Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čokoládové koblihy bomboloni: Cukrář od Zdeňka Pohlreicha radí, jak na ně!
Zdroj: TV Prima

Milujete čokoládu a zároveň nadýchané koblihy, plněné krémem? Obojí se dá spojit do naprosto famózního výsledku. Zkuste si připravit koblihy bombolone. Jak je udělat dokonale, radí pro Toprecepty.cz Daniele Combi, šéfcukrář Café Imperial.


Čokoládová bomba!  

Koblihy jsou dobré, čokoládové koblihy jsou lepší a čokoládové koblihy plněné čokoládovo-oříškovým krémem jsou úplně nejvíc nejlepší! Právě tuhle delikatesu připravoval dnes v pořadu Šéfem za pár minut II. italský cukrář a zároveň šéfcukrář Café Imperial Zdeňka Pohlreicha, pan Daniele Combi. Než se pustíme do samotného hnětení, kynutí a tvarování těsta, zeptali jsme se Daniela, jaké fígle při postupu neopomenout. V receptu jsou totiž mezi surovinami dvě zvláštní: mouka Manitoba a rum Stroh. A nás zajímalo, zda jsou něčím důležité a případně, můžeme-li je nějak nahradit. „Důvodem pro použití mouky Manitoba je to, že obsahuje více lepku a 15% bílkovin, druhá mouka má tyto poměry opačné a kombinace obou dvou funguje v těstě nejlépe, díky tomu těsto právě lépe kyne. Ale na druhé straně, když mouku Manitoba neseženete, dá se nahradit jakoukoliv hladkou moukou s minimálním obsahem 15 % bílkovin," říká pro Toprecepty.cz Daniel Combi, šéfcukrář Café Imperial a dodává, že těsta z nízkolepkové nebo bezlepkové mouky nekynou dobře. Svůj význam v chuti i konzistenci těsta má také rum Stroh, který obsahuje 80 % alkoholu. Ale opět se dá nahradit jakýmkoliív silným rumem. „Aby mělo těsto správnou pevnost, je také potřeba přidávat při hnětení máslo a rozpuštěnou čokoládu minimálně nadvakrát, ale ne najednou, jinak se to dobře nezpracuje," uzavírá Daniel Combi s tím, totéž platí pro přidávání rumu a cukru. 
 

Jak na to

Na čokoládové bombolone potřebujete na těsto175 g mouky Manitoba, 75 g hladké mouky, 10 g kakaového prášku, 13 g droždí, 40 g mléka, 112 g vajec, 10 g žloutků, 40 g másla, 20 g čokolády (55 %), 28 g cukru, 4 g soli a 10 g rumu Stroh. Na krém: 275 g mléka, 100 g smetany (35 %), 75 g žloutků, 57 g cukru krupice, 38 g kukuřičného škrobu, 75 g mléčné čokolády (40 %), 75 g lískové ořechové pasty (100 %). No a konečně na polevu potřebujete: 100 g smetany (35 %), 150 g mléčné čokolády (40 %) a 35 g lískové ořechové pasty (100 %).  Postupujte následovně: V míse smíchejte obě mouky, kakao a sušené droždí. Míchejte a postupně přidávejte vejce a mléko. Změklé máslo rozmíchejte s rozpuštěnou čokoládou, osolte špetkou soli a po částech přimíchejte do těsta. Na závěr přidejte na dvakrát cukr a rum. Těsto přikryjte a nechte vykynout. Mezitím si připravte krém: Cukr smíchejte se škrobem, žloutkem a špetkou soli. Přilijte část mléka smíchaného se smetanou. Celou směs pak vmíchejte ke zbytku mléka se smetanou. Povařte krém za stálého míchání do zhoustnutí. Vsypte mléčnou čokoládu a jakmile se rozpustí, přilijte krém z lískových ořechů a rozmíchejte.
 
Vykynuté čokoládové těsto rozdělte na osm kuliček (jedna by měla mít 69 g). Položte kuličky na pečicí papír a nechte je ještě hodinu a půl kynout. V té době připravte polevu. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, vmíchejte zahřátou smetanu a lískooříškový krém. Polevu máte, krém taky, je čas smažit! V katrůlku si rozehřejte olej ve vyšší vrstvě! Do rozpáleného oleje vložte koblihy, ale dávejte pozor, abyste nesahali na těsto. Udělejte to tak, že vždy kolem jedné koblihy vystříhnete pečicí papír, na kterém kynula, a i s ním vložíte do rozpáleného tuku. Poté papír co nejdříve vyndejte, prakticky ihned, a koblihy smažte zhruba minutu a půl až dvě minuty z obou stran. Můžete je v průběhu pečení obrátit vícekrát. Hotové bomboloni plňte velkým množství krému, vrchní čsát koblihy namočte do polevy a dozdobte lískovými oříšky. Dobrou chuť! 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více