Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Na Slovensku lokše, na Moravě patenty, kolem Kyjova laty… Zdánlivě obyčejné bramborové placky můžete najít pod různými názvy. Ale jedna věc všechny spojuje: jde o fantastickou dobrotu, která má v kuchyni hodně využití.

Českoslovenká delikatesa 

Lokše, krajově také laty, nebo přesňáky, rumpále, patenty či vuokše označují druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Lokše se dělají z brambor uvařených ve slupce, které se nejdříve nechají řádně vychladnout a pak se najemno nastrouhají a smíchají s moukou a trochou soli. V některých receptech se přidává také vajíčko. Dominantní surovinou ale vždy zůstávají brambory. V poměru k mouce by jich mělo být zhruba 3-5x více. Právě tento poměr brambor a mouky činí placky vláčné a měkké. Pokud je mouky více, s těstem se sice lépe pracuje, ale placky jsou pak po upečení tvrdé.

Správný postup

Chcete-li si připravit lokše či patenty podle vzoru našich babiček, dodržujte jejich pracovní a léty prověřený postup. Ten spočívá, kromě dobrého receptu, také v několika krocích, které by se neměly opomenout. Tím prvním je, uvařit si brambory ve slupce dopředu, aby stihly hezky vychladnout a dobře se s nimi pracovalo. Takže ideálně několik hodin, nebo i den, předem. Dalším důležitým krokem je pracovat s těstem rychle. Jakmile smícháte najemno nastrouhané brambory a mouku se solí, je potřeba si pospíšit. Bramborová těsta s obsahem soli mají tendenci rychle řídnout. Svádí to pak k tomu přidávat více mouky, ale to je špatně. Placky by po upečení byly tvrdé, jak už jsme si psali výše. Proto, děláte-li placek více, zadělávejte těsto raději postupně a placky vyvalujte dotenka. No a konečně třetím zásadním bodem je péct placky na rozpálené, ale suché pánvi, nebo na plotně. Lokše či patenty se mastí až po upečení, a to nejlépe husím či kachním sádlem a uchovávají se přikryté, aby zůstaly hezky vláčné.

Co s nimi v kuchyni

Je málo tak dobrých a tak univerzálně použitelných jídel jako jsou právě lokše.  Na Slovensku je asi nejoblíbenější slaná varianta, kdy se hotové placky mažou husím sádlem a podávají se jako příloha k pečené Svatomartinské huse nebo se přikusují k polévce, případně se plní kysaným zelím či mletým masem. Na Moravě jsou pro změnu oblíbené lokše neboli patenty nasladko. Tradičně se potírají povidly, sypou mákem a cukrem a polévají rozpuštěným máslem. Ovšem tím možnosti zdaleka nekončí. Lokše můžete použít klidně jako slanou přílohu kdykoliv, když byste jinak použili knedlíky, třeba k pečenému bůčku se zelím nebo ke kachně. Placky se také dají plnit jako palačinky, a to naslano i nasladko, buď škvarky, zelím a uzeninou, nebo dušeným mletým masem, případně naopak tvarohem a ovocem, třeba podušenými švestkami. Do lokší můžete zkusit dát i podušené houby, trhané maso nebo je podávat k polévce. Hotové neplněné lokše se dají i zamrazit. v takovém případě proložte každou placku pečicím papírem, aby se k sobě nepřilepily, a zamrazte je v jednom sáčku. Poté odebírejte podle potřeby. Nejlepší jsou ovšem lokše či patenty samozřejmě čerstvé. A jelikož jsou tak dobré, ke zmrazení stejně většinou nic nezbude.  

 

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Mizera Mizera

20. 9. 2021 16:23

Znám , je to dobrota ...:-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více