Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat domácí perníkový sirup? Stačí vám koření, cukr a pár běžných surovin!
Zdroj: Pixabay, Ruth Georgiev

Milujete chuť a vůni perníčků a perníkovým kořením ovoněné kávové nápoje? Aromatická směs je ideální do chladných dnů, báječně vás zahřeje v chumelenici i v plískanici, zažene chmury a dostane vás do pohodové nálady i v předvánočním shonu.


Mléčná káva s perníkovou vůní

Patří k vašim předvánočním zvykům zahřívat se perníčkovou kávou neboli nápojem gingerbread latté, jak jej nazývají různé kávové řetězce? Procházka s horkým mléčným nápojem vonícím jako čerstvě upečené perníčky svátečně osvětleným městem navodí dokonalou sváteční atmosféru. Pokud si ji chcete nastolit i doma a ve chvíli, kdy zrovna nebudete péct, připravte si vlastní perníkový sirup. Jeho výroba je snadná, vyjde vás na pár korun a během chvilky z něj připravíte vynikající sváteční nápoj skoro jako z kavárny. Stačí jej jen nalít do kávy s našlehaným mlékem.

Směs koření, která zahřeje

Vůně perníkového koření patří k Vánocům víc než jakákoliv jiná. Dodává vůni nejen klasickým perníčkům, ale i různým sušenkám, závinům, moučníkům, dortům nebo různým nápojů. Koření, které se do ní používá, se trochu podobá tomu do svařeného vína, nejde přitom o kombinaci čistě náhodnou. Těmto směsím je společné hlavně to, že se skládají z určitým druhů koření, jež vynikají svými zahřívacími schopnostmi. Často také mají antibakteriální a antivirové účinky, takže pomáhají bojovat s různými virózami, které na nás útočí v zimních měsících. Nápojem ochuceným perníkovým sirupem tak nejen potěšíte svoje chuťové pohárky a zahřejete se, ale ještě uděláte třeba předejdete nachlazení. Kromě kávových nápojů můžete perníkovým sirupem dochutit také horkou čokoládu, kakao, svařené víno, punč nebo svařený ovocný mošt. Pokud jej vyrobíte dostatečně hustý, můžete jím přelít zmrzlinový pohár nebo palačinky či lívance místo obvyklého javorového sirupu.

Vytvořte si vlastní mix

Směs perníkového koření se dá koupit v obchodě, intenzívnější chutě a vůně dosáhnete, když si ji připravíte doma z koření čerstvě podrceného v hmoždíři nebo rozmixovaného v mixéru. V případě perníkového koření není stanoven žádný přesný poměr jednotlivých druhů a často se skladba koření liší. Jedinou stálicí je tak vlastně jen skořice a často v některých směsích dokonce chybí i zázvor, kterému vlastně perníkový mix vděčí za svůj název. Perník se totiž anglicky řekne gingerbread, přičemž ginger znamená právě zázvor. Kromě skořice a zázvoru pak bývá součástí perníkového koření hřebíček, kardamom, badyán, muškátový oříšek, koriandr, anýz a fenykl. Někdy se přidává i špetička pepře, vanilka a citronová či pomerančová kůra. Našemu koření na perníčky se nápadně podobá také směs zvaná „mixed spice“, která se používá v anglosaské kuchyni. V ní ovšem vyniká skořice, muškátový oříšek a nové koření.

Delším vařením k intenzívnější chuti

Pokud vám chuť samotných perníčků nestačí a chcete si ji užívat mnohem víc, je na čase pustit se do přípravy perníkového sirupu. Ten doma vyrobený a přelitý do nějaké pěkné láhve je i výborným netradičním vánočním dárkem, hlavně pro nějakého dalšího milovníka perníčků. A jak na něj? Na 500 ml sirupu budete potřebovat: 2 šálky vody, 2 šálky hnědého cukru, 2 skořicové tyčinky, 8 kuliček nového koření, 6 celých hřebíčků, kousek čerstvého zázvoru (asi 40 gramů). V široké pánvi nejprve přiveďte k varu cukr a vodu. Občas promíchejte, aby se cukr rozpustil. Po dosažení varu snižte teplotu a přidejte koření a zázvor, který jste předtím oloupali a nakrájeli na plátky. Vařte 20 minut nebo dokud sirup nenasákne vůní koření. Ochutnejte jej lžičkou, a pokud by vám chuť přišla málo intenzívní, ještě jej povařte. Perníkový sirup by měl mít podobnou konzistenci jako sirup javorový. Poté sirup přelijte do dobře vymytých lahví a uložte do lednice. Při správném skladování vydrží až 2 týdny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat