Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Čokoládová pomazánka s lískovými oříšky je oblíbená mezi dětmi i dospělými. Skvělá je na toastech, palačince, jako součást dortového krému nebo jen tak na lžičce rovnou ze sklenice. A úplně nejlepší je, když si ji vyrobíte doma! Máme pro vás parádní recept!


Hlavně hodně oříšků

Slavná pomazánka z lískových oříšků Nutella pochází z Itálie a její dějiny sahají až do čtyřicátých let minulého století. Před ní ještě existovala jiná podobná dobrota pojmenovaná gianduja, ta se ale původně dělala v pevném stavu a obsahovala mnohem víc oříšků než kakaa. Ostatně důvodem jejího vzniku byl nedostatek kakaa a kakaových bobů v poválečném období. Název Nutella nese tento čokoládový zázrak od roku 1963, jak je uvedeno na stránkách NutellaUSA.com, a vžil se natolik, že se používá obecně k pojmenování podobných pomazánek.

Domácí je lepší

I když má originální Nutella vynikající chuť, nejzdravější úplně není hlavně kvůli obsahu jednoduchých cukrů a palmového oleje, kterých je v ní mnohem víc než lískových oříšků nebo kakaa. Palmový olej přitom můžete při vlastní výrobě nahradit jakýmkoliv tukem, ideální je kakaové máslo nebo kokosový olej, ale i normální máslo. Pokud si chcete vychutnat nutellu složenou opravdu jen z oříšků a kakaa a bez dalších zbytečných složek, udělejte si ji domapořádnou, hutnou a vonící po lískových oříšcích.

Ve zdravější podobě

Chcete-li zdravější a raw verzi lískooříškové pomazánky, připravte si ji podle receptu z veganské kuchařky určené převážně dětem Mami, dáš dobrotu od autorky Taťány Shamma. Na pomazánku potřebujete: 2 hrnky lískových oříšků, ¼ hrnku kokosového oleje, 2 lžíce kakaa (nejlépe raw verze), 3 lžíce javorového sirupu nebo medu a ½ hrnku mandlového mléka. Pro výraznější chuť jader je dobré lískové ořechy nejprve opražit nasucho na pánvi. Pražte je ze všech stran jen pár minut. Když začne hnědá slupka praskat, pánev odstavte a ořechy nechte zchladnout. Následně je přendejte na čistou bavlněnou utěrku a krouživými pohyby je v ní promněte. Sloupne se z nich hnědá slupka a zůstanou vám krásně žlutá jádra. Opražené ořechy přendejte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud se nevytvoří tužší pasta. Teprve poté přidejte olej, kakao, sirup nebo med a opět promixujte. Nakonec přilijte mléko a vymixujte hladký krém. Přendejte ho do uzavíratelných skleniček. Při plnění nezapomeňte vyklepávat vzduchové bublinky. Pomazánka je ideální k namazání na chleba, do ovesných kaší i ke slepení zdravých sušenek z ovesných vloček.

Bílá čokoláda a pistácie

Podobných pomazánek, jako je nutella, je ovšem mnohem víc, stačí třeba jen vyměnit oříšky nebo použít místo kakaa bílou čokoládu. Verze s bílou čokoládou stojí určitě za vyzkoušení. Lískové oříšky (80 g) rozmixujte s 30 g moučkového cukru na krém. V misce nad párou rozpusťte 200 g bílé čokolády a smíchejte ji s 200 ml rozpuštěné šlehačky. Přidejte lískooříškovou směs a promíchejte. Dejte do sklenice a uložte na 2 hodiny do chladničky. Pak bude dobrota připravena k použití.

Máte-li mlsný jazýček a chcete-li si pochutnat na něčem výjimečném, vyzkoušejte pistáciové máslo. Jeho výhodou je, že patří k nejzdravějším z ořechových másel, neboť pistácie obsahují málo kalorií a tuků. Potřebujete na něj 200 g nepražených a nesolených pistáciových jader, 1 lžičku hrubé soli a 1 lžíci medu. Pistácie, sůl a med vložte do mixéru. Směs mixujte na nejnižší rychlost, dokud se úplně nerozmělní, asi 30 sekund až 1 minutu. Zvyšte rychlost a mixujte asi 3 až 4 minuty, až vznikne hladká a krémová směs. Gumovou stěrkou přendejte pistáciové máslo do vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte v chladu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat