Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Udělejte si dýňové máslo! Tato dokonalá pomazánka se hodí na palačinky i do těstovin
Zdroj: Pixabay, Bru-nO

Přestože má máslo v názvu, s tím pravým nemá nic společného. Dýňové máslo vypadá spíš jako marmeláda, mnohem blíž má ale k dýňovému pyré. Jen je hustší, ochucené javorovým sirupem a kořením a své jméno má právě podle toho, že se dá používat podobně jako klasické máslo.


Máslo pro vegany

Dýňové máslo má spíš blíž k máslům ořechovým a někdy se do něj i ořechy přidávají. Rozhodně v něm ale nehledejte nic mléčného. Právě z toho důvodu jde o ideální pochoutku pro vegetariány.  Oproti pyré je mnohem hustší, i proto se mu říká máslo. Stejně jako pravé máslo se výborně hodí k natírání na pečivo, nejlépe na to bílé. Určitě vás oslní na křupavé bagetce, ale i na toastovém chlebu. Výjimečné je totiž i díky příjemně hřejivé kořeněné chuti a vůni, kterou spolehlivě zaženete případné podzimní chmury.

Dýňový koláč v roztíratelné formě

Dýně jsou neoddělitelnou součástí svátku Halloween, který se v poslední době s oblibou slaví i u nás. Dýně se v ten den přidává skoro do všeho. Oblíbené jsou dýňové koláče, muffiny, chlebíček i polévka. V poslední době se stalo hitem právě i dýňové máslo. Základem dýňového másla je pyré z dýní, které se ještě dochucuje, dýně se navíc jen nerozmixuje, ale ještě se vaří tak dlouho, dokud trochu nezhnědne a nedosáhne se již zmiňované husté konzistence. Dýňové máslo se určitě vyplatí si doma udělat do zásoby. V lednici vám vydrží až tři týdny. Pro jeho hustotu však není příliš vhodné ho zavařovat. Pokud byste jej ale udělali hodně a nespotřebovali, můžete si ho klidně dát zmrazit. Kromě mazání na pečivo je možné máslo vmíchat do jogurtu nebo do kaše, potřít jím sušenky, nebo ho klidně smíchejte s krémovým sýrem či smetanou a použijte jako náplň do koláče. Ostatně hodně se podobá hotové náplni na dýňový koláč, která se v Americe běžně prodává v plechovce k okamžitému použití. Trochu nadneseně by se tak o něm dalo říct, že máslo je vlastně dýňovým koláčem v roztíratelné podobě. Dýňovým máslem můžete v koláčích nahradit i běžné máslo. Pokud se například do nějakého receptu používá jeden šálek másla, stačí vám 3/4 toho dýňového.  Dýňové máslo je zkrátka univerzální pochoutkou, jen si dejte pozor, je totiž tak dobré, že hrozí, že ho nakonec celé zbaštíte lžičkou.

Dýní prospěje pečení

Dýňové máslo se vyrábí z domácího nebo konzervovaného dýňového pyré. To domácí vyrobíte snadno, stačí, když dýňovou dužninu nakrájíte na kostičky a uvaříte v troše vody doměkka a pak slijete. Můžete dýni také upéct v troubě, dosáhnete tak intenzívnější a trochu karamelové chuti. Na dýňové máslo se výborně hodí hlavně máslová dýně vyznačující se hruškovitým tvarem, která vyniká nasládlou a jemně kořeněnou chutí. Případně můžete sáhnout i po dnes nejdostupnější dýni hokaido, jejíž předností je, že se nemusí loupat. Hotové pyré se pak osladí buď hnědým cukrem nebo javorovým sirupem a dochutí směsí koření. K dýni se totiž tradičně pojí speciální kombinace koření, která má dokonce název Pumpkin spice (koření na dýni) a dává chuť všem dýňovým moučníkům. Nejvíc je v ní zastoupena skořice, dále zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření a případně kardamom. Aby máslo nebylo příliš přeslazené, vmíchává se do něj ještě pro osvěžení jablečný mošt, případně ještě jablečný ocet. Vše se pak vaří při nízké teplotě, dokud se neodpaří většina vody.

Vařte až do máslové konzistence

V případě dýňového másla je hlavně potřeba doladit všechny chutě. Příprava je ale jinak snadná, tak se do toho pusťte podle následujícího receptu. Nejprve si připravte dýňové pyré. Budete potřebovat jednu dýni o velikosti asi 2,5 kg. Dýni rozpulte, vydlabejte z ní semínka a pak ji položte na plech vyložený pečicím papírem řeznou stranou dolů. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. Pak dužinu z dýně vydlabejte a rozmixujte na hladké pyré. Případně přidejte trochu vody. Ve velkém hrnci smíchejte dýňové pyré, 90 ml jablečného džusu nebo moštu, 80 ml javorového sirupu, 1 lžičku skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 1/4 lžičky zázvoru, špetku nového koření, soli a hřebíčku. Přiveďte k mírnému varu a za častého míchání vařte 30 až 45 minut nebo dokud směs nezhoustne na požadovanou konzistenci. Hotové pyré můžete ještě dochutit citronovou šťávu a vanilkou nebo vanilkovým cukrem. Pro dospělé zkuste pro zvýraznění přidat i trochu whisky. Máslo nechte trochu vychladnout a poté přelijte do sklenice uložte do lednice.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více