Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ty nejlepší chlebíčky: Co se hodí na veku a čím obložit žitný chléb? Známe nejlepší kombinace!
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Snad žádný jiný český kulinární vynález se u nás nestal tak populární jako chlebíček. I když spatřil světlo světa před více než sto lety, milujeme ho dodnes. Neobejde se bez něj oslava narozenin, výborně poslouží jako rychlý oběd či svačinka během dne a přivítat bez něj nový rok by ani nešlo.


Chlebíček na dvě tři zakousnutí

Podobné pochutiny se sice podávají v různých zemích světa – Francouzi mají obložené bagety, Španělé si pochutnávají na tapas, které mají někdy podobu jednohubek na bílém chlebu, Italové si jako předkrm často dávají bruschettu s rajčaty a v Rakousku zahánějí hlad obřími krajíci chleba s pomazánkou, český chlebíček je ovšem trochu jiný. Nejvíc se mu asi podobá dánský smørrebrød, na severu ovšem pochutiny pokládají na krajíce tmavého žitného chleba. Ovšem kombinaci veky s bramborovým salátem, šunkou, sýrem či vajíčkem navrch nenajdete v žádné jiné kuchyni. Český obložený chlebíček je navíc krásně měkký, téměř nadýchaný… Vděčíme za něj vyhlášenému pražskému lahůdkáři Janu Paukertovi. Jeho lahůdkářství v Praze na Národní třídě bylo podle webu Svet-potravin.cz za první republiky proslavené po celé Evropě a navštěvovaly jej takové osobnosti jako Ema Destinnová, Hugo Haas, Vlasta Burian, Lída Baarová nebo Werich s Voskovcem. Pro jednu známou osobnost i Paukert chlebíček vymyslel, a sice pro rodinného přítele Jana Skramlíka, který se proslavil jako malíř a operní pěvec. Jednou pro Paukertovy dělal výzdobu vitríny a pochutnával si při tom na místních jednohubkách. Ty mu sice chutnaly, ale z hlediska zahnání hladu ho příliš neuspokojily, proto Jana Paukerta požádal, zda by pro něj nevytvořil něco většího „alespoň na dvě tři zakousnutí”. A tak se, jak je uvedeno na stránkách Tgthr.cz, roku 1916 zrodil chlebíček.

Místo veky žitný chléb?

V současnosti se připravují chlebíčky mnoha variant, ten původní Paukertův ovšem sestával z plátku veky, másla, bramborového salátu, šunky a uherského salámu, případně vajíčka  a kyselé okurky na dozdobení. A samozřejmě nesměl chybět majonézový přeliv; speciálně ochucená majonéza byla ostatně Paukertovým vynálezem. Pokud na tradici nelpíte, můžete si chlebíčky udělat, jaké chcete, přesně podle své chuti. Víte ale, na co při tvoření dokonalého chlebíčku nesmíte zapomenout? Jeho základem je samozřejmě pečivo. Místo plátku veky můžete případně použít křupavou francouzskou bagetu, toastový, bílý či kváskový chléb. Pokud se bráníte bílému pečivu, klidně sáhněte po nějakém celozrnném semínkovém chlebu nebo po křehkém chlebu. Jak si vše nakombinujete, záleží samozřejmě jen na vás, ale důležité je, aby k sobě jednotlivé chutě co nejlépe ladily a hodily se i k podkladu. Na vece je vynikající bramborový salát, na kváskovém chlebu si spíš vychutnáte máslo či pomazánku na bázi tvarohu a k žitnému tmavému chlebu se nejvíc bude hodit zelenina či ryby.  

Bramborový salát nebo pomazánka

Aby nebyl chlebíček suchý, ale báječně vláčný, je třeba pečivo něčím namazat. Nejuniverzálnějším podkladem, k němuž se hodí jakékoliv obložení, je samozřejmě máslo. Sytější a tradičnější chlebíček ovšem vyžaduje použití bramborového salátu. Kromě něj se na chlebíčky dávají další podobné saláty – vlašský, pochoutkový nebo třeba pařížský. Jsou si hodně podobné, v žádné nechybí zelenina a majonéza, ve vlašském je navíc salám, v pochoutkovém a v pařížském zase chybí brambory. Jako podklad se výborně hodí i různé tvarohové pomazánky, třeba budapešťská s paprikou nebo česneková. Vynikajícími pomazánkami jsou i ty obsahující nivu nebo jiný sýr s modrou plísní, hermelínový chlebíček se neobejde bez hermelínové pomazánky s majonézou a šunkou. Pokud máte rádi ryby, můžete pečivo potřít tuňákovou pomazánkou či pomazánkou z krevet či krabích tyčinek, jako podklad pro rybí chlebíček se hodí i sardelové máslo, losos výborně vynikne na vajíčkové pomazánce. V případě, že po vánočním přejídání nemáte na chlebíčky s bramborovým salátem ani pomyšlení, můžete si dopřát i nějaké netradiční dietní. Udělejte třeba zdravou pomazánku z avokáda, čočky či červené řepy. K natření na pečivo se hodí i cizrnový hummus.

Hlavně je pěkně nazdobit

„Třešničkou“ na chlebíčku jsou obloha a výzdoba. Chlebíčkům dodávají chuť různé druhy uzenin, nejčastěji šunka, šunkový salám, debrecínka, rostbíf a salámy; již za Paukerta byly třeba vyhlášené chlebíčky s uherákem. Aby byly chlebíčky patřičně nadýchané a nevznikl vám jen obyčejný chleba jako na školní svačinu, je třeba plátky uzenin na chlebíček pěkně naaranžovat – stočit je do ruličky, vytvořit růžičky či kornoutky. Kouzlo pravého českého chlebíčku spočívá v tom, že se suroviny na něj staví do výšky. Veku potřenou pomazánkovým máslem dozdobte zase plátky sýrů, sýrové chlebíčky jsou také oblíbené ve verzi se strouhaným sýrem. A samozřejmě nesmíme opomenout snad nejoblíbenější chlebíček vůbec, a to ten s ruským vejcem. Vařené vajíčko se pokládá na chlebíček s vlašským salátem a šunkou a navíc zdobí majonézovým přelivem. Jinou podobu vaječného chlebíčku vytvoříte, když na bramborový salát rozložíte plátky vajíček a navíc je ještě posypete nastrouhaným vejcem. Milovníci netradičních chutí mohou trochu experimentovat a zkusit méně obvyklé kombinace. Výborně se k sobě hodí třeba pomazánka z červené řepy a kozí sýr, avokádo s lososem či s krevetami, rajčata s mozzarellou nebo sušená šunka s medovým melounem. Nakonec už zbývá jen chlebíčky dozdobit. Asi nejčastější oblohou je kyselá okurka, půlky cherry rajčátek, plátky okurek či kuličky hroznového vína. Můžete ovšem přidat i nasekané ořechy, semínka, olivy nebo třeba kapary. Obligátní petrželku kudrnku vyměňte zase za snítky řeřichy, klíčky nebo jiné druhy bylinek.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Tonja

31. 12. 2022 12:44

Dělávali jsme dříve obložené chlebíčky, kde na pomazánku se kladl plátek vejce, plátky sterilované okurky a papriky, strouhaný tvrdý sýr a malý filet sardinky (bez kůže a kostí, dá se koupit - Kaufland 21,90 Kč/125g). Nikde jinde jsem chlebíček s rybičkou neviděl, až v Paříži mi v restauraci na toust se salátem dali nahoru smažené vejce a sardinku.

Přidat komentář

Přečtěte si