Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohoštění v retro stylu: Připravte chlebíčky, plněná vejce nebo parádní jednohubky
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Prosinec je obdobím setkávání se s přáteli a pracovních vánočních večírků. Dnešní doba sice velkým akcím příliš nepřeje, ale příležitost pro nějaké setkání se určitě najde. A pro takovou chvíli je třeba nachystat občerstvení. Ke kávě stačí nabídnout cukroví, teď jen ještě vymyslet něco slaného…


Chlebíčky nebo jednohubky?

Trendy sice velí oslnit návštěvu různými nazdobenými kanapkami inspirovanými světovými kuchyněmi nebo mísami se sushi. Pokud se vám ale nechce nic speciálního vymýšlet, vždy jsou sázkou na jistotu staré dobré chlebíčky nebo jednohubky s pomazánkou či salámem. Občas je totiž příjemné zavzpomínat si na pochutiny, s nimiž jsme trávili večery u televize u zábavních pořadů, jako bylo Televarieté nebo Možná přijde i kouzelník. Návštěvu jimi určitě nadchnete.

Ruské vejce na chlebíčku

Ke každé správné párty, a nejen té silvestrovské, patří chlebíčky. Dokonalý český vynález vznikl již před více než 100 lety díky slavnému pražskému lahůdkáři Paukertovi a popularitu si uchoval až do dnešních dob. Obložený chlebíček je přímo geniálním pohoštěním, je ideální k zahnání malého i většího hladu a navíc na něj můžete dát cokoliv, na co si vzpomenete, a co máte vy nebo vaši hosté rádi. Chlebíčky se mažou různými pomazánkami, zdobí šunkou, salámy, sýry, zeleninou, lososem, krevetami či kaviárem. I ony podléhají módním trendům, a v mnoha bistrech si tak můžete vychutnat i různé moderní verze. Klasika ovšem stále vede, k těm nejoblíbenějším již roky patří chlebíčky s ruským vejcem. Hvězda pražských bufetů z dob socialismu se původně prodávala v mističkách, naplněných vlašských salátem, na jehož vrchu byly ozdobně naaranžovány šunka či salám, nakrojená kyselá okurčička, proužek kapie a samozřejmě nezbytné vejce uvařené natvrdo a zalité majonézou. Když se to vše navrší na plátek veky, vznikne kompaktnější a poměrně vydatný pokrm, který menšího jedlíka nasytí klidně i místo večeře.

Vaječné jednohubky

Z natvrdo uvařených vajec se často připravovalo rychlé a snadné pohoštění v podobě plněných vajíček. Hotová byla za chvíli, takže byla ideálním a navíc efektním řešením, pokud jste nestíhali a návštěva byla téměř za dveřmi. A v čem tkví jejich kouzlo? Stačí jen vyndat z rozpůleného vajíčka žloutek a utřít jej s hořčicí a majonézou, směs přendat do ozdobného sáčku a znovu jí naplnit prohlubně ve vajíčkách. Na ozdobu se hodil losos, ančovičky, kaviár nebo klidně jen snítka petrželky. A ještě jedna rychlovka byla oblíbená – vejce se slaninou a křenem. Na malé kostičky nakrájená slanina se jen vyškvaří, škvarečky se navrší na rozpůlená vejce a vše se ještě posype nastrouhaným křenem.

Šunkové závitky v aspiku

Hitem mnoha socialistických bufetů a mléčných barů byla šunka v aspiku. Chcete-li návštěvu uchvátit pravým retro pohoštěním, tyto šunkové závitky zalité průsvitným rosolem sladkokyselé chuti v nabídce nesmějí chybět. Jsou sice trochu náročnější na přípravu, ale na talíři se vyjímají opravdu pěkně. Plátky šunky se pomažou francouzským salátem, pak se stočí do ruliček, naskládají do misek, přidá se k nim uvařené vajíčko nakrájené na plátky a vějířek vytvořený z kyselé okurky, vše se zalije již zmiňovaným rosolem a nechá ztuhnout. Pak už jen celý výtvor vyklopíte a můžete servírovat. A víte, co je na závitcích báječné? Využijete do nich třeba i bramborový salát nachystaný na Štědrý den. Francouzský salát totiž ve skutečnosti není nic jiného než bramborový salát s majonézou a kořenovou zeleninou, jen tedy bez uzeniny.

Jednohubky s třenou nivou

Co může být jednoduššího než vzít rohlík, nakrájet ho na kolečka pomazat nějakou sýrovou pomazánkou, nejlépe výrazně vonicí po česneku, a ozdobit rozpůleným ořechem, kuličkou hroznového vína či dílkem mandarinky? Není divu, že jednohubky jsou stálicí na různých domácích večírcích. Pokud vás po česneku pálí žáha nebo si chcete uchovat svěží dech, vsaďte na pomazánku ze sýra s modrou plísní. Pomazánek, v nichž figuruje tento typ sýra, existuje spousta, nejlepší je ovšem ta z třené Nivy. Niva se jen pořádně utře s máslem do hladké konzistence, namaže na pečivo, nazdobí a máte hotovo. A jistotu, že tyto jednohubky zmizí z talířů mezi prvními.

Tyčinky z listového těsta

Kromě chlebíčků a jednohubek na žádném večírku nesměly chybět mísy s brambůrkami (samozřejmě těmi pořádně promaštěnými hospodskými), tyčinkami nebo s arašídovými křupkami, které u mnohých vzbuzují nostalgické vzpomínky dodnes. Pokud chtěl být člověk kreativnější a mít celé pohoštění jen ve své režii, pekly se tyčinky z listového těsta, které byly velkým hitem. Stačilo jen rozválet listové těsto na plát, posypat kmínem, paprikou nebo nastrouhaným sýrem, nakrájet rádýlkem na proužky a upéct dozlatova. A rychlá křehká pochutina byla na světě. Tak proč si trochu nezavzpomínat?

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více