Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční čočka: Víte, jak ji správně připravit a kterými bylinkami dochutit?
Zdroj: zdroj: Pixabay, Martin Hetto

Nezáleží na tom, jestli uvaříme čočkovou polévku, pochutnáme si na čočce na kyselo nebo tuto luštěninu naservírujeme jako přílohu k masu. Čočka prostě musí být!


Popelka mezi jídly

Čočka byla dlouho spíš jídlem chudých. Na výsluní se vrátila v posledních desetiletích a dnes si tuto drobnou luštěninu dopřáváme rozhodně častěji než na Nový rok. Jak uvádí web gutekueche.at, perfektně připravená čočka je skvělý a výživný pokrm. K přípravě „čočkových“ jídle není třeba mít žádné zvláštní kuchařské nadání. Pokrmy z čočky jsou opravdu jednoduché a stačí jen znát pár základních pravidel a triků a čočkovými specialitami doslova ohromíte každou návštěvu.

Tipy pro dokonale uvařenou čočku

Klasická česká kuchařka Vaříme zdravě, chutně a hospodárně doporučuje nejprve obecně všechny luštěniny – tedy i čočku – přebrat, propláchnout, namočit do vody a nechat bobtnat 6 až 12 hodin, ideálně přes noc. Ve stejné vodě pak čočku uvaříme. To proto, abychom nepřišli o důležité a prospěšné minerální látky. Ohlídejte, aby čočka vařila na mírném ohni. Příliš vysoká teplota poškozuje rostlinné bílkoviny. Hotová bude za 40 až 60 minut. Zrnka by měla být po uvaření měkká a lesklá, na povrchu nepoškozená. Před vařením nikdy nesolíme! Sůl pak přidáme těsně před dovařením nebo až potom.  

Je zdravá a chutná

Kuchyňská čočka je vynikajícím zdrojem bílkovin. Proto ji mají v oblibě i vegetariáni a vegani. Obsahuje také jednoduché a polynenasycené, vitaminy A, B₆, B₁₂ a D, ale také vápník, hořčík, sodík, draslík, zinek a železo. Přestože je čočka lépe stravitelná než její příbuzné druhy (fazole, hrách), web diet-health.info upozorňuje, že může být pro citlivý žaludek náročná. Kombinace čočky s bylinkami a kořením, jakými jsou saturejka, rozmarýn, tymián, šalvěj, kari, zázvor, hřebíček, česnek, koriandr nebo chilli, je lépe stravitelná. Stejně tak se lépe tráví jako pyré. K čočkovým pokrmům se velmi dobře hodí kyselé přísady, jakými jsou ocet, citronová šťáva, víno, oblíbená rajčata nebo jablka.

Co z ní připravit?

U nás je klasikou čočka na kyselo s párkem a sázeným vejcem. Uvařená čočka chutná skvěle v luštěninových polévkách, s dušenou zeleninou, jako nákyp nebo součást salátu. Obliba čočky neustále roste začleňuje se i do mnoha tradičních receptů. To v Asii je čočka již dlouho důležitou základní potravinou. V orientálních pokrmech, jakými jsou dhal, orientální falafel  nebo kari, je čočka hlavní ingrediencí. Ve většině asijských zemí je kombinována s rýží. A kolik čočky potřebujete pro 2 osoby? Pro čistě čočkový pokrm (např. dhal) počítejte s cca 200 g nevařené čočky a pro smíšený pokrm s cca 100–140 g syrové čočky.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si