Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Zdroj: Unsplash, Jannis Brandt

Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne nadarmo se říká: Snídani sněz sám, o oběd se rozděl s přítelem a večeři nech nepříteli. Snídaně by vám měla poskytnout dostatek živin, abyste s nimi vydrželi až do oběda. Co ale dělat, když ráno nestíháte? Inspirujte se našimi tipy a uvidíte, že i kvalitní snídani zvládnete připravit během chvíle.


Mísa plná dobrot

Smoothie neboli nápoj z rozmixovaného ovoce a zeleniny doplněný někdy o jogurt, mléko či rostlinné mléko zřejmě znáte. Už jste ale někdy slyšeli o smoothie bowl? Jde vlastně o podobný mix, rozdíl je jen v tom, že je trochu hustší, podává se v misce a jí se lžičkou. Na smoothie bowls je úžasná jejich variabilita a rychlost přípravy. Záleží jen na vás, co si do své misky namícháte, většinou by to ale měly být samé zdravé ingredience, jako jsou chia či lněná semínka, vločky, různé druhy ovoce. Často se přidávají i různé superpotraviny jako acai prášek, matcha, včelí pyl neb mladý ječmen. Celá miska se pak dozdobí ovocem, semínky, oříšky, lupínky, takže vám vznikne téměř umělecké dílo, jemuž neodolá ani ten nejvybíravější mlsal. Zkuste třeba povzbuzující matcha bowl. Do mixéru nalijte 60 ml mléka, přidejte 1 banán, 1 lžičku matcha prášku, 1 šálek čerstvého baby špenátu, 2 datle a 1 lžíci chia semínek. Promixujte a přelijte do misky. Dozdobte malinami, borůvkami, kokosovými lupínky nebo domácí granolou.  

Kaše pro ty, kteří nestíhají

Kaše z ovesných vloček je přesně tou snídaní, která vám dodá energii na celé dopoledne, jak praví reklama. Pokud v ranním shonu vaření kaše nestíháte, připravte si ji už večer do nějaké pěkné sklenice a nechte do rána odležet. Vločky nabobtnají a vy si můžete hned po probuzení začít pochutnávat. Výhodou ovesných kaší je, že při jejich přípravě můžete dát prostor fantazii a vytvořit si jakoukoliv kombinaci. Zkuste třeba do ní přidat podušená jablka se skořicí, švestky s mákem, jahody a vanilkový cukr nebo banán s čokoládou. Každou kaši ozvláštníte i vmícháním ořechového másla. Kravské mléko či jogurt můžete navíc nahradit rostlinnými, cukr nějakým zdravějším sirupem a ovesné vločky třeba pohankovými. Tak uspokojíte i ty, kteří z nějakého důvodu první variantu nemohou či nechtějí.

Toast zbarvený dozelena

Opečené toasty jsou základem typické kontinentální snídaně nabízené v hotelích. Pokud je podle hotelového vzoru potřete jen máslem a marmeládou, budete mít snídani hotovou sice rychle, ale moc vás nenasytí. Inspirujte se hitem moderních kaváren a udělejte avokádový toast. Opečte si v toustovači nejlépe celozrnný toastový chléb. Dužinu z avokáda rozmačkejte vidličkou na kaši, osolte ji, pokapejte citronovou šťávou a potřete jí opečené toasty. Hotové chleby dozdobte pošírovaným vejcem, posypejte zrnky granátového jablka a mungo výhonky.

Rychlé lívance s banány

Chcete-li rodině udělat hned po ránu radost, není nic lepšího, než je probudit vůní čerstvě usmažených palačinek nebo lívanců. Banánové s ovesnými vločkami vám nezaberou moc času a ještě jsou opravdu zdravé. 125 ml ovesného mléka, 2 žloutky, 1 rozmačkaný banán, 100 g ovesných vloček, 2 lžičky prášku do pečiva a několik kapek vanilkového extraktu dejte do mixéru a zpracujte na co nejhladší směs. Ušlehejte bílky do tuha a vmíchejte do těsta. Na pánvi rozehřejte kokosový olej nebo ghí a opékejte na něm malé lívanečky z obou stran dozlatova. Podávejte s javorovým sirupem.

Dortík z hrnečku

Nestihli jste si na ráno upéct koláč nebo bábovku? Vše vyřešíte rychlým hrnečkovým dortíkem, tzv. mug cake. Jeho výhodou je, že při jeho přípravě neušpiníte žádné nádobí a navíc jej připravíte téměř za minutu. Jediné, co k němu potřebujete je hrneček nebo zapékací miska a mikrovlnná trouba. Hrneček vhodný do mikrovlnné trouby nejprve vymažte tukem. Pak v něm smíchejte 1/4 hrnku hladké mouky, 2 lžíce tmavého kakaového prášku, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce cukru, 1/8 lžička soli, 1/4 šálku mléka a 2 lžíce rostlinného oleje, až vznikne hladké těsto bez hrudek. Do středu těsta dejte lžíci arašídového másla. Hrnek vložte do mikrovlnné trouby a ohřívejte 90 sekund při výkonu 900 W.

Vejce nebo muffiny?

Pokud se nedokážete obejít bez slané snídaně a jejím synonymem jsou pro vás vajíčka se slaninou, udělejte si netradiční snídaňové muffinky, které potěší i pánské členy domácnosti. Jednotlivé prohlubně formy na muffiny vymažte máslem a kolem stěn obtočte plátky lehce opečené slaniny. Do každé prohlubně pak vyklepněte jedno vajíčko, osolte a opepřete, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 minut. Posypejte nasekanou pažitkou.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si