Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jáhly dříve sloužily jako surovina pro výrobu kořalky. Lepší jsou ale v kaši, polévce nebo v jahelníku!
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Vzpomínáte na jahelník od babičky, nebo sladkou jáhlovou kaši? Vraťte se s námi do minulosti a připomeňte si, jak se jáhly vařily dříve a co s nimi zvládneme v kuchyni dnes.


Tisíce let zpět

Jáhly jsou přirozeně bezlepková obilovina, která vzniká odstraněním nestravitelné slupky prosa. Podle knihy Bioabecedář autorky Hanky Zemanové pochází proso původně z Afriky. Odtud se rozšířilo do Indie a celé východní Asie. Proso bylo také součástí jídelníčku Slovanů. Ti z něj vařívali kaše, placky a polévky a z loupaného prosa, tedy jáhel, zase dělali pivo a kořalku. Jáhly mají vysokou výživovou hodnotu: vynikají zejména obsahem železa, hořčíku, fosforu a manganu, bohaté jsou rovněž na vitaminy skupiny B a pyšnit se mohou i velkým množstvím vlákniny. Ve středověku platily jáhly za pochoutku pro bohatší vrstvy, nebo jako sváteční jídlo. Podle knihy Kuchyně pozdního středověku je totiž proso náročné na pěstování, proto později začala jáhly nahrazovat rýže.

Jak je upravovat

Před jakoukoliv úpravou je vhodné jáhly několikrát propláchnout nejdříve studenou vodou a poté spařit vroucí vodou.  Zbaví se tak případné nahořklé nebo trpké chuti. Poté je můžete vařit. Doporučuje se na 1 díl jáhel použít 2 díly tekutiny (vody, mléka). Chcete-li jáhly vařit jako přílohu, můžete je předem opražit na trošce ghí, nebo v nepřilnavé pánvi nasucho, a dát pak vody o něco méně. Naopak, při přípravě kaší je možné podíl tekutiny zvýšit.

Zdraví v malém zrníčku

Lehká stravitelnost, mnoho cenných minerálů a vitaminů, absence lepku, hodně vlákniny a nízký glykemický index činí z jáhel skoro superpotravinu. Patříte-li mezi celiaky, diabetiky, či se snažíte zhubnout nebo posílit organizmus po nemoci, ve všech těchto případech je vhodné zařadit do jídelníčku jáhly. Jak píše Hanka Zemanová v knize Bioabecedář, konzumace jáhel pomáhá předcházet depresivním stavům, zmírňuje vyčerpání, posiluje slinivku a prospívá i střevům.

Jáhlová hitparáda

Mnoho z nás si při slově jáhly vybaví jahelník, který byl později nahrazen rýžovým nákypem. Ale jáhly mají mnohem širší využití. Můžete z nich udělat skvělou přílohu, hodí se pro přípravu „rizota“, sladkých i slaných kaší, nákypů nebo jako vložka do polévek. Zkuste podle našich receptů třeba netradiční jáhlové škubánky, sladké medové jáhlové placičky.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat