Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skotské sušenky shortbread se přímo rozplývají na jazyku. Víte, jak je správně upéct?
Zdroj: Unsplash, Hello Lightbulb

U nás sice ještě tak běžné nejsou, ve světě jsou shortbread skoro tak oblíbené jako americké cookies. I když pocházejí původem ze Skotska, jsou populární v celé Velké Británii a v pozměněné variantě jako shortcake i v USA. Jsou křehké, jemné, ne moc sladké a navíc krásně voní a chutnají po másle.


Sušenky, které se téměř rozpadají

Sušenky shortbread jsou vpravdě výjimečné. Vynikají hlavně svou zajímavou drobivou strukturu, která vám možná trochu připomene drobenku na koláči. Když do nich kousnete, rozdrobí se, rozpadnou a nakonec se krásně rozplynou na jazyku. K této vlastnosti ostatně odkazuje i jejich název. Anglické slovo short (krátký) totiž podle Etymonline.com původně znamenalo snadno drobivý, což bylo údajně odvozeno od spojení „mít krátká vlákna“.  Předobrazem slavných skotských sušenek shortbread prý bylo malé pečivo s cukrem a kořením, které se nechávalo ztvrdnout do podoby jakýchsi sucharů. Tyto malé „chleby“ se pekly již ve středověku a jejich dějiny sahají až do 12. století, jak se píše v knize The Oxford Companion to Sugar and Sweets. Na to, proč se sušenkám říkalo chléb (bread), ještě existuje jedna teorie. Pekaři prý používali slovo chléb, aby nemuseli platit daně uvalené na sušenky.

Možná za ně vděčíme samotné královně

Vynález shortbread se také často dává do souvislosti se skotskou královnou Marií Stuartovnou, která panovala v 16. století. Ta si podle stránek Englishteastore.com velmi ráda pochutnávala na kulatém chlebu ochucené kmínem, který se krájel na trojúhelníkové klínky. Trojúhelníky prý připomínaly tvar kousků látky, z nichž se vyráběly spodničky za vlády anglické královny Alžběty I. V roce 1602 byl dokonce shortcake zmíněn v Shakespearově hře Veselé paničky windsorské. První tištěný recept pochází podle článku Potted histories: shortbread z roku 1736 a sepsala jej Skotka paní McLintocková. Tyto máslové sušenky byly dlouhou dobu považovány za luxusní výrobek a pekly se tedy jen při výjimečných příležitostech, třeba na Vánoce, na Silvestra, na svatby nebo se dávaly jako dárek. Podle webu Historic-uk.com bylo na skotských Shetlandských ostrovech zvykem lámat shortbread nad hlavou nevěsty před vstupem do jejího nového domova.

Jen ze tří surovin

Těsto na shortbread je poměrně jednoduché. Podle originálního receptu totiž do sušenek patří pouhé tři ingredience – máslo, cukr a mouka, přičemž platí jednoduchý poměr surovin: na jeden díl cukru krupice se dávají dva díly másla a tři díly mouky. V Anglii se na sušenky používá tzv. univerzální mouka (all purpose neboli plain flour), kterou můžete nahradit naší hladkou. K dosažení větší drobivosti se v některých receptech část mouky nahrazuje rýžovou nebo kukuřičným škrobem a místo krupicového cukru se používá moučkový. A jak sušenky uděláte? Poměrně snadno. Ze surovin nejprve vypracujete těsto, které vyválíte na plát o tloušťce cca 0,5 cm. Poté z něj vykrájíte tvary a necháte 20 minut odležet v lednici. Pak pečete při nižší teplotě 150-170 °C zhruba 15-20 minut dozlatova. Vyjmete z trouby a necháte vychladnout na plechu.

Poznáte je podle skotské kostky

Sušenky jsou k dostání v mnoha různých tvarech – nejčastější jsou tzv. prsty – dlouhé tenké obdélníčky, mohou mít i podobu kulatých placiček, případně se z těsta vytvoří velké kolo, které se hned zatepla krájí jako za časů Marie Stuartovny na výseče. Povrch sušenek se zdobí, nejčastější jsou jen typické dírky vytvořené vidličkou. Někdy se sušenky i ochucují, například citronovou kůrou, kořením, růžovou vodou nebo se do těsta přidávají mandle. Originál je ale jen jeden. Nejlepší sušenky poznáte podle toho, že jsou zabalené v plechové krabičce zdobené typickou skotskou kostkou. Vedle shortbread existuje i shortcake. Přestože v minulosti znamenaly to samé, dnešní podoba amerického shortcake se dost liší. Přidává se do něj totiž kypřicí prášek, takže má trochu jinou strukturu a je víc nadýchaný. Spíš se podobá dortu nebo koláči, kdy se mezi dva pláty dává vrstva ovoce. Trochu lepší verzí již tak dokonalých sušenek jsou millionaire shortbread neboli "milionářské řezy", tedy lahodné řezy ze sušenek vylepšené o karamelovou a navíc ještě čokoládovou vrstvu. To už je dobrota opravdu přímo luxusní, v jejímž případě rčení o „nebi v hubě“ rozhodně není nadnesené.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si