Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste vyzkoušeli růžovou „ruby“ čokoládu? Chutná po malinách a nádherně voní!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Zacharie Grossen - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72498465

Má krásnou růžovou barvu, za kterou ovšem nemohou žádná umělá barviva. Pokud ji tedy použijete k dozdobení cukroví, dodá mu neobvyklý odstín, a to zcela přírodní cestou. Kromě toho si vás získá zajímavou jemně sladkou ovocnou sametovou příchutí, z níž ucítíte lesní ovoce.


Čtvrtý druh čokolády

Na čokoládě (respektive na výrobcích z kakaových bobů) si pochutnáváme již několik staletí a za tu dobu prošla řadou proměn. Různými způsoby se dochucuje a vylepšuje, dělají se z ní lahodné pralinky, přidává se do ní koření a člověk by se mohl domnívat, že nic lepšího se už nemůže vytvořit. Chyba lávky, před pouhými čtyřmi lety se totiž na trhu objevila neobvyklá čokoláda tmavě růžové barvy, která je dnes označována jako čtvrtý druh čokolády. Na rozdíl od těch běžných je ruby čokoláda vzácnější a také trochu dražší.

Speciálně zpracované boby

Jak je to s původem ruby čokolády není úplně jasné. Jak se píše na stránkách Independent.co.uk, podle švýcarské společnosti Barry Callebaut, která růžovou čokoládu vyrábí, je tato vyrobena ze speciální odrůdy kakaových bobů rubínově zbarvených, z nichž je možné získat růžový prášek a z něj pak tmavě růžovou čokoládu. Firma se výrobou této něžně zbarvené pochoutky začala zabývat již v roce 2004 a dala si s ní opravdu práci, neboť ji představila až po více než deseti letech roku 2017. Výrobce tvrdí, že barva je opravdu čistě přírodní a ani ovocnou chuť jí nedodávají žádná umělá aromata, nicméně způsob výroby růžové čokolády je přísně střeženým tajemstvím. Jisté je, že růžové a fialové kakaové boby opravdu existují a třeba v Peru nebo v Ekvádoru rostou úplně běžně. Pražením však tmavnou a vzniká z nich běžná hnědá čokoláda. Kouzlo růžové čokolády tak spočívá ve speciálním zpracování kakaových bobů, které se buď nefermentují nebo se zřejmě fermentují kratší dobu, čímž je zachována jejich růžová barva. Usuzuje se také, jak je uvedeno na stránkách Confectionerynews.com, že se pak boby ošetří kyselinou citronovou, čímž se růžová barva zakonzervuje. A čokoláda má pak díky ní i lehce nakyslou chuť. Předností rubínově zbarvené čokolády je, že boby, z nichž se vyrábí, jsou pěstovány většinou podle pravidel ekologického zemědělství, což se logicky odráží i ve vyšší ceně čokolády.

Jako čokoláda s malinami

Ruby čokoláda se prý nejvíc podobá bílé čokoládě – chutná totiž jako kdybyste do bílé čokolády přimíchali maliny. Specifická je u ní hlavně její nakyslá chuť připomínajíc hlavně lesní plody. Jak je uvedeno na portálu Forbes.com, podle norem  musí rubínová čokoláda obsahovat aspoň 1,5 % odtučněné kakaové sušiny a minimálně 20 % kakaového tuku. Sice jsou v ní povoleny koření a různá přírodní a umělá aromata, ta ale nesmí napodobovat chuť čokolády, mléka, másla nebo ovoce. Nesmí v ní být také barviva, která by jí dodávala růžovou barvu. Růžová čokoláda se prodává v tabulkách, vyrábí se z ní i různé sladkosti, některé známé cukrovinky, např. některé čokoládové tyčinky se prodávají i v ruby verzi. Již tak specifická chuť čokolády se výborně snoubí s chutí slaného karamelu, koření, pepřem nebo exotickým ovocem, jako je mango nebo liči. Čokoláda se obvykle prodává i ve formě čokoládových čoček, které snadno rozpustíte a můžete pak vzniklou polevou dozdobit různé košíčky, sušenky nebo další druhy vánočního cukroví. Na svátečním stole se budou vyjímat opravdu skvěle a netradičním cukrovím každého oslníte.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si