Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dělat, když se v kuchyni říznete nebo spálíte? Pomoci může česnek,  citron i vanilka
Zdroj: Diana Polekhina Usplash

Předvánoční přípravy vrcholí a vy se určitě snažíte všechno stihnout, aby výsledek byl naprosto dokonalý. Ale pozor na to! Se spěchem totiž často souvisí roztržitost. Stačí malá chvilka nepozornosti, a v tu ránu zvednete ještě horkou pokličku, ochutnáte právě dovařenou polévku nebo vám vyprskne na ruku olej. Poradíme vám, po čem sáhnout, abyste si ulevili od bolesti a zranění ošetřili.


Říznutí ošetřete česnekem

O říznutí nožem není v kuchyni nouze. Když je jen povrchové, tak ho stačí omýt teplou vodou, osušit, přelepit náplastí a můžete vařit dál. Když však nůž zajede do prstu hlouběji, je potřeba, aby se rána rychle zatáhla. Proto po omytí teplou mýdlovou vodou osušte a přiložte na ni alespoň na 5 minut rozmačkaný stroužek česneku. Nejlepší je ho zajistit obvazem. Česnek ránu nejen zatáhne, ale zároveň díky látce alicin, kterou obsahuje, působí jako skvělá dezinfekce. Nevýhodou však je, že čerstvý česnek může dráždit pokožku. Proto je nutné ho nechat na ráně jen nezbytně nutnou dobu, a při nepříjemném svědění či pálení ho okamžitě odstranit.

Zkuste citron, ocet nebo ústní vodu

Kromě česneku můžete na ošetření řezné rány použít také citron. Stačí přímo na ránu vymačkat citronovou šťávu a nechat podle potřeby působit. Když nemáte nikoho po ruce, kdo by vám ránu ošetřil, tak asi nebudete loupat česnek ani vymačkávat citron. Můžete ale využít snadnější řešení. Na ránu kápněte trochu bílého octa nebo dojděte do koupelny pro ústní vodu. Pak ránu zatáhněte kapesníkem nebo gázou. Pomůže také obklad pomocí použitého sáčku černého čaje. Když rána přestane krvácet, tak se můžete zase pustit do vaření.

Krvácení zastaví kajenský pepř

Řízli jste se hodně nešťastně a rána pořád krvácí? Posypte ji mletým kajenským pepřem. Bude to sice chvíli děsně pálit, ale uvidíte, že rána se rychle zatáhne. Je to tím, že pepř stahuje cévy. A někdo dokonce tvrdí, že po ošetření černým pepřem zůstane na kůži menší jizva.

Když si opaříte jazyk, tak si oslaďte život

Asi se těžko najde někdo, kdo by si ještě nikdy nespálil jazyk při ochutnávání polévky nebo omáčky. Bývá to sice většinou jen špička, ale bolí to docela dost. Přitom pomoc máte většinou na dosah. Stačí, když si nasypete na jazyk trochu cukru a bolest záhy povolí.

Dejte pozor na popáleniny

Mezi nevážnější úrazy v kuchyni však patří popálení nebo opaření. Rady v tomto článku se týkají pouze popálenin 1. stupně. Ty můžete ošetřit sami. Podle serveru Wikipedia.org se jedná o nejmírnější popáleniny, které jsou jen povrchové. Poznáte je tak, že kůže je červená, citlivá, někdy se může objevit otok. Postižené místo však nesmí být větší než dlaň. Pokud se popálíte nebo opaříte na obličeji nebo se bude jednat o hlubší ránu s větším rozsahem, je nezbytně nutné okamžitě navštívit lékaře.

Uleví studená voda, vanilka nebo pórek

Nejčastěji se asi stává, že vám na ruku vystříkne horký olej nebo se omylem dotknete rozpáleného hrnce či pánve. V tom případě je potřeba postižené místo okamžitě zchladit tekoucí studenou vodou. A to alespoň 10 minut. Na další ošetření pak můžete použít heřmánek, ať už mast nebo obklad namočený v heřmánkovém odvaru. Bolest zmírníte pomocí vanilkové esence. Odpařování alkoholu z tohoto extraktu spáleninu příjemně ochladí.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si