Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když Ježíšek něco ukuchtí: 10 nápadů na originální jedlé dárky, které potěší každého
Zdroj: Toprecepty, Angel 666

Chybí vám nápady, čím obdarovat své blízké a kamarády a nechcete se uchylovat k „jistotám“ v podobě ponožek či balíčku s kosmetikou? Říká se, že největší radost udělá vlastnoručně vyrobený dárek, kterým dáváte i kus sebe. Děti malují obrázky a vy můžete připravit nějakou dobrotu.


Likér na zahřátí

Láhev dobrého pití je zaručeným tipem na dárek pro každého (tedy, pokud nejde o abstinenta). Samozřejmě, že můžete koupit lahvinku něčeho ostřejšího v obchodě, ale doma vyrobený likér zahřeje nejen po těle, ale i na duši. Chcete-li se do přípravy pustit již teď, zvolte trvanlivější nápoj. Milovníky svěžejších chutí určitě nadchne nějaký citrusový likér – třeba slavné italské kořeněné arancello z pomerančové kůry. Jednoduše vyrobíte lahodné likéry se smetanovým základem. Stačí jen smíchat smetanu či kondenzované mléko s rumem a přidat ingredienci na dochucení (čokoládu, kávu, karamel nebo vejce na domácí „vaječňák“). Snadný kokosový likér získáte smíchání hustého kokosového mléka s rumem. S přípravou smetanových likérů nemusíte tak pospíchat, i tak s nimi ale začněte 14 dní před Štědrým dnem, ať mají čas se trochu rozležet.

S vůní svařáku nebo perníčků

Milovníky horkých zimních nápojů určitě potěšíte domácím kořeněným sirupem. Jeho příprava je snadná, stačí jen nechat zkaramelizovat cukr a přidat do něj koření a vodu. Výborným tipem je sirup s kořením na svařené víno, který už jen stačí vmíchat do zahřátého vína, ale také do moštu nebo jen do čaje. Sirup s perníkový kořením zase můžete přilít do kávy a vyrobit si tak domácí perníčkové latté.

Pro chuť i pro zábavu

Chystáte dárek pro nadšenou pekařku? Tak ji usnadněte práci a připravte jí směs na pečení sušenek nebo muffinů. Stačí jen nasypat do nějaké pěkné sklenice ve vrstvách mouku, oříšky, směs koření, čokoládové vločky a sušené ovoce, sklenici zavřít, ovázat ji mašlí, zavěsit na cedulce napsaný návod na pečení a máte hotovo. Případně můžete přidat na ochutnávku hotový výrobek, aby obdarovaná osoba věděla, do čeho jde.

Marmeláda z vína a cibule

Pokud máte z léta zásobu zavařenin v pěkných sklenicích, máte dárky už vyřešené. Chcete-li vyrobit něco pikantnějšího, zkuste cibulovou marmeládu. Vzhledem k tomu, že její hlavní ingrediencí je červená cibule, vyjde vás navíc jen na pár korun. Získáte ale zajímavé dochucovadlo do burgeru, k masu nebo třeba k sýrům.

Ocet s vůní bylinek

V lahvích se budou pěkně vyjímat také ochucené octy. Na jejich přípravu potřebujete jen ozdobnou láhev, jablečný či vinný ocet, bylinky či koření a čas na odležení. Bylinky je totiž třeba nechat macerovat v láhvi cca 14 dnů. Výborný je třeba estragonový ocet, který může obdarovaný použít například do dresinků na saláty.

Sušenky na mlsání

Krabice se sušenkami udělá radost všem, kteří rádi mlsají. Pokud byste je chtěli upéct již teď s tím, aby vám vydržely do Vánoc, jsou ideální volbou italské sušenky cantuccini. Tyto suchárky z bílků s mandlemi jsou hodně tvrdé a konzumují se tak, že se namáčejí do dezertního vína (nejlépe Vin Santo) nebo do kávy. Zabalte je do celofánového sáčku, zavažte mašlí a přidejte rovnou láhev nějakého kvalitního sladkého vína a originální dárek je na světě.

Upečeno z ovoce

Všichni zmrzlíci, kteří se stále klepou zimou, rozhodně ocení domácí pečený čaj. Směs ve sklenici stačí jen zalít horkou vodou a hned si můžete vychutnávat čaj plný ovoce. Připravíte ho z jakéhokoliv druhu ovoce, záleží jen na vás jakou kombinaci zvolíte. Použít můžete čerstvé ovoce i přebytky z mrazáku a když jej ještě dochutíte aromatickým kořením, získáte dokonalý nápoj na zimní večery.  

Na zdravé snídaně

Máte ve svém okolí nějakého vyznavače zdravé stravy? Pak ho určitě potěšíte domácí granolou. Ta ostatně po vánočním přejídání určitě přijde jako zdravá alternativa snídaně vhod každému. Budete na ni potřebovat ovesné vločky, sušené ovoce, skořici nebo jiné koření podle chuti, med, javorový sirup či jiné sladidlo a kokosový nebo jiný olej. Vše jen smícháte a zapečete v troubě. Předností domácí granoly je, že není tak sladká jako ta z obchodu a můžete ji vyrobit přesně na míru tomu, kdo ji od Ježíška dostane.

Sýr v lázni

Chcete obdarovat někoho, kdo si na sladké moc nepotrpí? Pak je ideální volbou nakládaný sýr. V oleji můžete utopit hermelín, tvarůžky, čedar, eidam, mozzarellu nebo balkánský sýr. Pak už stačí jen přidat koření, bylinky, sušená rajčata nebo švestky či meruňky na dochucení a nechat podle potřeby odležet.

Dárek na poslední chvíli

Pokud se chystáte vyrábět dárek až těsně před svátky, udělejte domácí paštiku. Ať už zvolíte pečenou z masa nebo jemnou játrovou, určitě sklidíte nadšené ovace. Jen ji nesmíte dělat moc dlouho dopředu, v lednici vydrží tak pět dní. Její trvanlivost prodloužíte, když ji ve sklenici zalijete sádlem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si