Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Souboj na talíři: Připravte si hamburger s trhaným masem jako šéfkuchař!
Zdroj: unplash, Jonathan Borba

Máte pocit, že „hambáč“ patří jen k létu, nebo do podniků rychlého občerstvení? Nemusí to tak být! Skvělý hamburger si připravíte i doma. A pokud si troufáte, klidně si k němu upečte i vlastní housku. Poradíme vám, jak na to!


Souboj mezi šéfkuchaři

Poslední díl pořadu Souboj na talíři nás zavádí do Brna. Tady v jednom malém milém food trucku, neboli restauraci na kolečkách, s názvem Būcheck připravují tak delikátní dobroty, že si na ně rádi vystojíte frontu. Mezi zdejší „signature dishe“, čili originální jídla, patří hamburger, do něhož místo klasického mletého hovězího masa dávají speciálně upečený a ochucený trhaný bůček. A místo obyčejné bulky používají bramborovou briošku. Je to na první pohled dokonalost sama! Proto souboj mezi dvěma šéfkuchaři bude o tom, kdo připraví lepší burger. Kdo vyhraje? To neprozradíme! Ale ve vaší vlastní kuchyni to můžete být klidně vy! S našimi tipy zvládnete upéct perfektní trhané maso, skvěle je dochutit a ještě si mezitím zadělat těsto na domácí briošku nebo hamburgerovou bulku.

Jak na trhané maso

Trend poslední doby se dostává stále víc a víc do popředí. Trhané maso není jen to, které jednoduše po upečení natrháte. Jde o maso, jež vyžaduje trochu jinou přípravu, díky níž je na konci fantasticky šťavnaté a měkké, takže je snadno „roztrháte“ vidličkou a obejdete se i bez nože. Na tuhle dobrotu použijte tučnější části masa, třeba vepřová žebra, plec, krkovičku nebo bůček, případně hovězí žebra. Maso ponechte v celku, ochuťte je a poté pomalu pečte pod pokličkou při teplotě asi 150-160 °C zhruba 5 hodin. Máte-li „pomalý hrnec“, máte to vlastně skoro bez práce a ušetříte i elektrickou energii. Právě díky pomalému dušení a pečení bude maso v závěru tak šťavnaté. Zdá se vám to snadné? Také to snadné je! Jediné, na čem si musíte dát záležet, je dokonalé ochucení masa.

Správné ochucení

Samozřejmě, pokud používáte nějakou svoji, léty vypilovanou směs koření, oleje a jiných ingrediencí, která vám na mase chutná, klidně ji aplikujte i v tomto případě. Jinak ale pečenému trhanému masu „sluší“ výraznější chutě. Zkombinujte třeba zázvor, chilli, česnek, sojovou omáčku, olej a citronovou trávu. Maso před pečením směsí potřete a nechte je hodinku, nebo přes noc, marinovat. Poté je vložte do vhodné nádoby a podlijte trochou tekutiny. Zkuste třeba cider, cherry colu či obyčejné pivo. I to bude hrát při konečném výsledku svoji roli, proto nedoporučujeme podlévat maso vodou. Tekutiny ovšem nesmí být moc, maso bude přikryté pod poklicí a pustí šťávu. Podlévejte proto opatrně. Základní recept na parádní trhané vepřové nabízíme tady:

Než se maso upeče, udělejte si podle našeho receptu fantastické nadýchané domácí briošky, nebo zkuste klasické hamburgerové housky. Pokud vám ale záleží jen na mase, nebo nemáte na pečení už další troubu, když v té vaší je maso, můžete housky i koupit v nějaké dobré řemeslné pekárně. 

Jdeme do finále

Jakmile bude maso upečené, nesmíte zapomenout na jeden, sice poslední, ale velmi důležitý krok. Maso vidličkou natrhejte a pak je vložte zpět do pekáče a důkladně promíchejte se šťávou. Až pak je připraveno k podávání. Ideálně se používá místo mletého masa do hamburgeru, ale hodí se také jako náplň do tortilly nebo obyčejné housky. A čím maso v housce doplnit? Skvěle chuťově výrazný je třeba ovčí sýr pecorino, k asijské zázvorovo-česnekové marinádě se hodí také koriandr a křupavá opečená cibule. Ovšem, tyhle detaily už necháme na vás. Hlavně, ať vám chutná a souboj v kuchyni i na talíři vyhrajete!

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více