Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte baba ghanoush! Pomazánka z pečeného lilku s česnekem vás bude bavit!
Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir

Máte rádi lilek? Není divu, je to přímo univerzální zelenina, hodí se do mnoha zeleninových nebo masovo zeleninových ragú, neobejde se bez něj francouzské ratatouille ani řecká moussaka. Víte ale, že z lilku se dá udělat i pomazánka nebo dip? Stačí ho jen upéct, rozmixovat a dochutit.


Hádka o baba ghanoush

Někdo mu říká pomazánka, někdo salát a jiný zase dip. Ať je to jak chce, baba ghanoush neboli baba ganuš je v arabské kuchyni skoro stejně tak populární jako cizrnový dip hummus. Připravuje se jako předkrm nebo mezze v celé oblasti Východního Středomoří. Typický je pro Sýrii a Libanon, ale dělá se i v Jordánksu, Izraeli, Palestině i v některých oblastech Turecka. Oblíbený je tu natolik, že se všechny země přou, kdo baba ganuš vynalezl. A stejně tak jsou nejednotní v receptuře - někteří tvrdí, že do něj patří sezamová pasta tahini, jiní ji zase rozhodně odmítají. V každém případě je základem každého baba ganuš lilek, a to ne jen tak ledajaký, ale přímo opálený. Ten totiž baba ganuš dodává typickou uzenou chuť. Ale nebojte, nemusíte hned zažehávat plamen, podobného efektu dosáhnete s pečením lilku i v obyčejné troubě.  

Lilek i k snídani?

Jak píší v knize Jeruzalém, opalování lilků je základní dovedností každého jeruzalémského kuchaře. Opálený lilek je základní ingrediencí velkého množství salátů, dužina z něj se využívá do polévek i do pokrmů s masem. Ostatně lilek je v této oblasti zvané Levanta oblíbený tak nějak všeobecně, a to pro jeho sladce kořenitou a pikantní příchuť. Servíruje se v různých pokrmech ke snídani, k obědu i k večeři. Grilují ho, pečou, dusí, smaží i nakládají a dokonce jej upravují i nasladko do dezertu. Pokud si pod pojmem lilek představíte typické podlouhlé černofialové plody, asi byste na arabském tržišti žasli. Místní lilky mají spoustu barev, tvarů a velikostí. Jsou podlouhlé i kulaté, tmavé i světlejší a některé i pruhované. Bez ohledu na barvu a tvar platí, že na vaření i pečení jsou lepší mladé nepřezrálé lilky s bílou dužinou. Přezrálé plody bývají nahořklé, i to se dá ale vyřešit. Stačí je před kuchyňskou úpravou namočit do slané vody. Nakrájenou dužinu je pak třeba pokapat citronovou šťávou, aby nezčernala.

Opálený na ohni a pěkně dočerna

A jak je to s tím opalováním lilku? V Středomoří a na Středním východě se lilky opalují tradičně na ohni či na grilu, ale ani trochu tu nemají problém s opalováním na obyčejném plynovém hořáku. Dokonce se tu tak lilek opaluje poměrně běžně a opaluje se tak dlouho, dokud slupka nezčerná. Pokud doma máte plynový sporák a chcete se do toho pustit, nejprve zakryjte plochu okolo hořáků alobalem. Venku nechte jen hořáky. Lilek položte přímo do středu středně vysokého plamene a opékejte ho 15-18 minut. Průběžně jej otáčejte, aby se opekl rovnoměrně. Jen tímto způsobem se dostane do dužiny lilku ta úžasná uzená chuť. A černá slupka se jednoduše oloupe. I opálené lilky je ovšem někdy nutné dopéct v troubě, aby dobře změkly. V případě, že nemáte k dispozici plynový sporák, můžete lilek péct v troubě celou dobu. Jen při této úpravě není kouřové aroma tak intenzivní.

Podle arabského receptu

Chcete-li vyzkoušet pravý baba ghanoush, zkuste to podle Arabské kuchařky. Je to snadné. Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Dva lilky potřete olejem, položte je na plech, vložte do trouby a pečte doměkka. Pro jistotu je na několika místech propíchněte vidličkou, aby nepraskly. Můžete je také zapéct v troubě pod grilem. Upečené lilky pak nechte vychladnout a oloupejte z nich černou slupku. Dužinu poté rozmixujte se 4 stroužky česneku, 3 lžícemi olivového oleje, šťávou z jednoho citronu a 1 lžící hladkolisté petrželky. Osolte, opepřete a vmíchejte 2 lžíce sezamové tahini pasty. Pokud je hmota příliš hustá přidejte ještě olej nebo pastu. Hotový baba ghanoush podávejte ozdobený lístky petrželky a olivami a zakápnutý olivovým olejem. V Jeruzalémě jej zdobí zrníčky granátového jablka. Občas se přidává kromě petrželky i máta nebo lístky koriandru a někdy i hustý bílý jogurt. Můžete jej dochutit rovněž římským kmínem. Baba ghanoush se hodí ke grilovanému masu nebo k rybě, jak dip se podává s plátky pita chleba, ale klidně i s nakrájenou zeleninou stejně jako hummus.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat