Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou. Zahřeje v polévkách, hodí se na zapékání i smažení a i saláty s ní jsou vydatnější a navíc se dají jíst i teplé. Připravit se dá zkrátka na mnoho různých způsobů. Některé jsou netradiční, ale chuťově vás ohromí!


Vařená, pečená i syrová

Řepu si většinou vybavíme sterilovanou ve sladkokyselém nálevu, takto upravená se ve školních jídelnách podávala jako salát třeba k rizotu. V poslední době se ale hitem mnoha restaurací staly trochu jiné saláty. Pokud do nich řepu nakrájíte na tenoučké plátky vznikne vám zdravé carpaccio. Jestliže máte mladou čerstvou řepu, můžete ji klidně použít rovnou syrovou. Stačí ji jen oloupat, nakrájet na plátky, osolit a pokapat citronem. Větší řepy se doporučuje uvařit. Jak na to? Řepu nejprve omyjte, vložte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte 1-2 hodiny. Záleží na velikosti řepy. Pak řepu přelijte studenou vodou a oloupejte. Celá řepa se dá také péct v alobalu při 180 °C až 200 °C zhruba 1,5 hodiny. Po upečení je postup stejný jako v případě vařené řepy.

Z vařené i pečené řepy připravíte právě již zmíněné carpaccio. Jak na to, aby chutnalo co nejlépe? Oloupanou řepu nakrájejte na plátky, rozložte je na talíř, pokapejte olivovým olejem a balzamikovým octem, podle chuti přidejte sůl, pepř, rukolu, polníček a jakýkoliv druh kozího sýra (čerstvý, typ balkán nebo kozí camembert). Celý salát pak můžete navíc posypat nasekanými vlašskými ořechy nebo slunečnicovými semínky. Pokud je na vás ocet příliš kyselý, použijte místo něj sladký a hustý balzamikový krém.

Trochu zdravější brownies

To, že se některé druhy zeleniny dají zpracovat do sladkých moučníků už nikoho asi nepřekvapí. Kdo by neznal mrkvový dort nebo perník z cukety? Už jste ale někdy slyšeli o brownies s červenou řepou? Určitě se vyplatí tento dokonalý dezert, z něhož si nemusíte dělat výčitky, vyzkoušet. Připravte si: 500 g syrové červené řepy, 100 g másla, 200 g 70% čokolády, 1 lžičku vanilkového extraktu, 250 g třtinového cukru, 3 vejce, 100 g hladké mouky a 25 g kakaového prášku. Řepu oloupejte, nakrájejte ji nahrubo a vložte do mísy. Přidejte trochu vody, přikryjte potravinovou fólií a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 12 minut nebo dokud nezměkne. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Zatímco se řepa vaří, vymažte máslem formu o rozměrech 20 x 30 cm. Čokoládu nahrubo nasekejte a máslo nakrájejte na kostičky. Uvařenou řepu vyklopte do síta, slijte přebytečnou tekutinu a spolu s čokoládou, máslem a vanilkou vložte řepu do kuchyňského robotu nebo mixéru. MIxujte, dokud nebude směs co nejhladší. Do velké mísy dejte cukr a vejce a našlehejte do husté pěny. Do vyšlehaných vajec pak postupně vmíchejte řepnou směs. Snažte se ve směsi zachovat co nejvíce vzduchu. Přisypte mouku a kakaový prášek a opatrně je vmíchejte do hladkého těsta. Nalijte do připravené formy a pečte asi 25 minut.

Vynikající s křenem

Uvařená červená řepa se dá využít i do mnoha pomazánek. Chcete-li si ušetřit čas, použijte vakuově balenou již uvařenou řepu z obchodu. Malé řepy lze dát syrové. Řepu do pomazánky jen nastrouhejte a smíchejte s tvarohem nebo s čerstvým sýrem a dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou. Červená řepa se často kombinuje s křenem – dohromady jsou totiž přímo nepřekonatelným zabijákem všech možných bacilů. Pečenou a rozmixovanou řepu můžete vmíchat i do populárního cizrnového dipu hummus. Dodá mu zajímavou a lehce sladkou chuť.

Jemný krém s fenyklem

Asi nejznámější polévkou z červené řepy je boršč, který si můžete uvařit podle našeho video receptu. Řepa ale přímo vyzývá k rozmixování na hladký krém ještě zjemněný trochou smetany a zvýrazněný aromatickým fenyklem. Fenykl totiž k řepe skvěle ladí, ať už ve formě semínek nebo i jako zelenina. Jak na to? Na másle osmahněte nejprve nasekanou cibuli, pak přidejte oloupané a na kostičky nakrájené čtyři střední řepy a jeden fenykl. Zalijte vývarem (cca 1 l) a vařte, dokud zelenina nezměkne. Můžete přidat i rozdrcený stroužek česneku. Hotovou polévku rozmixujte dohladka a zjemněte trochou smetany nebo hustého kokosového mléka, chcete-li exotičtější chuť. Případně můžete vmíchat i čerstvý kozí sýr. Chuť polévky bude intenzívnější, když do ní řepu předem upečete.

Zkuste ji i do těstovin

Pokud vám doma zbyde upečená řepa a vy nebudete vědět, co s ní, můžete ji použít i jako vynikající náplň do domácích těstovinových taštiček raviol. Na těsto budete potřebovat 400 g hladké mouky, 4 vejce, olivový olej a vodu podle potřeby. Mouku smíchejte s vejci, kapkou olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přidejte vodu. Vypracujte těsto a nechte je aspoň 30 minut odležet v lednici. Odleželé těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte z něj čtverečky. Dvě velké upečené řepy nastrouhejte na jemném struhadle a v míse je smíchejte se 150 g ricotty. Osolte a opepřete. Směsí naplňte jednotlivé čtverečky a spojte je k sobě. Okraje zmáčkněte vidličkou. Vařte v osolené vodě asi 4 minuty. Podávejte polité máslem a posypané opraženými oříšky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si