na tom, co budou děti jíst. Správná skladba svačiny může pozitivně ovlivnit jejich soustředění, paměť i náladu.


Svačina, tím učení začíná

Dávný reklamní slogan má něco do sebe. Některé děti nesnídají, jiné jen málo a ve spěchu, takže se svačina může stát prvním „velkým“ jídlem dne. Po dlouhé noci potřebuje dětský organizmus doplnit živiny. Svačina by tedy měla obsahovat komplexní sacharidy, zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu. Podle společnosti STOB - Stop obezitě má svačina obsahovat 5 až 10 % celkové denní energie, jenže pokud je to první jídlo dne, musí být pochopitelně „sváča“ větší.

Kreativní triky

Podle Světové zdravotnické organizace by mělo dítě zkonzumovat denně 3-5 porcí ovoce či zeleniny, proto je na rodičích, aby kousek jablka, okurky, papriky nebo třeba rajče přidávali svým ratolestem ke každému jídlu. Pokud dítě zeleninu odmítá, dejte mu vybrat druhy, které zpočátku „vezme na milost“, případě, u malých školáků, si se svačinkou pohrajte a vykrojte ze zeleniny různé tvary, třeba květiny nebo zvířátka.

Rybičky do každé hlavičky

Kdybyste si měli zapamatovat je jednu věc ohledně svačinek, pak ať jsou to omega-3 mastné kyseliny. Ty mají zásadní vliv na vývoj a fungování mozku, zlepšují paměť, soustředění a učení, a dokonce podle posledních studií, zveřejněných na stránkách Státního zdravotního ústavu, pomáhají při depresi. Omega-3 mastné kyseliny jsou nejvíce obsaženy v lososu, sardinkách, vlašských ořeších a semínkách.

Jaké pečivo

Komplexní sacharidy v podobě pečiva budou asi většinou tvořit základ svačinky. Jaké pečivo vybrat? Ideálně domácí chleba, housky nebo rohlíky, ale pokud to nejde, tak volte kváskový chléb, dalamánky nebo vícezrnné rohlíky. Případně upečte zdravou buchtu a přidejte do krabičky trochu tvarohu a ovoce.

Bílkoviny a tuky

Šunka nejvyšší jakosti, vařená vajíčka, sýry, rybí pomazánky…to vše se může stát součástí svačin. Pečivo můžete kromě másla potřít i olivovým olejem nebo čerstvým sýrem, třeba Lučinou. Jestli máte starostí až nad hlavu a nic vás zrovna nenapadá, zkuste se inspirovat našimi tipy a nakombinujte některé z následujících možností.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat