Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
Zdroj: Toprecepty, faraonka

I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek, posvícení zdaleka nekončí. Naopak! Právě tento víkend vrcholí. Udělejte si radost doma něčím dobrým. Vybrali jsme pro vás osvědčené recepty, podle kterých uvaříte jedna báseň!


Svatý Martin na koni

Jak už jsme psali v našem článku dříve, Svatomartinské posvícení bylo za starých časů jedno z nejdůležitějších, protože ukončovalo sklizně obilí, práci na poli a vinicích a na pastvě. Služba končila i čeledi nebo obecním pastýřům, všichni dostávali odměny, hodně se pilo a hodovalo, děti se už pomalu těšily na první sníh a hospodyně chystaly hostinu, jejíž součástí byla pečená husa, polévka z husích drůbků, mladá vína a také sladké rohlíčky nebo posvícenské koláčky. Pojďte si tedy připomenout tradice našich předků alespoň prostřednictvím jídla.

Předkrmy a polévky

Jelikož bývaly na svatého Martina husy tak akorát vykrmené, právě jejich pečení se s tímto svátkem pojí nejvíce. Ovšem nemusíte nutně péct hned celou husu. Skvělá jsou i husí játra, zkuste je třeba na cideru, je to dokonalá souhra chutí. A nemáte-li na jatýrka chuť, v chladném počasí přijde jistě vhod sytá polévka z drůbků. Můžete použít drůbky husí, kachní či kuřecí, polévku zahustěte a doplňte knedlíčky. Uvidíte, že zachutná všem!

Hlavní chod

Jak upéct husu co nejlépe a na co si dát pozor, o tom jsme se zmiňovali už v předchozím článku. Jste-li ale menší rodina, možná se bez husy obejdete a postačí vám pouze husí stehna. Zkuste je místo klasického zelí s řepným. Potřebujete-li ušetřit, upečte si kuře a la husa, chcete-li naopak šetřit svůj čas, pusťte se do „bezpracné kachny“.

Dezert

Jestli je nějaké pečivo neodmyslitelně spjato se Svatomartinským posvícením, jsou to rohlíčky. Parádu na nedělním slavnostně prostřeném stole udělají rohlíčky s ořechovou nádivkou. Případně udělejte lokše na sladko, anebo z mladého vína připravte křehké rohlíčky. Sváteční jsou i kynuté posvícenské koláčky. Tak dobrou chuť! 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si