Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete, aby se vám povedlo vánoční menu? Pak nezapomeňte vyčistit troubu
Zdroj: Freepik

Možná vás to překvapí, ale špatně vyčištěná trouba, na jejíž stěnách jsou zbytky tuku nebo připečené kousky jídla, má vliv na kvalitu i chuť připravovaných pokrmů. Takže pokud jste na ni v poslední době trochu pozapomněli, máte šanci to ještě napravit. Nechcete přece riskovat, že se chuť vánočních dobrot vinou čoudící trouby pokazí.


Jak často čistit troubu?

Čistění trouby sice není nijak oblíbená činnost, ale určitě je prospěšná. Nejen proto, že každý spotřebič, o který se staráte, vydrží fungovat o něco déle než ten neudržovaný. Důležité také je, že zbytky jídla a tuku připečené uvnitř trouby se při každém pečení nadále přepalují, což má samozřejmě negativní vliv na chuť i kvalitu aktuálně připravovaného pokrmu. Nicméně frekvence čištění trouby záleží především na tom, jak často ji používáte. Pro aktivní kuchaře a pekaře, kteří se bez ní neobejdou, platí obecné pravidlo, že by ji měli vydrhnout alespoň jednou za tři měsíce. Pokud troubu používáte jen občas (řekněme jen párkrát za měsíc), čištění byste se měli věnovat alespoň dvakrát ročně.

Čeho byste si měli všímat?

Kromě výše uvedených obecných doporučení, se může stát, že trouba někdy potřebuje vyčistit častěji. Existují tři varovné signály, které vám spolehlivě naznačí, že je  nejvyšší čas vyhrnout si rukávy a troubu pořádně vydrhnout.

  • Pouhým okem vidíte, že je trouba uvnitř špinavá, že jsou na dně zbytky jídel nebo že má mastná dvířka a stěny.
  • Když zapálíte troubu, cítíte zápach. Jakmile k tomu dojde, znamená to, že je uvnitř usazená mastnota, a tu je potřeba odstranit.
  • Z trouby se po zapnutí začne kouřit, aniž byste v ní něco pekli a spálili to. I to je neklamné znamení, že jsou uvnitř trouby nečistoty, které se musí zlikvidovat.

Samočisticí funkce šetří námahu

Pokud máte doma typ trouby, která disponuje samočisticí funkcí, máte relativně vyhráno.  Zvlášť v případě, že budete samočistění používat co nejčastěji, aby se v troubě mastnota nestačila usadit. Samočisticí funkce jsou většinou založeny na následujících principech.

  • Při tom nejjednodušším dáte do trouby plech s vodou a pomocí k tomu určeného programu ohřejete vnitřek trouby. Voda se během toho přemění v páru, která uvolní připečené částečky jídla, které se dají snadno setřít hadříkem nebo houbičkou.
  • Další variantou je princip pyrolýzy, kdy jsou nečistoty spáleny při vysoké teplotě kolem (500 stupňů Celsia). Pak už jen stačí setřít vzniklý popel pomocí vlhké houbičky.
  • Některé trouby jsou vybaveny samočisticími katalytickými panely se speciálním porézním povrchem, který připomíná jemný smirkový papír. Celé to funguje na principu chemické reakce – katalýzy, kdy se nečistoty zčásti spálí a zčásti absorbují.

Vyrobte si vlastní čistidlo

Každá trouba však tyto funkce nemá. Tu pak je holt potřeba vyčistit manuálně. Můžete buď použít chemický prostředek z drogerie, nebo si můžete čistidlo připravit sami. Víte, jak na to?

  1. Nejdříve vyndejte z trouby všechny plechy, rošty apod.
  2. Na zem kolem trouby rozložte noviny nebo papírové utěrky, abyste nepoškodili podlahovou krytinu.
  3. Vezměte malou misku a smíchejte 1/2 šálku jedlé sody se 2 až 3 lžícemi vody. Poměr upravujte, dokud nezískáte roztíratelnou pastu.
  4. Nasaďte si rukavice a prsty rozetřete pastu uvnitř trouby včetně dvířek. Pokud máte elektrickou troubu, nedávejte pastu na topná tělesa, u plynové zas dejte pozor, abyste pastu nenanesli do míst, kudy prochází plyn.
  5. Až budete hotovi, troubu zavřete a nechte prostředek působit 10 až 12 hodin nebo přes noc.
  6. Po uplynutí této doby si znovu nasaďte rukavice a vlhkým hadříkem vnitřek trouby otřete. Pokud někde usazeniny stále drží, postříkejte to místo octem z láhve s rozprašovačem a nechte chvilku působit. Ocet bude reagovat s jedlou sodou a vzniklá pěna by měla nečistoty uvolnit.
  7. Nakonec vše důkladně setřete vlhkým hadříkem a prázdnou troubu rozpalte alespoň na 10 minut.
  8. Pak ji nechte otevřenou zcela vychladnout, a teprve potom ji začněte používat.

Během toho, když působí v troubě čisticí přípravek, zbavte nečistot také rošty. Položte je na velký igelit a posypejte je jedlou sodu. Pak je postříkejte ještě octem. Tuto směs nechte působit alespoň 10 hodin, a pak rošty důkladně vydrbejte houbičkou s abrazivní vrstvou nebo drátěnkou. Pokud se rozhodnete je na závěr opláchnout ve vaně, tak radši dejte na dno starou osušku nebo prostěradlo, abyste vanu nepoškrábali. Osušené rošty pak vraťte zpět do čisté trouby.

Troubu nechte pokaždé vyvětrat

Na závěr můžete využít ještě jeden osvědčený fígl, který zabrání tomu, aby připravované jídlo načichlo nežádoucími pachy. Před každým pečením nechte troubu na 5 až 10 minut vyvětrat, aby se zbavila i posledních zbytků zápachu, který tam mohl zůstat po předcházejícím pečení. Podobně postupujte i poté, když vyndáte hotový pokrm. Troubu vždycky nechávejte vystydnout s otevřenými dvířky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat