Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bavorská kuchyně a její speciality: Dáte si škvarkovou pomazánku, eintopf nebo franckou klobásu?
Zdroj: zdroj: Pixabay, RitaE

„Dobré jídlo a pití udržuje tělo i duši pohromadě“. Bavorské přísloví, které charakterizuje životní styl našich sousedů. Kdo však si pod bavorskou kuchyní představuje jen bílou klobásu nebo vepřová kolena s kysaným zelím a knedlíkem, nepoznal její pestřejší a modernější varianty.


Tradice a bohatství

Jak se zmiňuje web chefkoch.de, vývoj tradiční bavorské kuchyně měl oproti většině ostatních německých regionů jednu velkou výhodu: od 13. století nepřetržitě vládl jeden rod, a to Wittelsbachové. Po staletí se tak neměnilo dědické právo. Tím se zabránilo rozdrobení rodinného majetku a v zemědělsky orientovaném Bavorsku se zachoval velký počet bohatých dědičných hospodářství. Bohatství přirozeně znamenalo dostatek tradičních potravin, tedy mouky, masa a sádla. Přestože od konce 18. století i sem pronikaly vlivy francouzské, italské, ale také rakouské a maďarské kuchyně, základ zůstal stejný. Obyvatelé Bavorska si potrpí na vydatné a syté pokrmy. Ocení vepřové maso na různé způsoby, rádi si pochutnají na sekané s bramborovým salátem a sázenými vejci. Milují křupavé preclíky se sýrovou pomazánkou obatzda – a to vše vydatně zapíjejí pivem, samozřejmě bavorským!

Na prvním místě maso

Bavorská Schweinsbraten mit Knodeln (vepřová pečeně s knedlíkem) ukazuje na příbuznost našich kuchyní. Zatímco pečeně chutná jako u nás, bavorské knedlíky se nepřipravují z kynutého těsta, základem jsou tvrdší housky nebo rohlíky a v chuti výrazně dominuje nasekaná petrželka. Podle webu essen-und-trinken.de kromě vepřového se v Bavorsku často podává i kuře, a to většinou pečené v jednom pekáči i s bramborem. Chybět nemůže asi tradiční německý eintopf, kterému se tady říká pichelsteiner, ragú z volské oháňky nebo hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Škvarková pomazánka, to je pravá bavorská specialita! Vepřové sádlo se promíchá se škvarky (vyškvařenými kousky slaniny) a zjemní nastrouhanými jablky a cibulí pokrájenou nadrobno. Podává se s pečivem jako sytá svačina, někde se přidává i do vaření.

Klobáskový ráj

Jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších bavorských masných pokrmů je bílá klobása Weisswurst. Naši západní sousedé klobásky milují a kromě té bílé, tu najdeme ještě další oblíbené druhy. Norimberský rostbratwurst se podle Bavaria-online ovčí střívka plní pouze kvalitním vepřovým masem, slaninou a kořením. Ve francké části (Horní Franky a Střední Franky) mají také svou klobásku – franckou. Pro tu je, jak uvádí web die-frau-am-grill.de typická náplň z hrubě mletého vepřového masa. střeva.

Sladká tečka

Švestkový koláč nebo jablečný závin, to je klasika. Nejznámějším dezertem je pravděpodobně bavorský krém z mléka, cukru, želatiny a vanilkového lusku, který se podával na dvoře bavorského vévody v Ingolstadtu již v roce 1385. Můžete ho jíst jen tak nebo s třešněmi, jahodami či nektarinkami. Známý je dort Prinzregententorte, který dvorní cukrář Julius Rottenhöfer před sto padesáti věnoval princi regentovi Luitpoldovi. Dort se tradičně skládá z osmi střídajících se vrstev tenkého piškotového základu a voňavého čokoládového krému, které jsou přelité čokoládovou polevou. Vrstvy mají představovat osm tehdejších bavorských okresů.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si