Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Zdroj: Toprecepty, drakoska

Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů, tyčinky, brambůrky… Také byste už po vánočním přejídání ocenili na Silvestra něco lehčího a zdravějšího? A co třeba vykouzlit něco ze zeleniny nebo z ovoce? Využijete je jako základ mnoha jednohubek a bez problémů se obejdete bez pečiva.


Špízy místo salátu

Kdo by neznal slavný salát v barvě italské vlajky caprese? Vytvořte z něj kompaktnější verzi, která se na večírku bude lépe jíst, a napíchejte jednotlivé suroviny na střídačku na špejle. Malé zeleninové špízky vytvoříte snadno – místo rajčat použijte cherry rajčátka a místo plátků mozzarelly tu v podobě malých kuliček tzv. třešinek. Pokud máte čerstvou bazalku, můžete rajčata a mozzarellu ještě proložit jejími lístky. Špízky budou ještě lepší, když je nakonec pokapete bazalkovým pestem.

Plněná rajčátka

Rajčata jsou vůbec pro přípravu různých chuťovek ideální. Ta větší můžete také vydlabat a naplnit. Jako náplň se hodí třeba našlehaná pěna z plísňového sýra nebo sýrová, tuňáková či vajíčková pomazánka. Naplněná rajčata nakonec dozdobte zelenými bylinkami – bazalkou, petrželkou nebo snítkami řeřichy. Na ozdobu jsou vhodné také olivy nebo kapary.

Obložené okurky

Rychlé jednohubky vytvoříte z plátků okurek, na které navršíte třeba šunkovou či tuňákovou pomazánku. K okurkám se vůbec výborně hodí ryby. Potřete třeba plátek okurky krémovým sýrem, obložte jej plátkem uzeného lososa a navrch dozdobte čerstvým koprem. Z okurky můžete také udělat závitky. Jen ji nekrájejte ale pomocí škrabky z ní vytvořte dlouhé tenké pláty. Ty pak potřete pomazánku namíchanou z žervé, majonézy a bylinek a na ni dejte plátky šunky, případně sýra. Okurku nakonec zarolujte a hotové rolky spojte párátkem. Pruhy okurky můžete také nejprve svinout a vytvořené roličky pak naplnit například lososovou pomazánkou.

Zeleninové hranolky s hummusem

Znáte arabskou pomazánku hummus, která se připravuje z cizrny a tahini pasty, je dochucená česnekem a často voní po římském kmínu? Obvykle se podává s arabským chlebem pita, ale výborně se hodí také jako dip k zelenině nakrájené na hranolky. K namáčení jsou ideální mrkve, okurky či řapíkatý celer. Pokud nechcete, aby všichni namáčeli zeleninu do jedné mísy s hummusem, použijte malé mističky nebo plastové kelímky, do každého dejte trochu dipu a několik kousků zeleniny. Výbornou omáčkou k namáčení k takovým hranolkům je i tzv. blue cheese dip z kysané smetany a sýra tipu niva nebo rovněž arabská pomazánka z pečeného lilku baba ghanoush.

Ovocné jednohubky

Zajímavé špízy nebo jednohubky vytvoříte i z ovoce. Stačí vsadit na ověřené kombinace chutí. Na kostičky sýra typu eidam, ementál nebo čedar dejte kuličku hroznového vína a spojte párátkem. K sýru s modrou plísní se zase hodí hruška nakrájená na kostičky nebo na tenké plátky. Sýrové jednohubky pak můžete nakonec ještě dozdobit vlašskými ořechy. Výborně k sobě ladí rovněž cukrový meloun se sušenou šunkou prosciutto crudo nebo jamón serrano. Meloun jen nakrájejte na kostičky, na každou naaranžujte plátek šunky, přidejte lístek rukoly a spojte párátkem. Kousky melounu také můžete šunkou obalit. Pokud dáváte raději přednost vodnímu melounu, ten nakrájejte na kostičky a na každou položte kousek balkánského sýra nebo fety. Pokapejte balzamikovým krémem nebo dozdobte lístkem máty.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si