Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak slaví slavní: Herečka Vlastina Svátková se cukroví vyhýbá a místo mouky používá oříšky!
Zdroj: Se souhlasem Vlastina Svátková

Pohledná plavovláska, známá z bondovky Casino Royal nebo z českého filmu Můj příběh, se nám v krátkém rozhovoru svěřila, jestli umí vařit, proč nejí vepřové a jak to má s pečením nejen cukroví. Nahlédněte s námi pod pokličku slavných!


Prozraďte nám, jaké je vaše nejoblíbenější jídlo z dětství?

Byla jsem vždycky velký jedlík a gurmán. Rodiče vaří oba a moc dobře, takže nás rozmazlovali dobrým jídlem od malička. A naštěstí nás nenutili jíst jedno jídlo celý týden, protože každý den mám chuť na něco jiného. Jako malá jsem milovala sladká jídla, jablečný koláč s ořechy byl můj nejoblíbenější, nebo jsem milovala bramborové placky a mezi ně máma dávala ještě maso, měla jsem ráda i játra na cibulce s rýží. Anebo pečené kuře! To jsme měli vždycky v neděli. Taky dodnes miluju vývar. Ten poctivý domácí, musí v něm být ale hodně vařené cibule.

To je slušný výčet. Zdá se, že jste toho měla jako malá ráda opravdu hodně. A bylo naopak jídlo, které vám v dětství nechutnalo a teď ho milujete?

Takové asi neexistuje. Pokud jsem něco v dětství nemohla pozřit, nezměnilo se to dodnes. Většinou tato averze vznikla ve školce nebo škole nějakým nucením k jídlu něčeho, co pro mě nebylo dobré, nebo mělo škraloup. Takže od malička například nejím krupicovou kaši a puding. Taky nemám ráda smetanové omáčky a klasické kynuté knedlíky. Takový segedín nebo svíčkovou prostě nemusím a ani to doma nevařím, čím se na mě tchyně trošku koukají jako na exota. Ale je pravda, že jsem jako malá jedla vepřové a po třech letech života s partnerem, který byl Žid, ho už nejím :)

Když máte tak vytříbené chutě, asi umíte vařit a péct… Řekla byste to o sobě?

Tak asi umím, protože umět musím se třemi dětmi. Ale vaření tolik neprožívám a moc se jím nechlubím. Nejsem žádný extra kuchař. Co se mi většinou povede, to jsou těstoviny, pečená zelenina, palačinky… akorát do všeho cpu semínka, piniové oříšky, hodně zeleniny a děti nejsou moc nadšené. Miluju taky čerstvé bylinky, konzervované věci skoro vůbec nepoužívám, snažím se kupovat domácí vajíčka, maso a jíst zdravě.  Obecně je pro mě důležitá spíš kvalita než kvantita. Týká se to i nápojů, třeba dobrého vína. Vážím si lidí, kteří k práci přistupují poctivě, třeba jako je tomu u vinařství Wilomena, ale i jinde. Raději zaplatím víc u farmáře, když vím, že tomu produktu dal svoji péči.

Týká se tento „zdravý“ přístup i nadcházejících svátků? Pečete vůbec cukroví?

Skoro vůbec už nepeču. Pekla jsem, snažila jsem se, ale kluci si dali jeden, dva kousky a pak jsem to vyhazovala, protože už nikdo nechtěl. Nechci nikoho nutit jíst moje jídlo. Takže jsem přestala péct, občas udělám muffiny a místo mouky rozmixuju kešu oříšky, dám tam banány, a když kluci už nechtějí, všechny je dojím já :) A samozřejmě každý týden musí být palačinky. Já osobně na sladké skoro vůbec nejsem, takže pokud děti vyloženě nepřijdou, že chtějí buchtu, sama od sebe jim ji nevnucuji. Ale svátky si užijeme i tak.

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více