Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Ještě nedávno jsme řepu znali jen v nakládané podobě ve sladkokyselém nálevu jako více či méně populární salát ze školní jídelny. Nyní jsme si zvykli ji péct, marinovat, dávat do salátů i smoothie, do pomazánek a polévek a dokonce i do moučníků. Zkrátka ji používat i trochu netradičně, ovšem tak, abychom využili jejích zdravotních benefitů.


Nejlepší je zasyrova

Na první pohled možná její fialové bulvy nevypadají lákavě, jsou ale přímo nabité látkami, které prospívají našemu zdraví. I díky tomu si červená řepa v poslední době získává mezi kořenovou zeleninou na popularitě. Vyniká svou zemitou a sladkou chutí a také výraznou tmavě červenou až nafialovělou barvou, díky nimž ji zbožňují i děti. Jíst ji jen v tradiční sterilované podobě by byla škoda. Řepa je přímo dokonalá surovina na vaření, neboť se dá použít tolika způsoby, kam až jen sahá vaše fantazie. I když je poměrně tvrdá, dá se jíst i zasyrova, kdy je samozřejmě nejzdravější. Musí se jen nastrouhat do salátu nebo nakrájet na tenoučké plátky - tak vytvoříte vynikající zeleninové carpaccio. Pro úpravu zasyrova je vhodnější mladá řepa, z níž lze využít i její listy. Starší, větší a urostlejší kousky je lepší upéct či uvařit. Jen se připravte na to, že řepa vyžaduje poměrně dlouhou tepelnou úpravu, celá se v alobalu peče i jednu hodinu.  I vařená či pečená se pak dá použít do salátů. Nejvíc z řepy získáte, když ji odšťavníte a využijete do různých ovocných a zeleninových mixů.
Náš tip: Zkuste si podle našeho video receptu připravit fantastickou marinovanou řepu s medem! Hodí se do salátů, jako předkrm nebo součást sedvičů. 

Pro lepší sportovní výkon

Červená řepa pochází ze Středomoří. Pěstuje se v různých odrůdách a tvarech a lidstvo ji zná už po celá tisíciletí. Již staří Římané s ní ve starověku léčili řadu zdravotních neduhů, jak dokládá spis De honesta voluptate et valetudine, který byl první vytištěnou kuchařskou knihu na světě. Její hlavní předností je vysoký obsah živin na to, kolik má kalorií. Jak uvádí web Kaloricketabulky.cz je ve 100 g červené řepy jen 45 kalorií. Podle stránek Healthline.com je v ní i dostatek vlákniny, vitaminu C, folátů, vitaminu B6, draslíku, fosforu, manganu a železa. Řepa je výjimečná i pro vysokou koncentraci dusičnanů. Dusičnany se pak v těle přeměňují na oxid dusnatý, který rozšiřuje cévy a způsobuje pokles krevního tlaku. Červená řepa tak dokáže snížit krevní tlak až o 4-10 mmHg během pouhých několika hodin. Díky jeho snížení předejdete riziku vzniku srdečního selhání a mrtvice. To, že dusičnany podporují rozšíření cév, a tím zvyšují průtok krve do mozku, může i za zlepšení duševních a kognitivních funkcí. K tomu, aby byl efekt dlouhodobý, je nutná pravidelná konzumace řepy. Dusičnany dokáží zvyšovat i sportovní výkon, proto je řepa oblíbená rovněž mezi sportovci. Konzumace červené řepy může zvýšit sportovní výkon tím, že zlepší využití kyslíku. Pro zlepšení účinků byste si měli dát nejlépe šťávu z řepy 2-3 hodiny před tréninkem.

Aby správně fungovalo zažívání

Řepa je také vynikajícím zdrojem vlákniny. Jeden šálek červené řepy obsahuje 3,4 gramu vlákniny. Díky tomu řepa přispívá ke správnému trávení. Pomáhá podporovat prospěšné střevní bakterie, a tak udržovat pravidelnou stolici a předcházet zažívacím potížím, jako je zácpa či zánětlivé onemocnění střev. Vláknina je navíc spojována se snížením rizika chronických onemocnění včetně rakoviny tlustého střeva. Kromě toho má řepa i vynikající močopudné vlastnosti, takže zabraňuje velkému zavodnění těla, jak se píše na webu Cervenarepa.eu. Kromě všech minerálů a vitaminů je řepa bohatá rovněž na antioxidanty betain a betacyanin. Druhý jmenovaný je rostlinné barvivo, které řepě dodává její nádhernou červenou barvu. Věří se, že pomáhá potlačovat rozvoj některých typů rakoviny včetně rakoviny močového měchýře, jak je uvedeno na webu Bbcgoodfood.com. Antioxidanty mohou i za vysoké protizánětlivé schopnosti řepy. Pomáhají totiž chránit buňky před poškozením a mohou být užitečné v boji proti onemocněním souvisejícím s věkem, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Ať vás netrápí vrásky

Červená řepa prospívá nejen zdraví, ale i kráse. Díky vysokému obsahu vody a nízkému množství kalorií vám pomůže zhubnout. Krom toho zpomaluje projevy stárnutí. I za to mohou v řepě obsažené antioxidanty ničící volné radikály, jež mohou za první projevy stárnutí, jako jsou vrásky. Za „omlazující“ účinky vděčíme i v řepě obsaženému křemíku. Ne nadarmo se mu říká vitamin krásy. Posiluje totiž pokožku, vlasy i nehty a zabraňuje třepení vlasů a lámání nehtů. Kromě toho je řepa bohatá i na kyselinu listovou. Ta v našem těle (podle stránek Ncbi.nlm.nih.gov) stimuluje tvorbu hormonů, jako je dopamin, který zajišťuje duševní pohodu. A krásní přece můžete být jen, když jste spokojení.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více