Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko: Připravte pro přátele či na oslavu ty nejlepší jednohubky!
Zdroj: Toprecepty, jahoda

Malé drobné pohoštění, česky jednohubky, nás má naladit a připravit na hlavní chod, ale někdy bývá také smysluplnou součástí oslav či party, nebo jen večerního posezení s přáteli. Jednohubky většina z nás miluje! Ale víte, jak se jim říká v zahraničí a jak se dají udělat co nejlépe?


Francouzské pobavení úst

V mnoha „lepších“ restauracích se setkáte s pojmem amuse-bouche. Termín pochází z francouzštiny a doslovně přeložen znamená „pobavení úst“. Amuse-bouche se od předkrmů liší tím, že si je hosté neobjednávají z jídelního lístku, ale podávají se volně a pouze podle výběru šéfkuchaře. Podávají se jednak jako příprava hosta na jídlo, jednak jako ukázka stylu šéfkuchaře. Můžete se s nimi setkat na rautech nebo party, kde si z mnoha druhů mini porcí různého pohoštění můžete vybrat sami na rautových stolech, anebo hosty na místě obchází hosteska a z menších táců toto pohoštění nabízí. Amuse-bouche bývají chuťově i vzhledově nápadité, ale hlavně jde o jednosoustová jídla, tedy hezky česky „jednohubky“.

Jednohubky trochu jinak

Co si vybavíte, když se řekne jednohubka? Kolečko rohlíku s pomazánkou, nějakou ozdobou a párátekm? Jistě, to je naše česká tradice a určitě nic proti ní. Ale jde to i jinak, jak v úterý předvedli soutěžící z pořadu MasterChef Česko. S malým drobným občerstvením si totiž můžete krásně vyhrát. Místo rohlíku lze jako „podklad“ využít třeba širší kolečko salátové okurky a na ně navrstvit pomazánku pomocí cukrářského sáčku. Pak už stačí jen trochu petrželky a nádherná jednohubka je na světě. Další možností jsou třeba hermelínové jednohubky s ořechy a brusinkami, případně na malou špejli střídavě napíchaná cherry rajčátka a kuličky mozarelly, to vše ochucené pestem. Výtečné jsou i jednohubky z mini plátků masa, třeba pečeného kachního prsa, doplněných dýňovým pyré a ochucených tymiánem. Skvělá je i kombinace kostiček ze žlutého melounu a plátků parmské šunky. Vyzkoušet můžete též mini pizzy z opečených plátků brambor s trochou sýra a s nakrájenými rajčátky. A místo pečiva lze zvolit slané kulaté krekry. Ale pozor, ty rychleji vlhnou, proto je nepotírejte pomazánkou moc dopředu.

Čím jednohubky ozvláštnit

Možností je hodně. Ke kachnímu masu se třeba hodí malý kousek kandovaného pomeranče, nikdy nic nezkazí ani domácí majonéza, kterou se můžete naučit podle našeho článku, dobrou volbou místo pečiva jsou také kromě opečených brambor třeba i slané lívanečky. A pokud trváte na rohlíku, nebo potřebujete ušetřit, zkuste jej alespoň předem nasucho opéct v pánvi či v troubě. Pak na něj můžete dát třeba škvarkovou pomazánku nebo kousek pečeného bůčku a hořčici. Jednohubky servírujte buď upevněné párátkem, aby ingredience, naskládané na sebe, nepopadaly, anebo využijte k servírování menší špejle, lízátkové tyčky či mini skleničky nebo speciální servírovací lžíce, případně běžné polévkové lžíce. Zkrátka, v tomto případě si určitě dejte záležet na servírování a vzhledu jídla. Návštěvy to jistě ocení!

TIP

TIP

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více