Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cibulová marmeláda je luxusní delikatesa za hubičku. Víte, jak ji připravit?
Zdroj: pxfuel.com

Obyčejná cibule dodá chuť mnoha pokrmům. Dusí se na ní maso i zelenina, vylepšuje saláty, je základem spousty omáček. Když ji ale necháte na pánvi zkaramelizovat, stačí ji už jen dochutit octem či vínem a získáte dokonalou pochoutku, která se přímo báječně hodí k sychravému podzimu.


Do burgerů, k sýrům i na salát

Karamelizovaná cibulka je důkazem, že i z tak obyčejné ingredience, jako je cibule, vytvoříte úplnou delikatesu. A to dokonce takovou, že ji pak můžete nandat do nějaké ozdobné skleničky a dát někomu jako dárek. Občas se můžete setkat s názvem cibulové čatní nebo cibulová marmeláda, jde ale o jedno a to samé – důkladně doměkka opečenou cibulovou chuťovku, která vyniká příjemnou sladkokyselou chutí. Vzhledem k tomu, že příprava poctivé karamelizované cibulky je poměrně zdlouhavá záležitost, je dobré si ji připravit do zásoby. V lednici vám pak vydrží až dva týdny a můžete ji kdykoliv použít jako luxusní dochucovadlo. Můžete ji přidat do burgerů, hot dogů i sendvičů, na jednohubky i chlebíčky, doplní chuť sýrů, výborně se hodí ke grilovanému masu, k domácí paštice nebo do slaných koláčů, jako je francouzský quiche nebo alsaský tarte flambée. Dokonale dochutí i vydatné saláty, vynikající je třeba v kombinaci s čočkou.

Hlavně nic neuspěchat

Cibulku sice můžete zkaramelizovat narychlo, že ji jen osmahnete, zasypete cukrem a pak krátce opečete. Nikdy tak ale nedosáhnete dokonalé sladké karamelové chuti a té správné marmeládové konzistence. Na tu potřebujete opravdu hodně času, vyšetřete si až hodinu. Vzhledem k tomu, že je cibule sama o sobě sladká, ke karamelizaci dochází už jen během jejího pomalého opékání. Cibule díky němu zesládne a ztratí svou štiplavost. Právě proto je nutné cibuli restovat dlouho a při nízké teplotě. Je třeba, aby změkla, nebyla křupavá, ztmavla, ale nespálila se. Sladká chuť se pak navíc umocňuje přidáním třtinového cukru, panely (sušené třtinové šťávy) nebo třeba javorového sirupu. Na cibulové čatní/marmeládu se nejlépe hodí červená cibule, která je sama sobě sladší a navíc má díky ní celé čatní i mnohem hezčí barvu a je krásně tmavočervené. Případně je ovšem možné použít i bílou a žlutou cibuli nebo třeba jemnější šalotku. Kromě cukru je nutné do karamelizované cibulky přidat i něco na dokyselení. Nejvhodnější je ocet balsamico nebo jiný vinný ocet, případně červené víno. Luxusnější delikatesy dosáhnete, když místo vína použijete portské. Čatní můžete navíc dochutit různými druhy koření a bylinek. Výborně se do něj hodí například tymián či rozmarýn, ale třeba i hřebíček nebo bobkový list.

S vínem a octem

Pokud jsme vás na cibulové čatní nalákali, zkuste to podle následujícího receptu. Budete potřebovat 1,5 kg červené cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 červenou chilli papričku (můžete vynechat), 2 bobkové listy, 200 g světle hnědého cukru, 200 ml balzamikového octa a 200 ml červeného vinného octa. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do velké pánve nalijte olej, přidejte nadrobno nasekanou chilli papričku a nakrájenou cibuli. Promíchejte a několik minut opékejte na středním plameni, dokud cibule trochu nezměkne a neztmavne. Přidejte cukr, balzamikový ocet, červený vinný ocet a bobkové listy a promíchejte. Otočte na mírný plamen a vařte hodinu nebo klidně i déle. Směs nechte jen mírně probublávat a občas ji promíchejte, aby se cibula nepřichytila ke dnu pánve. Opékejte tak dlouho, až se tekutina zredukuje. Čatní je hotové, když je cibule dostatečně měkká, je lehce obalená šťávou a má konzistenci právě jako marmeláda. Hotové čatní přendejte do vysterilovaných sklenic, obraťte je dnem vzhůru a nechte trochu vychladnout. Hotové čatní uložte někam do chladu. Před konzumací je klidně nechte ještě týden odležet, aby se chutě dokonale prolnuly.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat