Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční šunka voní medem a kořením: Upečte si na svátky trochu netradiční pochoutku
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Na tradicích nelpíte, kapra nemáte rádi a řízky či vinná klobása vás už nudí? A co třeba upéct na Štědrý den šunku nebo rovnou pořádnou šunkovou kýtu? Takovou, na jaké si pochutnávají v anglicky mluvicích zemích i na dalekém severu. Vyniká nasládlou chutí a přenese vás až do Ameriky.


Nasládlá šunka s vůní hřebíčku

Vánoční šunka je neoddělitelnou součástí amerických a britských Vánoc stejně jako pečený krocan. Americké Vánoce jsou možná trochu kýčovité, ale mají své kouzlo i se soby a Santa Clausem na každém kroku. A své kouzlo má i oblíbená vánoční specialita – pečená šunka s nařezanou kůžičkou opečenou dokřupava, v níž jsou napíchané hřebíčky, která se podává často obložená pečeným ananasem a ozdobená kandovanými třešinkami. Když se peče, omamně provoní celý domov hřebíčkem a dalším aromatickým kořením, navíc má díky speciální marinádě zajímavou nasládlou chuť, za níž může med nebo třeba nejslavnější americký nápoj Coca-Cola. Vánoční šunku ale nepečou jen v Americe, ale i ve Velké Británii a na Filipínách nebo ve skandinávských zemích. Právě z chladného severu prý zřejmě vánoční šunka i pochází.

Od divokého prasete k šunkové kýtě

Marinovaná pečená šunka je spojena podle webu Sweden.se s oslavou zimního slunovratu zvanou Yule, který se v severských zemích slavil ve starověku před tím, než jej nahradily křesťanské Vánoce. Usuzuje se, že tradice pojídání šunky se vyvinula z germánského pohanského rituálu. Jeho cílem bylo podle webu Evermorefarm.com usmířit si boha plodnosti a úrody Freyra tak, že mu lidé obětovali divokého kance známého jako sonargöltr. Na pečínce z divokého prasete si pak pochutnávali nejen Germáni ale i první křesťané a zřejmě se dělala až do počátku 16. století, jak dokládá Boar’s Head Carol (Koleda o kančí hlavě). Postupně se místo kance začalo péct normální prase a posléze jen vepřová kýta. A protože spousta vánočních tradic vychází z těch pohanských, přijali křesťané i pečení šunkové kýty. Původně se pekla na svátek svatého Štěpána, jenž se slaví 26. prosince, a nakonec se dostala i na hlavní vánoční tabuli, k níž v Americe či v Anglii rodina zasedá převážně 25. prosince. Podle stránek Lboro.ac.uk šunku jako jeden ze symbolů anglických a pak i amerických Vánoc proslavil spisovatel Charles Dickens, který ve své povídce Vánoční koleda ukázal tradiční idylické anglické Vánoce, k nimž patří pečená husa s jablečnou omáčkou, vánoční pudink a také šunka.  

Pečená na Coca-Cole

Na severu se vánoční šunce říká julskinka a je součástí sváteční večeře julbord. Třeba švédská šunka se připravuje z vařené či pečené šunky, která se obaluje ve směsi strouhanky smíchané s vejci a hořčicí, jež se pak zapeče a vytvoří na povrchu křupavou krustičku. V Anglii a v Americe připravují šunku úplně jinak, hlavně v Americe se často recepty liší region od regionu. V Marylandu se třeba plní zelím a připravuje se tak již 200 let, populárnější je ovšem recept z amerického jihu, podle nějž se šunka peče s glazurou připravenou z cukru, medu, melasy, javorového sirupu nebo třeba z právě již zmiňované Coca-Coly. Šunka se připravuje ze zadní vepřové kýty – libového lahodného a ideálně tučného masa s dlouhou kostí (může se ale prodávat i bez kosti), které se pěkně vyjímá na svátečním stole, a snadno se z něj odkrajují rovnou na stole plátky.

Pokud jste na šunku dostali chuť, zkuste třeba rovnou tu pravou americkou s colou. Jak  na to? Budete potřebovat: 2 kg celé uzené šunky bez kosti (třeba pražské, můžete ale použít i uzenou rolovanou plec), 2 l coly, 1 nakrájenou mrkev, 1 oloupanou a rozčtvrcenou cibuli, 1 nakrájený řapíkatý celer, 1 tyčinku skořice, ½ lžíce zrnek pepře, 1 bobkový list. Na glazuru si připravte 150 ml javorového sirupu, 2 lžíce celozrnné hořčice, 2 lžíce červeného vinného octa a špetku mletého hřebíčku nebo pěti koření. Do velké pánve dejte šunku a zalijte ji 2 l coly. Přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, celerovou nať, skořici, pepř a bobkový list. Přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte přibližně 2 a ½ hodiny, v případě potřeby dolijte vroucí vodu, aby byla šunka potopená. Poté opatrně vylijte tekutinu a nechte šunku trochu vychladnout, zatímco troubu předehřejete na 190 °C. Šunku dejte do pekáče a odřízněte kůži, aby zůstala rovnoměrná vrstva tuku. Tuk po celé ploše nařízněte křížovým vzorem. Smíchejte javorový sirup, celozrnnou hořčici, vinný ocet, hřebíček a nové koření. Šunku přelijte polovinou glazury, 15 minut pečte, pak přelijte zbytkem a vraťte do trouby na dalších 30 minut. V polovině pečení podlijte. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat, poté přelijte lžící další glazury. Šunku můžete připravovat přímo v den, kdy ji chcete podávat nebo dva dny předem a pak si ji můžete vychutnat studenou nakrájenou na plátky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si