Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
26. 12. 2021 Historie a zajímavosti
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line vůně pečené husičky nebo kachničky, na jihu Rakouska se hostům nenabízí maso, ale sýrové fondue nebo raclette. A k tomu leckde speciální, kořením vonící chléb...
Oslavy svatého Štěpána
Svatý Štěpán, jehož jmeniny se slaví 26. prosince, je považován za jednoho z prvních mučedníků v dějinách křesťanství. Jak uvádí web Feiertage-oesterreich.at, svátek na jeho památku se poprvé objevil ve 4. století. Tento den se slaví nejen u nás, ale také v sousedním Slovensku a Rakousku, v katolických oblastech Německa, ve Švýcarsku nebo v Irsku. V řecké pravoslavné církvi se svátek svatého Štěpána drží 27. prosince, v srbské pravoslavné církvi pak 9. ledna. Známé české přísloví znělo Na svatého Štěpána každý se má za pána. To upozorňovalo na to, že právě tento den čeledínům a služkám končila roční služba, mohli změnit hospodáře nebo pokračovat u původního, ale až v novém roce. Tento den také dostávali odměnu za celoroční práci. Šlo o peníze, oblečení i jídlo. A pro ty, kteří se rozhodli změnit zaměstnavatele, byl připraven ze tří pramenů do kruhu pletený koláč s ořechy, někdy ještě ozdobený pentlemi. Na venkově bývalo zvykem, že skupiny zpívajících koledníků chodily po vesnici, aby si „vykoledovaly“ nějakou výslužku, zpravidla něco dobrého na zub. O své se hlásili i obecní pastýři. Vytrubovali u každého domu ve vsi a očekávali peníze nebo jídlo. Koledníky potkáme 26. prosince už jen výjimečně. O druhý svátek vánoční se dnes setkávají příbuzní a blízcí přátelé, aby si vyměnili dárky a strávili příjemný den u svátečního stolu se svátečními pokrmy.
Mohlo by vás zajímat
A jaký bývá jídelníček?
Klasikou je pečená husa nebo kachna s bramborovými knedlíky a se zelím. V některých rodinách ovšem dávají přednost lehčím a méně tučným druhům drůbeže a v poledne se servíruje nadívaná krůta nebo pečené kuře. Neprohloupíte ani hovězím masem – štěpánská hovězí pečeně s knedlíkem se přímo nabízí!
Co si dopřávají sousedé?
Z hlediska jídelníčku jsou nám rozhodně blízko Rakušané a výjimkou v tomto ohledu není ani den svatého Štěpána. Rakušané tento svátek milují a k obědu ve většině rodin nechybí husa s jablečným křenem a knedlíky. Jak upřesňuje web Feiertage-oesterreich.at, v různých částech země se dodržují různé tradice a rituály. Tak například v Horním Rakousku se peče tzv. Störibrot, tedy chléb s anýzem a fenyklem. V minulosti se Störibrot nosil příbuzným, aby ho nakrájeli a ochutnali. To na jihu země, v Burgenlandsku překvapivě preferují sýrové fondue nebo raclette, podobně jako ve Švýcarsku.
Mohlo by vás zajímat
Voňavý chleba
Tradiční rakouskou specialitou můžete hosty překvapit i vy. Na bochník chleba budete potřebovat 1 kg bílé žitné hladké mouky, ½ kg pšeničné polohrubé mouky, 1 droždí, přibližně 3 ½ lžičky soli, mletý fenykl a mletý anýz (přibližně 6 lžiček),0,40 l vody a 0,50 l mléka. Jak na to? Mouku se solí a kořením dejte do mísy. Droždí rozpusťte ve vlažné vodě a mléce. Přidejte směs droždí k mouce a vypracujte pevné těsto. Nechte asi 40 minut odpočívat. Vytvarujte bochníky a nechte je znovu kynout v asi 15 minut. Potřete je vejcem a vodou a pečte v předehřáté troubě 10 minut při 220 °C. Poté teplotu snižte na 170 °C a pečte asi 45 minut. Chléb podávejte samotný jen tak, nebo jako součást chlebíčků či jihého pohoštění. A rozhodně se hodí ke zbytkům kachny či husy. Pokud tedy vůbec něco zbyde...
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
Švýcarské národní jídlo fondue: Připravte si sýrovou delikatesu jako v restauraci!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 5 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 16 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16