Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky a jak je připravit
Zdroj: Pixabay

Jednoduchý návod na přípravu těsta na palačinky. Na jeho přípravu potřebujete hladkou mouku, mléko, trochu tuku, špetku soli a vajec. A víte, že při smažení nemusí plavat v oleji?


Palačinky jsou jednoduché, ale i u jednoduchých jídel je nutno dodržet několik základních pravidel, aby výsledek byl perfektní.

Ke snídani, obědu, večeři nebo jen jako výtečný dezert ke kávě, palačinky jsou prostě klasika. Tradičně se podávají na sladko, ale i slaná varianta si postupně nachází své místo. Příprava není vůbec… Podívejte se na všechny palačinky.

Jak na těsto na palačinky

Těsto se dělá z hladké mouky, mléka, trošky tuku (olej nebo rozpuštěné máslo), špetky soli a vajec. Vajec nemusí být mnoho, lze udělat palačinky i z jednoho vejce. Cukr do těsta nedáváme, protože se rádo připaluje a lépe je mít palačinky neutrální chuti a můžete je pak naplnit i slanou náplní.

Je důležité těsto dobře rozšlehat, aby bylo hladké bez hrudek. K tomu nám poslouží různé metličky a šlehače. Těsto neděláme moc husté, protože mouka ještě nabobtná a palačinky by byly tlusté. Mělo by se nechat asi čtvrt hodiny stát a podle potřeby dohustit nebo naředit.

Tip: Jednoduchá pomůcka: když do těsta ponoříte prst a vytáhnete, těsto by na něm mělo ulpět a zůstat v tenoučké, ale neprůhledné vrstvě.

Jak palačinky smažit

Také pánev potřebujete nepřilnavou, aby se palačinky netrhaly. Doby, kdy palačinky plavaly v oleji, jsou naštěstí dávno pryč. U dobré pánve stačí před začátkem smažení pánev lehce potřít tukem a pak už můžeme péct bez tuku. Palačinky budou zdravější a lépe stravitelné.

Těsto lijeme do dobře rozehřáté pánve, na začátku pomůže kápnout na pánev trošičku těsta a pokud se rozlije do loužičky a hezky ztuhne, můžete začít péct. Těsto nalijeme malou naběračkou a krouživým pohybem pánve ho rozlijeme po celé ploše pánve. Jakmile se začne odchlipovat okraj, můžeme palačinku opatrně podebrat a otočit. Z druhé strany ji už pečeme jen krátce, Stačí, pokud lze palačinkou po pánvi pohybovat. Sesuneme ji na talíř, můžeme pánev vytřít ubrouskem a je připravena na další těsto. Přepečené těsto se láme. Správně upečená palačinka je vláčná.

Naplnit palačnky můžeme v podstatě čímkoliv, tepelně upraveným masem, zeleninou, uzeninou, sýrem, tvarohem, ovocem, šlehačkou, čokoládou, zmrzlinou apod. Někdy se naplněné palačinky ještě zapékají nebo smaží v trojobalu.

Témata

Sdílet článek

Přečtěte si