Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
Zdroj: Pixabay, zuzi99

I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a prostý pokrm, srdce a mlsné jazýčky mnohých si získala díky nepřebernému množství variant, respektive ingrediencí, jimiž lze těsto obložit. Ta původní je jedna – italská. Udělat ji dokonale je oříšek, což si vyzkoušeli i soutěžící soutěže Masterchef Česko.


Než se na pizzu dostala rajčata

Víte, které jídlo na světě je nejpopulárnější? Podle webu Tasteatlas.com je to právě pizza. Díky nepřebernému množství surovin, jimiž můžete těsto obložit, si najde každý tu svou nejoblíbenější. Nejlepší a nejvyhlášenější je pizza neapolská, o níž se dokonce říká, že je královnou všech pizz a je i zapsaná na seznam „zaručených tradičních specialit“. Právě v Neapoli se zrodila moderní pizza  taková, jak ji známe dnes. První neapolské placky se podle knihy Pizza: A Global History zpočátku potíraly jen směsí sádla, česneku a soli, teprve v 18. století se na pizzu prosadila rajčata, která se drží jako nejčastější surovina pro přípravu pizzy do dnešních dnů. Údajně je prý pizza mnohem starší, její předchůdkyně se prý dělaly již v období neolitu a podobné placky si podle knihy Pizza, A Slice of American History v 6. století př. n. l.  pekli na svých štítech nad ohněm i perští vojáci. Šlo však jen o jakési ploché koláče, které měly s dnešní pizzou společné jen do placky vyválené těsto. Blíž spíš měly k italskému chlebu focaccia. Už ve starověkém Řecku a Římě ale lidé pekli placky na horkých kamenech, jež ochucovali olivovým olejem a kořením, a ty se současné pizze podobaly víc. Pokud přemýšlíte, kde se vzal výraz pizza, bylo to možná ze slova „picea“ používaném v neapolském dialektu italštiny. Podle webu Americatop10.com v překladu znamená – zčernání kůrky ohněm a označovaly se jím pečené placky z kynutého těsta, na které se dávaly další ingredience. Jde však pouze o jednu z teorií. Může ovšem jít i podle Dictionary of Modern Greek o odvozeninu slova „pitta“, jímž se označovalo kvašené pečivo.

Od neapolské až po americkou

Kdyby se měla jmenovat jen jedna nejslavnější pizza, je to neapolská Margherita. Podle webu Pizzaguru.cz ji připravil Rafael Esposito v roce 1889 na počest královny Margherity neboli Markéty Savojské, která zavítala do Neapole a navštívila místní pizzerii Brandi. A protože chtěl kuchař vzdát hold nejen královně ale i italské vlajce – vyvedl pizzu ve třech barvách – barvách italské vlajky – v červené, bílé a zelené. Červenou zastupovaly rajčata, bílou mozzarella a zelenou lístky bazalky. Neapolská pizza je vyzdvihována do dnešních dnů, a nejen Margherita. Vyznačuje se tenounkým těstem a vysokými okraji. Snad každý kraj má ale svůj specifický druh pizzy. Po neapolské je vyhlášená i pizza římská s křupavějším těstem. Přistěhovalci nejen z Neapole ale jiných koutů Itálie pak přivezli recept na pizzu do Ameriky. Americká pizza na rozdíl od té italské není tak tenká, těsto je tlusté a trochu buchtovité. Zatímco italská pizza se jí i v luxusních restauracích, ta americká získala v průběhu let svého působení v USA status typického pouličního jídla. První taková americká pizza měla i svůj název – říkalo se jí Chicago Style. Ta je specifická i svou výškou a notnou dávkou náplně. Velký průlom v domácí přípravě pizzy nastal, když se začalo prodávat předpřipravené těsto na pizzu. Pro ty, kterým se ani tak do pečení doma nechtělo, přišla podle webu Whatscookingamerica.net záchrana roku 1957 od bratrů Celentanových, kdy byly do obchodů uvedeny první mražené pizzy.

Dokonale tvarovaný podklad

To hlavní, co je předpokladem dokonalé pizzy, je její těsto a jeho vytvarování do podoby placky. Na těsto nepotřebujete mnoho ingrediencí, vystačíte si s moukou, vodou, droždím, olivovým olejem, solí a cukrem. Vlažnou vodu rozmícháte spolu s droždím, trochou mouky, lžičkou cukru a necháte 15-20 minut vzejít kvásek. Poté přidáte zbytek hladké mouky a 3 polévkové lžíce oleje. Vše zpracujete do měkkého, hladkého těsta a zakryté je necháte cca 45-60 minut kynout. Hotové těsto by se mělo nejlépe nechat ještě 24 hodin odležet v lednici. Přípravu vlastní pizzy si vyzkoušeli i soutěžící kuchařské show Masterchef Česko a rovnou podle rad opravdového italského mistra pizzaře Frankieho, který jim řekl, jak správně těsto vytvarovat. Vykynutý bochánek těsta nejprve posypete z obou stran moukou a položíte si jej na pracovní plochul. Důležité je, aby si stále udržel kulatý tvar. Těsto se pak přehazuje z ruky do ruky, jak říká Frankie, je nutné mu dát „facku“. Na Margheritu pak stačí těsto potřít jen čistým neochuceným sugem z čerstvých rajčat San Marzano. Pak už jen posypete pizzu čerstvými lístky bazalky, nastrouhaným mixem sýrů parmazán a pecorino a zalijete trochou olivového oleje. Poté se pizza vloží do trouby vyhřáté na 230 °C a peče se nejprve 10-12 minut. Nakonec už se jen těsto obloží nakrájenou mozzarellou, nejlépe buvolí, a ještě se vše minutu zapeče v troubě. Hotovou pizzu nakonec jen zakápnete olivovým olejem a posypete ještě bazalkou.

TIP

TIP

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více