Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro poháry: Vzpomínáte na pudink s piškoty nebo banán s karamelem?
Zdroj: Toprecepty, RubyRom

Vzpomínáte na staré dobré cukrárny a mlíčňáky, kde se sedělo na malých židlích s kovovými nožičkami? Děti tam chodily na točenou zmrzku, babičky posedět na kávičku a dortík, mléčný koktejl vám tam dali do keramického kalíšku a za vitrínou se skvěly kromě zákusků i poháry!


Připravené ve skleničkách

Pokud jste vyrůstali v dobách socialismu a ještě lépe v sedmdesátých či osmdesátých letech, určitě si tehdejší cukrárny pamatujete. Většina jich vymizela, ale v některých městech na ně občas ještě narazíte. Klasický sortiment zahrnující věnečky, punčáky, rakvičky, laskonky či indiánky sice často doplňují medovníky, makronky nebo další moderní sladkosti, ale atmosféra dob bývalých tu na vás ještě dýchne. Vzpomínáte třeba na již připravené poháry ve skleněných skleničkách? Zmrzlinu jste v nich nenašli, skládaly se hlavně z ovoce, šlehačky, pudinku nebo různých polev a piškotů či sušenek. Ty zmrzlinové ale samozřejmě nabízely cukrárny také. Kombinace polárkového dortu s kompotovaným ovocem a šlehačkou je pro mnohé nezapomenutelná.

Jahody se šlehačkou

Největším hitem starých dobrých cukráren byly vyhlášené jahody se šlehačkou. Po čerstvých jahodách v nich sice nebyla památka, i tak byly úžasné. Skládaly se většinou z jahodového kompotu, případně ještě jahodové dřeně a vrstev šlehačky. Někdy se místo jahod používalo i jahodové želé, které se v průhledných pohárech hezky vyjímalo. Šlehačka ovšem nebyla ze spreje, ale poctivá ušlehaná domácí šlehačka. Dnes si takový pohár můžete klidně udělat i z čerstvých jahod, případně můžete sáhnout po mražených. Jahody už pak jen posypete moučkovým nebo vanilkovým cukrem a doplníte šlehačkou. Pokud byste chtěli pohár odlehčit, můžete místo šlehačky použít kysanou smetanu nebo tvarohový krém.

Pudink a piškoty

Součástí pohárů byl často také pudink, který byl proložen piškoty a kompotovaným ovocem. Jednoduché pudinkové poháry si snadno připravíte doma. Do skleněných misek dejte nejprve vrstvu piškotů, zakápněte je trochou šťávy z kompotu, přidejte kompotované mandarinky nebo ananas a zalijte uvařeným vanilkovým pudinkem. Pak pokračujte opět s vrstvou piškotů a střídejte, dokud nenaplníte celé poháry. Nakonec už stačí jen šlehačka na ozdobu. Místo piškotů můžete dát do poháru i nalámané sušenky, výborné jsou třeba i kousky rakviček. Pokud byste si chtěli pohár trochu vylepšit, nahraďte obyčejný pudink z prášku domácím ze žloutků a pravé vanilky. A místo dětských piškotů můžete použít cukrářské. Nebo dejte do pohárů zbytky cukroví.

Banánové variace

Na banány se sice často stály fronty, pokud ale zrovna byly k dostání, poháry z nich byly báječné. Banán je nejlepší v kombinaci s rozpuštěnou hořkou či mléčnou čokoládou, karamelem nebo mléčným karamelem z kondenzovaného mléka. Připravit si také můžete klasický karamel, do kterého pak přidáte máslo a smetanu a vznikne vám jemný smetanový karamel, který je do pohárů ideální. Banán nakrájejte na kolečka a zalijte karamelem. K dokonalému snoubení chutí už stačí přidat jen šlehačku a vše posypat griliášem. Dospělým můžete poháry vylepšit také vaječným koňakem, kterým můžete pohár dozdobit nebo jím jen prolít jednotlivé vrstvy v poháru. Anebo si udělejte legendární Banana Split podle našeho receptu.   

Pamatujete si na staré cukrárny a poháry, které v nich připravovali? Nebo dokonce u vás takovou podobnou ještě máte? Napište nám o tom!

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat