Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Jak na nejlepší domácí veku, nejen na silvestrovské chlebíčky
Zdroj: Iva Trhoňová

Moji milí, už se po pár dílech našeho společného pečení trochu známe. Občas si i napíšeme a já jsem za to ráda. Těší mě, že se vám podle mých receptů péct daří. Dnes se s vámi na tomto místě, v Topreceptech, opět o něco podělím. Co to bude? Veka. Obyčejně neobyčejná veka, kterou si sice můžete koupit, ale až ochutnáte tuhle, už jinou možná nikdy chtít nebudete. Příprava navíc není nikterak složitá, jsem si jistá, že to spolu zase zvládneme!

Když pekařka promluví...

Upečeme si veku na domácí obložené chlebíčky? Víte,že tyhle bohatě nazdobené dobroty známe už z doby 1. republiky? Obkládané nejvyhlášenějšími lahůdkami, chutnaly např. Emě Destinové, Vlastovi Burianovi, Hugo Haasovi či Janu Werichovi. V 50. letech tento způsob obkládání krajíčků veky zlidověl a chlebíčky se začaly zdobit lidem snadno dosažitelnými surovinami. Jednoduchou veku na obložené chlebíčky, které jsou vítanou součástí narozeninového i silvestrovského pohoštění, upečete i z klasického světlého rohlíkového těsta, uhněteného jen z hladké mouky. Osobně mám ale raději veky z těsta maličko pevnějšího, s přídavkem mouky celozrnné. Jen tolik, aby těsto nebylo zcela bílé a "prázdné". Takové, které dá krajíčky veky maličko pevnější, aby unesly nálož dobrot, kterými je nazdobíte. Vyzkoušejte a uvidíte, které těsto vám bude na veky nejvíce "sedět". Díky použité žitné, celozrnné pšeničné mouce a tuku je veka měkká několik dní. Můžeze ji tedy bez obav upéct den předem.

Co budete na přípravu tukové veky potřebovat? 270 g vody, 1 lžičku cukru, 50 g oleje, 1,5 lžičky soli, 50 g žitné mouky chlebové, 50 g pšeničné mouky celozrnné, 400 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí Jak postupovat? Smícháním poloviny vlažné vody, cukru, droždí a 2 lžic hladké mouky (vše z odvážených, připravených surovin) připravíte kvásek a necháte ho 20 minut pracovat. K vykynutému kvásku přidáte zbytek surovin a uhnětete pružné a nelepivé těsto, které zakryjete proti osychání. Tak bude asi hodinu kynout – během té doby je možné těsto jednou nebo dvakrát promísit. Vykynuté těsto na vále propracujete, rozdělíte na 2 díly a z každého vytvarujete kratší veku.

Obě veky uložíte na plech s pečícím papírem, několikrát je šikmo naříznete a necháte opět vykynout (30-45 minut). Poté je dobře orosíte vodou z rozprašovače a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 5 minut, teplotu snížíte na 200 °C / a veky dopečete 25-30 minut). Po vychladnutí můžete veky nakrájet, mazat salátem nebo pomazánkou a bohatě ozdobit. Není to nic těžkého, viďte?

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde. 

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více