Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, že jeden ze symbolů Berlína je klobása? Slavný currywurst tu má dokonce i své muzeum
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Pokud jste někdy byli v Berlíně, currywurst prostě musíte znát. Nejslavnější berlínskou a vlastně vůbec německou streetfoodovou specialitu tu seženete snad u každého stánku s rychlým občerstvením. Pokud byste na něj dostali chuť, nemusíte za ním jezdit až do Berlína, snadno si ho totiž připravíte i doma.


Nejslavnější berlínský fastfood

O currywurstu by se dalo říct, že je vlastně takovou německou alternativou našich buřtů na pivě. Rozdíl je jen v tom, že česká specialita patří do hospod, currywurst je typickou fastfoodovým pokrmem. Společná je jim uzenina a pikantní omáčka, jejíž základ tvoří rajčata. Přestože původní receptura na berlínský currywurst je jen jedna, postupně za roky jeho existence vznikla spousta jeho alternativ. Času na to bylo dostatek, na začátku září totiž currywurst oslavil úctyhodné jubileum, bylo mu 72 let. A i když mu šlape na paty další berlínský fastfood Döner Kebap, který v Berlíně vymysleli turečtí přestěhovalci, currywurst si stále drží své výsostné postavení mezi berlínskými pouličními jídly. Víte, že jen v Berlíně se sní podle webu Bbc.com za rok 70 milionů propečené klobásky zalité omáčkou?  

Pochoutka, která vznikla z poválečné nouze

Vzhledem k dlouholeté popularitě currywurstu je až k neuvěření, že tato dobrota původně vznikla z nouze v poválečném období. Berlíňané vděčí za currywurst Hertě Heuwerové, obyčejné ženě, která vlastnila na rohu ulic Kant-Straße a Kaiser-Friedrich-Straße v berlínské čtvrti Charlottenburg malý stánek s občerstvením. A protože potřebovala nějak nalákat hosty, využila toho, že se jí podařilo od britských vojáků získat výměnou za láhev domácí pálenky žluté kari – kořenicí směs původem z Indie vycházející z garam masaly ovšem s přídavkem kurkumy. Jak uvádí web Withberlinlove.com rozhodla se proto jednoho zářijového dne roku 1949 ogrilovat klobásu, zalít ji ochucenou rajčatovou omáčkou a navíc ještě posypat zmiňovaným karí kořením. Podle webu Goethe.de prý v příběhu navíc figuroval řezník Max Brückner, který vyrobil klobásky bez střívek, neboť střívka byla v poválečné době nedostatkovým zbožím. Klobásky nabídl paní Heuwerové, aby je zkusila prodat ve svém stánku. Absenci střívka se pak rozhodli zakrýt tím, že klobásku nakrájeli na plátky a zalili pikantní omáčkou. Kniha Labužníkovy historky uvádí ovšem ještě jednu verzi. Podle něj pan Heuwer požadoval po své ženě po návratu z války připravit americkou specialitu – grilovaná vepřová žebírka přelitá pikantní omáčkou. Protože nic takového nebylo v poválečném Berlíně známé, ale Herta nechtěla svého muže zklamat, nelenila a polila svou verzí pikantní omáčky aspoň klobásy.

Jisté je to, že se tento svůj vynález rozhodla nabídnut kolemjdoucím ve svém stánku a k jejímu potěšení s ním slavila úspěch. Nejvíc na něj chodili dělníci a zedníci, kteří obnovovali válkou zničené město. Zprávy o nové pochoutce se začaly šířit po celém Berlíně a popularita currywurstu rostla natolik, že si Herta z obyčejného stánku vybudovala rovnou restauraci, v níž bylo možné si na klobásce ovoněné kari pochutnat ve dne i v noci. V době největší slávy prý prodávala dokonce 10 000 porcí currywurstu týdně a v roce 1951 si nechala svou omáčku nazvanou Chillup patentovat. Původ currywurstu dodnes připomíná pamětní deska visící na místě původního stánku, na níž jsou uvedena následující slova: „V tomto stánku s občerstvením vynalezla 4. září 1949 Herta Heuwerová, 30. června 1913 v Königsbergu - 3. července 1999 v Berlíně, pikantní omáčku chillup pro dnes světoznámé currywursty. Její idea je tradicí a věčným požitkem!“ Od roku 2009 má currywurst v Berlíně dokonce i své muzeum.

Ten pravý s karí kořením

Již krátce po vynálezu currywusrtu se začalo v Berlíně nabízet mnoho napodobenin. Různé varianty seženete dodnes a liší se nejen klobáskou (ta může být bílá, papriková, telecí i vepřová), ale i omáčkou. Místo karí na některých místech klobásku sypou chilli kořením, jinde přelévají klobásu hořčičnou omáčkou a v některých stáncích má curry wurst ještě mnohem větší asijský nádech díky thajskému koření a citronové trávě. Pokud byste chtěli ochutnat verzi co nejbližší té původní, připravte si ji podle receptu uvedeného v kuchařce Nejlepší světová street food. A ani nebudete muset jezdit až do Berlína. Na pánvi nejprve rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje  osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Přidejte 2 lžíce práškového karí, 1 lžíci pálivé papriky a restujte asi 1 minutu. Přidejte 2 šálky konzervovaných rajčat, ½ šálku cukru, ¼ šálku červeného vinného octa a sůl a pepř podle chuti. Přiveďte k varu, pak zmírněte trochu teplotu a vařte na mírném ohni asi 25 minut, dokud omáčka nezhoustne. Občas promíchejte. Odstavte z ohně, vlijte omáčku do mixéru a mixujte, až je jemná a hladká, případně ještě přeceďte přes síto. Ogrilujte 5 klobásek a nakrájejte je na plátky asi 2 cm silné. Klobásky rozdělte na talíře a zalijte omáčkou. Currywurst podávejte s chlebem nebo s hranolkami.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si