Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chystáte silvestrovskou party? Jak připravit švédské stoly a kam s pitím?
Zdroj: Artem Kniaz Usplash

​​​​​​​Máte letos v plánu uspořádat silvestrovskou oslavu u sebe doma? To je určitě dobrý nápad. Uvidíte, že díky našim tipům to nebude žádný problém. Stačí pozvat pár přátel, zajistit nějaké pohoštění a party může začít.


Všechno si předem naplánujte

Nejlepší je rozloučit se s rokem starým a přivítat ten nový v dobré náladě a příjemné společnosti. Pokud se rozhodnete, že se tato oslava bude konat u vás doma, je dobré si předem promyslet, co je potřeba nakoupit i jak bude zhruba večírek probíhat. Sice musíte dopředu počítat s tím, že během party bude někdy nutné improvizovat, ale přesvědčíte se sami, že rámcový scénář se vám bude hodit.

Buďte kreativní a rozešlete všem originální pozvánky. Pokud vás nic nenapadá, můžete se inspirovat na internetu. Ale dbejte na to, abyste autorem finální verze byli vy. Netrapte se tím, že to třeba nebude technicky dokonalé. V tomto případě se cení hlavně osobitost a vtip.

Pozvěte sousedy

K silvestrovským oslavám prostě hlasitý hovor, smích a bouchání šampaňského patří. A i kdybyste se snažili sebevíc, vaši sousedé to asi nepřeslechnou. Nejlepším řešením jim poslat také pozvánku. Anebo na ně rovnou zazvoňte s lahví šampaňského. Když vaše pozvání odmítnou, tak jim láhev věnujte zároveň s přáním do nového roku a s omluvou za případný hluk. Je to lepší, než abyste riskovali, že na vás sousedi zavolají policii kvůli rušení nočního klidu. Musíte počítat s tím, že ne každý je o silvestrovské noci benevolentní a vpovznesené náladě.

Připravte bufetový stůl

Silvestr na rozdíl od Štědrého dne, kdy by měla být nachystaná sváteční tabule, nic takového nevyžaduje. Naopak. Nejlepší je vsadit na samooblužný bufet a připravit obložené mísy, chlebíčky a jednohubky. Výhodou je, že studené pokrmy se dají připravit dopředu, a vy se pak můžete věnovat hostům. Pokud jim chcete během večera nabídnout také něco teplého, volte raději různé pečeně, masové rolády apod., které se dají dobře krájet a jíst i ve stoje. A rozhodně je podávejte bez přílohy. Na zakousnutí stačí jen čerstvé pečivo.

Nezapomeňte na přídavné stolky

Záleží jen na vás, jestli provizorní bufetový stůl umístíte doprostřed místnosti nebo ke zdi. Každopádně by tam ale neměly chybět ještě malé stolky na odkládání skleniček a talířků. Použít můžete nejen stolek konferenční, ale i pár přídavných, klidně i servírovací na kolečkách.

Zajistěte dostatek míst na sezení

Přestože se dá předpokládat, že hosté budou postávat ve skupinkách nebo tančit, tak je potřeba zajistit i dostatek míst k sezení. Nemusí to být ale nic okázalého. Kromě křesel a židlí stačí i taburety, pufy nebo jen velké polštáře. Ať si každý vybere podle svého, co mu bude vyhovovat.

Otevřete bar

Nemusíte to brát tak doslova, ale určit místo, kde budou nápoje, je stejně důležité jako to s jídlem. Není vhodné nechávat láhve v lednici. Kupte si jeden nebo dva plastové kbelíky (stojí pár korun) a lahve s alkoholem dejte na led (i ten se dá koupit už hotový), aby si každý mohl průběžně nalít sám.  Mějte na paměti, že ne každý je příznivec alkoholu. A i ti, kteří si ho dopřejí, si možná budou chtít dát občas skleničku vody. Proto zajistěte kromě džusů a limonád také dostatek vody. Když se nechcete tahat s vodou v PET lahvích, bude stačit ta z kohoutku. Natočte ji do džbánu a nezapomeňte ji průběžně doplňovat.

A pak už jen zbývá pustit pěknou hudbu, která poslouží nejen k tanci, ale zamezí i trapnému tichu, když náhle dojdou témata hovoru. V tom případě vás také zachrání, když budete mít připravený nějaký zajímavý příběh nebo kvíz apod.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více